Kediler Yavru Kedileri Neden Öldürür?

Kediler Yavru Kedileri Neden Öldürür?

Kediler Yavru Kedileri Neden Öldürür? sorusu her kedi sahibinin merak ettiği bir durumdur. Tüm plasental yani memeliler hayvanlar, bir sonraki neslin yetişkinliğe ulaşmasını garanti altına almak için yavrularının hayatlarını korumak üzere yaratılmıştır. Anne kediler yüksek bir annelik içgüdüsüne sahiptir aynı insanlarda olduğu gibi ve yavrularını kendilerine güvenle bakabilecekleri bir yaşa gelene kadar besler ve büyütürler. Ancak bazen yetişkin bir kedi, bir bireyi ya da yavru kedileri öldürür ki buna bebek öldürme ya da yavru kedi öldürme denir. İki tür bebek öldürme vardır: bunların ilki akraba olan yavru kedileri öldürme, ikincil olarak da akraba olmayan yavru kedileri öldürme davranışı vardır.

Yetişkin bir kedinin yavru bir kediyi veya yavru kedileri öldürmesinin, kedinin cinsiyetine bağlı olarak değişen bir dizi nedeni vardır.

Erkek Kediler Yavru Kedileri Neden Öldürür?

Bir erkek kedinin yavru kedileri öldürmesinin en yaygın nedeni, yavru kedilerin kendisiyle akraba olmamasıdır. Erkek yavru katliamı, dişinin kızgınlık dönemine girmesini (östrus) tetikleyecektir. Bu sayede genlerini bir sonraki nesle aktarabilir ve akraba olmayan yavruları koloniden uzaklaştırabilir. Benzer bir şekilde, sağlam bir erkek başka bir baskın erkek kediden bir koloniyi devralırsa, kendi soyunu kurmak için akraba olmayan tüm yavru kedileri öldürebilir.

Tüm erkek kediler akraba olmayan yavru kedileri öldürmez, bazı erkekler akraba olmasalar bile yavru kedilere karşı güçlü bir babalık içgüdüsüne sahiptir. Bir çalışmada, muhtemelen bir yavru kedinin birden fazla babası olabileceği için, yüksek yoğunluklu kedi kolonilerinde bebek öldürme oranının düştüğü bulunmuştur.

Dişi Kediler Yavru Kedileri Neden Öldürür?

Dişi kedilerin kendi yavrularını öldürmesi (maternal filisid) çok şükür ki nadir görülen bir olaydır ancak erkek kedilerin yavrularını öldürmesine kıyasla daha sık görülür çünkü dişiler erkek kedilere kıyasla yavruların etrafında daha fazla bulunur. Bebek öldürme yavru kedinin tüketilmesini içerebilir ya da içermeyebilir. Dişi kedilerde anormal yamyamlık nadirdir ancak açlık, büyük yavrular ve ikinci hamilelikler nedeniyle ortaya çıkabilir. Normal yamyamlık, anne kedi göbek bağını kopardığında kazara da meydana gelebilir.

Anne kedinin yaşı:

Annenin yaşı da bir rol oynar; çok genç veya yaşlı annelerde yeni doğan bebek öldürme oranı daha yüksektir. Bazı dişi kediler ilk kızgınlıklarını 6 aylıkken yaşayabilir ve duygusal olarak bir yavru kediye bakacak kadar gelişmemiş olabilirler.

Anne kedinin ihmali:

Bazı durumlarda, bir yavru kedinin ölümü kasıtlı bir eylem değil, daha ziyade anne ihmalinin bir sonucu olabilir. Bu durum annenin genç yaşta olmasına, anne kedinin hastalanmasına ya da strese bağlanabilir.

Doğum kusurları/hastalıkları:

Bir yavru kedi insan bakıcılara sağlıklı görünse bile, doğuştan gelen kusurlar veya insanlar tarafından görülemeyen hastalıklar taşıyabilir. Bu durumda anne kedi yavru kediyi öldürebilir ya da terk edebilir. Bu, anne kedinin odağını sağlıklı yavrulara yönlendirerek en güçlü olanın hayatta kalmasını sağlar ve bulaşıcı bir hastalığın diğer yavrulara yayılma riskini potansiyel olarak azaltır.

Kazara ölüm:

Anne kedi, göbek bağını yeni doğan yavru kedinin karnına çok yakın çiğnerse veya yavru kediyi kazara boğarsa, doğumdan hemen önce bir yavru kediyi istemeden öldürebilir ve kazara tüketebilir. Gözetimsiz bir yavru kedi ölümü, aslında hiç de kasıtlı olmadığı halde bebek öldürmeye bağlanabilir.

Kökleşmiş avlanma davranışı:

Kediler doğaları gereği yırtıcı hayvanlardır ve nadir durumlarda anne kedinin avlanma içgüdüsü o kadar güçlüdür ki kendi yavrularını av sanır.

Rahatsız yuva:

Enerjisini sadece kendi yavrularını yetiştirmek için harcadığından emin olmak anne kedinin yararınadır. Yuva bozulursa ya da yavrular yeni bir kokuya maruz kalırsa. Anne kedi yavrularını artık kendi yavruları olarak tanımayabilir ve onları terk edebilir ya da öldürebilir.

Dişi Bir Kedi Kendisine Ait Olmayan Bir Yavru Kediyi Öldürür mü?

Bu, dişi kedinin bulunduğu ortama ve doğasına bağlıdır. Bazı dişi kediler inanılmaz derecede anaçtır ve öksüz bir yavruyu isteyerek sahiplenirler. Daha büyük olasılıkla, akraba olmayan bir dişi, yetim bir yavruyu öldürmek yerine reddedecektir, ancak bebek öldürme mümkündür. Yetim ya da terk edilmiş bir yavru kediyi emziren bir dişi kediyle tanıştırırken yakın gözetim çok önemlidir.

Yetişkin Bir Kediyi Yavrusu ile Yalnız Bırakılır mı?

Yavru doğurmuş ve yavrularına karşı dikkatli ve sevgi dolu olan bir dişi kedi, yavruları sütten kesilene kadar onlarla birlikte kalabilir. Bakıcı hem anneyi hem de yavrularını izlemeli, ancak gerekmedikçe müdahale etmemelidir. Kraliçe emzirirken bol miktarda yüksek kalorili besin sağlayın.

Genel olarak, akraba dışı infantisit yavrular yeni doğan olduğunda (4 haftanın altında) meydana gelir. Yavru kedilerin çoğu 8-10 haftalık olana kadar anneleriyle birlikte kalacaktır. Bir yavru kedi, yetişkin bir kedinin bulunduğu bir eve getirildiğinde, yetişkin kedinin yavru kediye zarar vermemesini sağlamak için ilk birkaç hafta yakın gözetim çok önemlidir. Yetişkin kedinin yeni yavru kediyi kabullenmesini sağlamak için tanıştırma işlemine zaman ayırın. Gözetim altında tutacak kimse olmadığında yavru kediyi yetişkin kediden uzak tutun. Tuvalet eğitimi sırasında temizlenmesi kolay olduğu için banyo veya çamaşırhane ideal yerlerdir.

Daha önce yavrularında bir yavru kediyi veya yavruları öldürmüş olan dişi kediler üreme havuzundan çıkarılmalı ve kısırlaştırılmalıdır, çünkü sonraki yavrularda annenin bebek öldürme riski artmaktadır.

Yeni Doğan Kediyi Öldürme Riski Nasıl Azaltılır?

Bir anne kedi ve yavruları söz konusu olduğunda bakıcılar ellerini çekmelidir. Çoğu anne kedi güçlü bir annelik içgüdüsüne sahiptir ve yavrularına insan yardımı olmadan bakabilir. Yeni doğan döneminde yavru kediler çoğunlukla yavru kediler uyur ve yemek yer. Uzaktan gözlemleyin ve yalnızca annenin veya yavruların refahı risk altındaysa müdahale edin. Bu, insanlarla sınırlı teması olan yabani veya başıboş kediler ya da sinirli kediler için daha da önemlidir.

Erkek kedileri emziren yavrulardan uzak tutun, yavrular sütten kesilene kadar yavaş bir tanışma bekleyebilir.

Yuva kutusunu normal ev faaliyetlerinin koşuşturmasından uzak, sessiz bir odaya yerleştirin. Yuvadan birkaç metre uzağa bir kum tepsisi, yiyecek ve su yerleştirin. Çoğu anne kedi yavrularını doğurmadan önce sessiz ve karanlık bir yer arayacaktır. Bu konum her zaman pratik olmayabilir, ancak mümkünse kraliçeye uyum sağlayın.

Sosyalleşme dönemi, yavru kedilerin türler arası (kardeşler) ve tür içi (insanlar, köpekler) etkileşimler ve evdeki sesler gibi günlük hayatta karşılaşacakları koşullara kademeli olarak maruz bırakılması gereken iki ila yedi. haftalar arasında başlar.

Exit mobile version