Kedilerin tuvalet tutma süresi stres, ortam ya da kum özelliklerine göre değişiklik gösterir. Normal şartlarda kedi, günde en az 1 kere kaka yapmalıdır. Ancak bu süre, kumdan memnun olmayan ya da tuvaletini yapmak için uygun bir yere sahip olmayan kediler için 3 güne kadar çıkabilir. İdrar atımı konusunda ise bir kedi, uygun şartların olmadığı durumlarda tuvaletini 24 saate kadar tutabilir. Kedi tuvaleti konusunda titiz davranırsanız, kedinizin daha rahat bir şekilde tuvalet ihtiyacını karşılamasını sağlayabilirsiniz.
Kedi Tuvaletinde Kum Temizliği
Kedi kumunun temiz olması, kediler için önemli bir tuvalet kriteridir. En sık tuvaleti tutma nedenleri arasında yer alan bu sebep, hassas koku duyularına sahip kediler için tuvaletin bir işkence olmasına neden olur. kumda oluşacak küçük bir birikinti, hatta bazen sadece bir önceki tuvaletten kalan koku, kedinin tuvaletini tutmasına neden olabilir. Kedi kumunun uygun şekilde temizlenmesi, hem koku oluşmamasına, hem kedinizde hastalık meydana gelmemesine yardımcı olur. tuvaletini bu sebeple uzun süre tutan kedilerde böbrek rahatsızlıkları ve idrar yapmada kronik güçlük oluşabilmektedir. Bu nedenle kedinizin kumunu daima temiz tutmanız gerekir.
Kedi Tuvaletinde Kumun Önemi
Kedi kumu türünün önemi, özellikle küçük cins kediler için büyüktür. Kedi kumunun büyük parçalara sahip olması, küçük ve ince tanelere sahip olması ya da pamuksu bir dokusu bulunması, kedinin tuvalet duygusunu etkiler. Kedi kuma bastığında fazla ince taneli kumlar, kedinin tırnakları arasına kaçar. Aynı zamanda bu kum türleri, kediniz ayağını bastığında toz kaldırarak ciğerlere dolma ihtimali bulundurur. Ancak büyük taneli kumlar, sıvıyı emme konusunda iyi değildir. Bu nedenle kediniz büyük taneli kumları sevmeyecektir. Ayrıca bazı kum türleri, kendinden kokulu olma özelliğine sahiptir. Bu durum, bazı kedilerin kum kokusundan hoşlanmadığı için kuma yapmamasına neden olabilir. Başlangıç için mümkün olduğunca kokusuz ve orta büyüklüğe sahip taneleri olan kumları tercih etmeniz gerekir.
Kedi Tuvaletinde Kum Kabının Yeri
Kediler için kum kabının konumu, mahremiyet arz eder. Kedi tuvaleti özeldir ve kalabalık ortamda kediler tuvaletini yapmak istemez. Aynı zamanda kabın bulunduğu yer, titreşimden uzak ve gürültüsüz olmalıdır. Sessiz ortamda ve kedinizi kimsenin rahatsız edemeyeceği bir alanda olan kum, kediniz için tuvalet ihtiyacını gideceği alanı açar. Aynı zamanda kum kabı, mama ve suya yakın olmamalıdır. Kum kabından yayılacak koku, kedi tarafından hemen algılanır ve iştahının kesilmesine yol açabilir. Bu sağlıksız durumun yanında parazit üremesi durumu da meydana gelebilir. Sağlıklı bir şekilde kedinizin tuvaletini yapması için sakin, temiz ve sessiz bir alan seçilmelidir.
Kedi Tuvaletinde Kum Kabının Şekli
Kum kabının kedi için önemi, kabın şekline göre değişiklik gösterir. Kedinin mizacı ve cinsi bu konuda etkilidir. Fazla oyuncu olmayan, ancak sizden uzakta da durmayan utangaç kediler, kapalı tip kedi kumu kaplarını tercih eder. Bu kaplar, kedi yuvası gibi görünür ve kedinizin dışarıdan görünmesini engeller. Bu sayede kediniz daha rahat bir şekilde tuvaletini yapabilir. Ancak bu kapların kötü yanı, amonyak kokusunu çok fazla içlerine tutmalarıdır. Tamamen kapalı olmaları nedeniyle kumdan yayılan koku, kedinizi etkileyebilir. Aynı zamanda kapalı tip kum kaplarını temizlemek daha zor olacaktır. Kumunu sevemeyen bir kedi, çişini dışarı yapabilir. Bu durum davranış bozukluğu değil, kuma verilen bir tepkidir. Aynı zamanda kedinin boyuna uygun olmayan ya da aşırı büyük olan kum kapları, tuvaleti tutmasına neden olabilir.
Kedi Tuvaleti ve Stres
Tuvaletin stres ile ilişkisi, strese giren kedilerin tuvaletlerini tutmaları ile ortaya çıkmıştır. Kedilerin yüksek sesli ortamlarda bulunması, ev içinde fiziksel olarak zarar görmesi gibi durumlarda tuvaletlerini tuttukları gözlemlenir. Aynı zamanda oyuncu kedilerin uzun süre yalnız kalmaları, stres sebebi oluşturur. Kediler her ne kadar yalnız kalmayı sevseler de, uzun süreli yalnızlık kedi için tahammül edilemez bir durum ortaya çıkarabilir. Ev içinde yapılan değişiklikler de stres etmenleri arasında yer alır. Örneğin ev değiştirme, eve yeni birinin gelmesi, eşyaların değişmesi ya da ev düzeninin aniden değişmesi, stres unsurlarını oluşturur. Ancak değişikliğe bağlı tuvalet tutma, geçici bir süreçtir. Kediniz kısa sürede değişime alışır ve tekrar eski rutinine döner. Ancak bu konuda odaklanmanız gereken nokta, kedinin sağlığıdır.
Apartman Kedileri ve Tuvalet
Apartman kedilerine tuvalet alışkanlığı kazandırmak, diğer kedilere göre oldukça kolaydır. Ancak zor olan, bu kedilerin düzenli bir bağırsak sistemine sahip olmalarını sağlamaktır. Fiziksel aktivite konusunda sınırlı olan kedi, apartman dairesinde yaşadığı için bağırsak hareketlerinde de sıkıntı yaşar. Aktivitede bulunmaması sebebiyle daha sık kabızlık ve kilo alma sorunu ile karşı karşıya gelir. Bu nedenle yapılması gereken, apartman dairesinde yaşayan kedileri de yürüyebilecekleri alanlara çıkarmak olmalıdır. Aynı zamanda ev içi oyunlar da kedilerin bağırsak ritmini düzenler.
Kedilere Nasıl Tuvalet Eğitimi Verilir?
Kedilerde tuvalet eğitimi, koku yöntemi kullanılarak verilir. Kediler, tuvaletlerini yaptıkları yerleri işaretler. Bu nedenle kedi tuvaleti, bir tür alan belirleme şekli olarak kullanılır. Kedinizin, evin herhangi bir yerine yaptığı kakasını alarak kuma koyun. Kaka yaptığı yeri hiç koku kalmayacak şekilde silin. Kuma sinen koku sebebiyle kedi, kumu kendi alanı olarak belirler ve kakasını buraya yapmaya başlar.