Kedilerin kısırlaştırılma zamanları; dişi veya erkek olmalarına göre farklılık göstermektedir. Kedilerin kısırlaştırılması için belirlenen zamana bakıldığında; dişilerde 6’ncı ay, erkeklerde 1 yaş doldurulduktan sonra kısırlaştırma yapılmalıdır. Kedilerin cinsel gelişimleri 6-8 ay civarında başladığı için cinsel olgunluğa tamamen erişildikten sonra kısırlaştırma tavsiye edilmektedir. Kedi eğer evde neşe saçar bir şekilde ve üreme dürtüsü ile vakit geçiriyor ise; bu kedinin yetişkin olma yolunda olduğu anlamına gelmektedir.
İdeal Dişi Kedi Kısırlaştırma Zamanı Nedir?
İdeal dişi kedi kısırlaştırma yaşı; 8-14 hafta aralığında olmalıdır. Pediatrik kısırlaştırma için 5-6 ay aralığında da kısırlaştırma yapılabilmektedir. Bu yüzden çoğunlukla 5-6 ay civarında kısırlaştırma işlemine başvurulmaktadır.
Dişi Kedinin 4-6 Ay Aralığında Kısırlaştırılmasının Kedinin Sağlığı Açısından Avantajları Nelerdir?
4-6 ay arasında dişi kedinin kısırlaştırılmasının artıları aşağıda verilmiştir:
- İlk kızgınlık dönemi öncesinde dişi kediler kısırlaştırılır ise; meme tümörünün oluşma olasılığı çok daha az olmaktadır.
- Anestezi girişinin daha rahat olduğu görülmektedir.
- Operasyon çok daha kolay geçmektedir.
- Dişi kedi anesteziden çok daha kolay uyanmaktadır.
- Kısırlaştırma işlemi 4-6 ay arasında yapıldığında, yara bölgesi oldukça hızlı iyileşmektedir.
- Kısırlaştırma operasyonunun süresi daha kısa olmaktadır.
- Anestezik maddenin düşük miktarda kullanılması yeterli olmaktadır.
Dişi kedilerin 4-6 ay arasında kısırlaştırılmasının dezavantajları olduğu yönünde geçmişte pek çok görüş olsa da, kanıtlanmış herhangi bir dezavantajı bulunmamaktadır.
Dişi Kedilerde Kısırlaştırma Operasyonu Nasıl Yapılır?
Dişi kedilerde kısırlaştırma işlemi için kedinin kızgınlık dönemini atlatması beklenmelidir. Kısırlaştırma için doğru zaman dilimi geldiğinde öncelikle kedinin karın bölgesi tıraşlanmalıdır. Ardından kedinin karnından bir kesi açılmalıdır. Yumurtalıkların alınması ile beraber kısırlaştırma işlemi tamamlanmaktadır. Açık ameliyat yapıldığı için kedinin iyileşme ve toparlama süresi normalden fazla olmaktadır. Ameliyat ortalama 3 saat sürerken iyileşme 1 haftaya kadar çıkabilmektedir.
Kısırlaştırma operasyonundan sonra dişi kedinin diğer kedilerden uzakta olması gerekmektedir. Aynı zamanda ameliyattan sonra yarı bilinç halinde olacağı için kendisine zarar verebilme ihtimali de bulunmaktadır. Bu sebeple kedinin kedi evinden çıkartılmaması ve düzenli olarak beslenmesi tavsiye edilmektedir.
Dişi Kedilerin 1 Yaş Sonrası Kısırlaştırılmasının Etkileri Nelerdir?
Dişi kedilerin geç kısırlaştırılması, zaman ilerledikçe kediler için daha riskli hale gelebilmektedir. Eğer dişi kediler kızgınlık dönemlerinde çiftleşmezlerse; meme tümörü, genital bölgede patolojik sonuçlar gibi problemler ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca anestezi riskleri artmakta ve operasyon sonrasında yaşanabilecek komplikasyonlar da daha fazla olmaktadır. Bu sebeple dişi kedilerin geç kısırlaştırılmaması gerekmektedir.
İdeal Erkek Kedi Kısırlaştırma Yaşı Nedir?
Erkek kedi için ideal kısırlaştırma zamanı; 5.5-6 ay döneminde olmaktadır.
Erkek Kedinin 4-6 Ay Arası Kısırlaştırılmasının Sağlığına Olumlu ve Olumsuz Etkileri Nelerdir?
4-6 ay arasında erkek kedinin kısırlaştırılmasının avantajlarına ve dezavantajlarına bakıldığında; avantajları, dişi kedilerin 4-6 arası kısırlaştırılmasıyla sağlanan artılar ile aynı olmaktadır. Kedilerin kısırlaştırılmasının dezavantajlarına bakıldığında; idrar yolları problemine neden olduğunu kanıtlayan herhangi bir araştırmaya rastlanmamıştır. Dolayısı ile dezavantajı bulunmayan bir operasyondur.
Erkek Kedinin Kısırlaştırma İşlemi Nasıl Yapılır?
Erkek kedi kısırlaştırma operasyonu, dişi kedilerin kısırlaştırma operasyonlarına göre daha kolay olmaktadır. Operasyon açık ameliyat değildir ve yaklaşık operasyon süresi 1 saattir. Testisler dışarıdan alındıktan sonra bölgeye dikiş atılmaktadır. Kedinin yaralı bölgeye 1-2 gün süresince zarar vermesi engellenmelidir. Kısırlaştırma gerçekleştikten sonra operasyonda kaybedilen sıvının toparlanabilmesi için yaş mama ve su verilmesi gerekmektedir. Bu dönemde erkek kedilerde alt idrar yolları tıkanıklığı görülebilmektedir. Ancak beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi ile beraber de bunun önüne geçilebilmektedir. Tercih edilecek olan mamaların kalsiyum, magnezyum ve yağ oranı düşürülmüş mamalar olmasına dikkat edilmelidir.
Erkek Kedinin Geç Kısırlaştırılması Dezavantaj Mıdır?
Erkek kedinin 1 yaş sonrası kısırlaştırılması, testosteronun etkisi dolayısı ile alanlarını işaretlemek için yaptıkları idrarın ağır kokuya neden olduğu görülmektedir. Ancak bu süreçte gösterdikleri davranış bozukluğunun %50-60 civarında düşmesi dolayısı ile kısırlaştırma geç de olsa erkek kediler için avantajlıdır.
Kedilerin 4-6 Ay Arası Kısırlaştırılmalarının Önerilmediği Durumlar Nelerdir?
4-6 ay arasında kedilerin kısırlaştırılmaması gereken durumlar aşağıdaki gibidir:
- Genel durum bozukluğu varken kısırlaştırma önerilmemektedir.
- Kan tahlil sonuçları iyi olmayan kedilere yapılacak olan kısırlaştırma işleminin ertelenmesi gerekmektedir.
- Görüntüleme ile ilgili problem çıkan kedilerde kısırlaştırma için beklenmelidir.
- Kaşektik hastaların kısırlaştırma operasyonuna girmesine bu şartlar altında izin verilmemektedir.
İlk Kızgınlık Öncesinde Kısırlaştırılmış Dişi ve Erkek Kedilerde Olan Durumlar Nelerdir?
İlk kızgınlıktan önce kedilerin kısırlaştırılması sonucunda; meme kanseri riskinin azalacağı, pyometra ve distosi gibi riskler ile karşılaşılmayacağı, 4 aylık olan kedinin bu süreçte istenmeyen gebelikten kaçınması gerektiği ve davranışsal problemlerde azalmanın görülmesi gibi durumlar meydana gelmektedir. Ancak eğer kısırlaştırma işlemi 6-12 hafta arasında veya 16’ncı haftaya yakın bir zaman diliminde yapılır ise; herhangi bir komplikasyon veya uzun dönemli sağlık problemi olmadan bu süreç atlatılmaktadır.
Türkiye’deki Veteriner Hekimler Kısırlaştırma Zamanı İle İlgili Hangi Yorumda Bulunmaktadırlar?
Türkiye’deki veterinerlerin kısırlaştırma yaşı ile ilgili değerlendirmesi göz önüne alındığında; 5 aylıkken kedilerin kısırlaştırılmasını önermemektedirler. Bunun nedeni ise; kedilerin büyüme ve gelişme dönemlerinde hormonlara ihtiyacının olacağının düşünülmesidir. Ancak yapılan araştırmalar doğrultusunda; kısırlaştırmanın büyüme hormonlarını etkilemediği ortaya çıkmıştır. Kedilerin kısırlaştırılması sonucunda, bu hormonlar etkilendiği için çiftleşme ya da doğum gerçekleşememektedir.
Dişi kedilerin kısırlaştırılması şahsi görüşüm olarak da 1 doğum yaptıktan sonra kısırlaştırılmasıdır.