Kedi ve Köpeklerde Obezite

Kedi ve Köpeklerde Obezite

Kedi ve köpeklerde obezite aynı insanlarda olduğu gibi evcil hayvanlarımızın da büyük bir sorunu haline gelmiştir. Özellikle günümüzde mamaların içerisine birçok premiks girmesi ile beraber birçok besin kaynağını da aynı anda barındırma imkânı sağlamıştır. Bu durumun birçok faydalı sonucu olduğu gibi olumsuz sonuçları da vardır. Obezite kediler ve köpekler çok sevimli görünüşlerinden dolayı hayvan sahipleri diyet konusunda pek önlem almazlar ve önemsemezler fakat burada söz konusu dostlarımızın refah seviyesi olduğu için aslında ciddi bir durumdur, onların refahı bizim için her şeyden önemlidir, çünkü onlar artık evlerimizin birer aile üyesi haline gelmiştir. Kedi ve köpeklerde obezite ise refah seviyelerini ciddi manada etkilemektedir.

Dostlarımızın hareket seviyesini kısıtladığı gibi birçok hastalığa da kapı açmaktadır. Peki nedir bunlar?

Obezitenin nedeni, enerji alımı ve harcaması arasındaki dengesizliktir ve bu da kalıcı bir enerji fazlalığına neden olur. Fazla enerji, kilo alımına ve vücut kompozisyonunda bir değişikliğe neden olan lipitler(yağlar) şeklinde birikir. Bu dengesizliğe katkıda bulunabilecek birkaç faktör vardır: yaş, ırk, üreme durumu, endokrin bozukluklar, aktivite düzeyi, diyetin bileşimi ve arzu edilirliği, çevre ve yaşam tarzı.

Neler yapmalıyız?

Evcil hayvanlarınıza günlük olarak atıştırmalıklar, artık yiyecekler ve ikramlar sunmaktan kaçınmalısınız. Bu bile bazen kilo vermeleri için yeterli olacaktır. Orta derecede ve düzenli fiziksel aktivite günlük enerji harcamasını artırır. Köpekler için yürümek, koşmak ve onlarla oynamak tavsiye edilir. Kedilerde ise fiziksel aktivite yapmak köpekler kadar kolay olmasa da nesnelerle oynamak iyi bir seçim olabilir. Kilo verme programının ana bileşeni, bariz bir şekilde beslenme ve kalori kısıtlamasıdır.

Peki kedi ve köpeklerde obezite olduğunu nasıl anlarım?

  1. Dostlarımızın kaburgalarının ana hatlarını görebilmeli ve hissedebilmelisiniz. Şayet göremiyor ve hissedemiyorsanız obezite başlangıcı veya obeziteye yakalanmış olabilir.
  2. Yukarı taraftan bakıldığı zaman bel kısmını görebilmelisiniz.
  3. Omurga ve kalça kemiklerini arkadan bakarak görmeniz gerekir.
  4. Son olarak göbekleri alttan sarkmamalıdır. Çok az miktarda göbek yağı olmalıdır.

Dostlarımızı obeziteden korumak için kilo aldığını anladığınız an hemen veteriner hekiminize başvurmanız ve onun önereceği diyet mamaları tercih ederek dostlarımızın refah seviyesini tekrar arttırmalısınız.

Canine and feline nutrition and Dietetics: A Guide for The General Practitioner Paperback – 2020

Exit mobile version