Kedi Evrimi

Evrim

Kedi Evrimi

Kedi Evrimi

Kedi evrimi, günümüzde suda yaşayan akuatik pinnipedes ve karada yaşayan çok tırnaklı ve parmakları birbirinden ayrı olan (insanlar gibi) terrestrial fissiped ler olmak üzere ikiye ayrılır. Karada yaşayan parmakları birbirinden ayrı olanlar da eosen çağı sonu oligosen çağı başında yaklaşık 35 milyon yıl önce birbirlerinden ayrılmışlardır. Bu ayrılma sonucu 3 familyayı meydana getirmiştir.

  1. Fleidea veya Aeluroidea ; Kediler bu familya içersin de yer almaktadır.
  2. Canoidea veya Arctoidea ; Köpekler bu familya içersin de yer almaktadır.
  3. Miacoidea ; Günümüzde bu familya içersin de yer alan bir canlı yaşamamaktadır.

Kedi evrimi, Fleidea yani kedilerin de bulunduğu familya soyunda 36-38 kromozom bulunmaktadır. Bir diğer ifade ile kediler de günümüze kadar geçen süre önemli ölçüde değişimler olmamıştır. Sindirim sistemi anatomik ve fizyolojik fonksiyonları bir bütün olarak dikkate alındığında kediler daha çok karnivor dur. Bu anatomik ve fizyolojik farklılıklar kedilerde temel beslenme farklılıklarını beraberinde getirmiştir.

Kedi Evrim Şeması

Kediler klasik bir sınıflandırmayla hiç şüphe yoktur ki karnivorlar içersin de yer almaktadır. Bununla birlikte Kedi evriminde evcilleştirmenin ve bazı doğasal değişimlerin hayvanlarda, sayıldıkları sınıftan ayrıcı özellikler geliştirdiğini de hatırlatmanın önemi içersindeyiz. Gerçekten köpeklerin insanlar, domuzlar ve rodentler gibi sindirim fizyolojisi açısından monogastrik omnivor özellikleri gösterdikleri halde kedilerde durum tamamen carnivordurlar.

Exit mobile version