Keçilerde Vücut Kusurları
Vücut Kusurları nı maddeler halinde yazdığımız kadar anlatmaya çalışacağız inş. Hadi bakalım başlıyalım;
1) Kulaksızlık:
- Bazı keçi ırklarında yapılan araştırmalar, yapısal olarak üç farklı kulak yapısının varlığını ortaya çıkarmıştır. Bunlar, geniş ve uzun kulak,kısa kulak ve kulaksızlıkdır.
- Kulaksızlık letal geninin resesif bir kalıtım yolu izlediğini bildirmektedir.
2) Cücelik:
- Keçilerde cüceliğin birçok tipleri vardır. Afrika cüce keçilerindebu kalıtsal durum,hipofiz hipoplasianın sonucunda şekillenir.
- Hipofiz hipoplasiası, hipofiz ön lobunun yetersiz çalışması nedeniyle vücut sistemi ve organlarının büyüme ve gelişmesinin durması olarak tanımlanır. Bu durumdaki keçilerde , vücut organları arasında uyum vardır, ancak küçük yapılıdırlar. Entipik örneği küçük yapılı Sudan keçisidir.
- Achondroplasia, vücut uzunlukları arasındaki uyumsuzluk şeklinde ortaya çıkar . Bacaklar kısadır, vücudun uzun kemiklerinde gelişme geriliği vardır, baş büyüktür. Örnek olarak Kamerun cüce keçileri verilebilir .
- Afrika cüce keçilerine benzeyen tiplerde Arabistan’ da da rastlanılır.
3) Kısa Alt Çenelilik:
- Bu kusur , kısa alt çenelilik ( Papağan ağızlılık) ve düşük bir dudak şeklinde gözlemlenir. Ağızın bu yapısı diğer memeli türlerinde olduğu üzere oğlakların analarını emmelerini zorlaştırır. Bu nedenle yavrular , kısa bir süre içinde ölürler.
- Kısa alt çenelilik , Nubya ve Java keçilerinde gözlemlenmiştir. Bu kusur basit resesif gen çifti tarafından oluşturulur.
4) Eklem Anormallikleri:
- Keçilerde gözlemlenen eklem anormallikleri arasında , eklem romatizması , anormal tırnak büyüklükleri , oğlaklarda kalıtsal bilek bozuklukları sayılabilir.
- Eklem romatizmasına Toggenburg ve Boynuzlu İsveç keçilerinde rastlanmıştır. Genellikle onuncu aydan sonra ortaya çıkar.
5) Kılsızlık:
- Bu kusura sahip olan oğlaklar kıl örtüsüz doğarlar , ilk ayda bu durumları sürer , daha sonra yavaş yavaş kıl örtüsüne sahip olurlar.
6) Diş Sayısında Anomali:
- Bu kusur genellikle diş sayısının çok az olmasıyla ortaya çıkar.
7) Fazla Meme Başlılık:
- Fazla meme, başlılığın kalıtımı konusundaki bilgiler açık değildir, ancak çok sayıda genin kalıtımda etkili olduğu sanılır.
8) Meme Kanalları Tıkanıklığı:
- Bu kusura sahip keçilerde alveoller süt üretme yeteneğine sahiptirler, ancak üretilen süt, ana süt kanalları kapalı olduğu için meme bezlerinden akıtıcı kanallara inemezler. Bu durum , meme bezlerine ait kalıtsal bir kusurun sonucudur.
9) Sinirlilik:
- Keçiler birdenbire korktuklarında kasılırlar. Daha sonra vücutlarının ön kısmındaki kasları kullanarak normal durumlarına dönmeye çalışırlar. Bununla birlikte ilk aşamada ön bacak , boyun ve baş tamamen denetim altında olmasına karşın, belden aşağısı kaskatı kesilmiş gibi arka iki bacaklarını sürüklercesine çekerler. Bu durum yaklaşık 20-30 dk sürer. Keçilerde sinirlilikle ilgili kalıtımın basit resesif bir yol izlediği sanılır.
10) Diğer Vücut Kusurları:
- Keçilerde gözlemlenen diğer vücut kusurları arasında Boer keçilerinde vulva dudaklarında kanserli deri lezyonları, anormal kızgınlık döngüsü uzunlukları, doğuştan ödemlilik, tek gözlü olması gibi kusurlar sayılabilir.