Keçilerde İnterdigital Dermatitis

Keçilerde İnterdigital Dermatitis

Keçilerde İnterdigital Dermatitis

Keçilerde interdigital dermatitis, aslında daha önce açtığımız koyunlarda interdigital dermatitis ile aynı etiyoloji, klinik belirtiler ve tedavi aynıdır. Ama hem ziyaretçilerimizin kolay ulaşması ve hemde kategori olarak bu konuyu açma gereği duydum. Hastalığın etkeni koyunlarda da olduğu gibi çoğunlukla Bacterioides nodosus tarafından meydana getirilir ve infeksiyöz interdigital nekrobasilloz ’un başlangıç safhası olarak kabul edilir. Hastalık sürünün büyük bir bölümünde aniden başlayan akut bir topallıkla karakterizedir. Oğlaklar ve genç keçiler sıklıkla etkilenirler.

Etiyolojisi

İnterdigital dermatitis hastalığı, enfeksiyöz, fiziksel veya kimyasal herhangi bir etken tarafından meydana getirilir. Bununla birlikte her olguda, bir sebep tanımlamak zordur. Ilık ve nemli ortamlar, yağış ilkbahar ve sonbahar aylarında çayırda bulunma, kışın ağıllarda bulunma predispoze faktör olarak etkir. Aşırı yoğun konsantrasyondaki ayak banyoları akut dermatitis’e sebep olabilir. Yağışlı ortamlarda sert çamur topaklan, dışkı, saman tırnaklar arasında birikebilir ve interdigita derinin zedelenmesine neden olabilir. Kuru ortamda, kumlu toprak parmaklar arası deride yıkımlayıcı etki gösterebilir.

Keçilerde İnterdigital Dermatitis Klinik Belirtileri

İnterdigital dermatitisle etkilenmiş keçiler, birkaç ayağında birden topallık gösterirler. Hasta ayaklara en hafif dokunma bile, şiddetli ağrıya neden olur. Yangı her zaman mevcuttur ancak dermatitis’in şiddeti değişebilir. İlerlemiş olgularda deri kırmızıdır ve seröz bir eksudatla kaplıdır. İnterdigital nekrobasilloz’dan karakteristik kötü kokunun bulunmaması ve kornu tabakasında ayrılma olmaması ile ayrılır.

Nasıl Tedavi Edilir?

Sağaltım için mutlaka Veteriner Hekim ‘inize başvurun. Burada yazılan tedaviler bilgi amaçlıdır. Burada verilen bilgilerle tedavi edilmeye çalışılan hastanın oluşabilecek olumsuz tüm sonuçlar için hiçbir sorumlukluk kabul edilmez.

Çinko sülfat ’ın % 10 ’luk solusyonunun banyo şeklinde uygulanması oldukça etkili sonuçlar verir. İ. nekrobasilloz riskini azaltmak için, ayak banyosu uygulanmış keçilerin enfekte olmayan alanları aktarılması gerekir. Diğer banyo bakır sülfat gibi solusyonlar da uygulanabilir. Banyo solusyonun yanında sekonder enfeksiyonları engellemek için antibiyotikler kullanılması gerekebilir. Oluşan ağrı ve yangıları hafifletmek için nsaidsler kullanılmalıdır. Etiyoloji de yer alan sebeplerinden ortadan kaldırılması gerekmektedir. Sebepler ortadan kaldırılmadığı takdirde yapılan tedavi geçici olacaktır ve keçilerde interdigital dermatitis hastalığı tekrar nüks edecektir.

Kaynaklar
Kaynakları görüntülemek için tıklayın...
  • Evcil Hayvanlarda Ayak Hastalıkları, Prof. Dr. Rauf Yücel, Doç. Dr. Serhat Özsoy, Teknik Yayınevi, İstanbul 1999, 201-202.
  • Anteplioğlu. H. Samsar. E. Alan. Alan., F.. Güzel. N. ( 1992) : Sığır ayak hastalıkları. Ankara Üniv. Vet. Fak. Yayınları. 417, Ankara.
  • Baggot. D.G.. Russell, A.M. (1977) : Lameness ın cattle. Br. Vet. J., 137(1). 113-132.
  • Becker. max (1983) : Klauener kran kungen beim Rind Ferdinand Enke Verlag Stuttgart.
  • Blowey. R. (1993) : Cattle lameness and hoofcare, Farming Press Books. Ipswich, U.K.
  • Boosman, R. Nemeth, F., Gruys, E. (1991) : Bovine laminitis : Clinical aspect. pathology and pathogenesis with reference to acute equine laminitis. The veterinary quarterly. Vol. 13, N023, 163-169.
  • Brightling. A. (1988) : Sheep diseases. Inkata Press. Melbourne. Sydney. 57-65.
  • Brizzi, A. (1993) : Bovine digital dermatitis, The bovine practitioner. No : 27.33-36.
  • Görgül. 0.8. (1982) : Ayak hastalıkları ve ortopedi ders notları. Uludağ Üniv. Vet. Fak.. Bursa.
  • Greenough, P.R., Maccallum, F.J. Weaver, A.D. (1972) : Lameness in cattle. First ed. Oliver-Boyd, Edinburg. U.K.
  • Greenough, P.R., Ferguson, J.G. (1985) : Alternatives to amputation. Symposium on bovine lameness and orthopedics. 195-203.
  • Raven, TE. (1985) : Cattle footcare and claw trimming. Fanning Press Limited Ipswich, U.K.
  • Raven. TE. (1985) : The principles of claw trimming. Symposium on bovine lameness and orthopedics. 93-107.
  • Stralton. E. (1992) : Sheep ailments. TV. Vet. Sheep Book. 6 th. Ed. Farming Press. U.K. 65-73.
  • Weaver. AD(1994) : Digital papillomatosis and dıgıtal dermatitis in cattle. The Vet Annual.
  • White, A. (1991) : Footrot in sheep. The Vet. Annual. 85-89.
  • Yavru. N. Özkan. K.. Elma. E. (1989) : Ayak hastalıkları ve ortopedi. Selçuk Üniv. Vet. Fak. Konya. Basım ofset. Ankara.
Exit mobile version