Kasaplık Dana

Kasaplık Dana

Kasaplık Dana

Kasaplık Dana, et fiyatları ve besilik dana ithalatı konusu sürekli gündemde. Et fiyatları artıyor. İthalat yapılıyor. İthalatı isteyenler ve karşı çıkanlar var. Kimi “hayvan sayısı yeterli” diyor, kimisi “besiye alacak dana bulamıyoruz” diyor. Sonuçta; et fiyatlarının yükselmiş olması da, ithalat için yurtdışında dana aramamız da birer gerçek.

Ülkemizde yeterli dana var ya da yok tartışmasının yanı sıra “acaba besiye uygun ve kasaplık dana var mı?” sorusunu da sormak gerekiyor. Biz zorunluluktan, alternatifi oluşturamadığımızdan dolayı sütçü ırkların erkek danalarını besiye alıyor ve kendimizi baştan “verimsizliğe” mahkum ediyoruz.

Dünyanın en pahalıya mal edilmiş etini tüketiyoruz. Pahalıya mal olma sebeplerinden biri, bu işin hammaddesi olan dananın ilk besiye girişte pahalı satın alınması, ikincisi ise yem fiyatlarıdır. Yem fiyatlarının bugünkü görünümde düşmesi mümkün değildir. Hatta; hayal bile edilemez. Fakat; dana fiyatlarının ileride düşmesi, bol miktarda besiye ve kasaplık olmaya uygun danaların yetiştirilmesi mümkündür.

Ülkemizde yeterince dana olsa bile, kasaplık dana yoktur. Daha az yemle daha çok kilo alan, şu andakilere göre en az %10 daha fazla randıman yapan, kemik oranı düşük, et oranı yüksek, değerli et parçaları büyük, 1 yaşına geldiğinde 500 kg canlı ağırlığa ulaşan danalarımız olsa fena mı olur?

Şu andaki besi danaları kesiminden sonra kemik üretiyor. Kemik oranı ete göre ortalama %20. Hâlbuki etçi ırklarla melezleme yapılsa %13-14 kemik oranı olan, bonfilesi, kontrfilesi, antrikot, nuar, sokum gibi değerli et parçaları büyük danalar elde edilecektir. Madem ki yem fiyatlarında bir düşme söz konusu olamıyor, bu yönteme mutlaka yer verelim.

Sektörümüz her zaman devletin gözünün içine bakar. Yönlendirmeler desteklemeler ile yapılır. Eğer T.C. Tarım ve Orman Bakanlığımız safkan damızlıkçı işletmelerine ayrı, besicilik için dana yetiştirme işletmelerine ayrı destekler öngörürse gerçek anlamda kasaplık dana yetiştirilmesi mümkün olacaktır.

Damızlıkçı işletmelere verilecek olan destek ile et fiyatının damızlık fiyatlarına yaklaştığı dönemlerde anaç damızlıkların kesilmesi de önlenmiş olur. Damızlık işletme olmayan, ticari işletmelerin ise melezleme yapabilmesine karşı çıkılmamalıdır.

Diğer yandan; eğer desteklenirse, cow and calf (inek-buzağı) işletmeleri sayesinde üretici besici kasap zinciri sürekli kaliteli dana bulabilecek şekilde oluşacaktır.

Mevcut durumda ısrar ederek, değişik sonuçlar çıkmasını bekleyemeyiz.

Exit mobile version