Kaplumbağalarda Yumurtlama ve Kuluçka Zamanı?

Kaplumbağalarda Yumurtlama ve Kuluçka Zamanı?

Yumurtadan yavru çıkma süreleri 2-3 ay sürmektedir. Testusdo gracea (Tosbağa) kaplumbağalar 2-3 cm boyunda 6-12 adet yumurta yaparlar. Tatlı su kaplumbağaları ise 3-12 beyaz uzun şekilli yumurta yaparlar. Yavrular ise 2-3 ay süre sonra yumurtadan çıkarlar. Kaplumbağaların tüm çeşitleri yumurtalarını toprağa bırakırlar. Kara ve Tatlı Su kaplumbağaları yaşadıkları doğal çevrede uygun bir ortamı seçerek eştikleri çukurlara yumurtlarlar ve üzerini toprakla örterler. Deniz kaplumbağaları hayatlarının çoğunu denizde geçirdikleri için Dünyanın belirli kumsallarında kıyıya çıkarak; kumsalda eştikleri çukurlara yumurtlarlar. Genelde bu işlemide geceleri yaparlar.

kaplumbağalarda yumurtlama

Sürüngenlerin cinsiyetlerinin belirlenmesinde kuluçka dönemi çevre ısısının etkili olduğu yönünde bir çok araştırma yapılmıştır.

Ülkemizin Akdeniz ve Ege kıyılarında deniz kaplumbağalarının yumurtalarını bıraktıkları dünyaca ünlü kum plajları bulunmaktadır. Dalyan, Dalaman, Fethiye, Patara, Kumluca, Belek, Kızılot, Demirtaş, Gazipaşa, Göksu Deltası, Kazanlı, Akyatağan, Samandağ gibi bölgeler deniz kaplumbağalarından Caretta Caretta ve Cheloniamydas’ın ana vatanlarıdır.

Çiftleşme isteği mevsimine bağlıdır. Tropik ve subtropik iklim koşullarına göre değişiklik gösterir. Ayrıca dış ortam koşulları da bu olayı etkilemektedir. Genelde kaplumabağalar nisan ayının başından, mayıs ayının sonuna kadar çiftleşirler. Bu dönemde günlerin uzun olması ve güneş ışığının fazlalığı önemli rol oynamaktadır. Ultraviyole ışınların, kaplumbağaların yaşamlarındaki çiftleşme ve yumurtadan yavruların çıkması gibi fizyolojik olaylara etkisi oldukça fazladır. Dişiler çiftleştikten sonra spermi 4 yıl gibi süre ile saklayabilirler.

yavru kaplumbağa

Su Kaplumbağası:

Su kaplumbağaları genellikle, ömürlerinin çoğunu deniz içerisinde geçirirler. Bu yüzden su kaplumbağaları, kendilerince güvenli olan yerlerde, karaya çıkmak suretiyle toprağı kazar ve yumurtlarlar.

Kaplumbağalar, genellikle güvenli buldukları yere gece gitmeyi tercih eder ve gece kazdıkları yere yumurtlarlar. Caretta caretta adıyla bilinen ve nesli tükenmekte olan su kaplumbağası, ülkemizde Akdeniz Bölgesinde bulunan Dalyan kasabasına yumurtalarını bırakmaktadır.

Kara Kaplumbağası:

Kara kaplumbağası ise, yavrularını genellikle bir kaya dibine koyduktan sonra üzerini toprak ile örter. Kara kaplumbağalarını eve bakıyorsanız, çiftleştirmek çok zordur. Fakat doğal ortamında bulunan kara kaplumbağaları, nisan ayı ve mayıs ayında çiftleşirler. Eğer bir kara kaplumbağası çiftleştikten sonra 4 yıl içerisinde hamile kalabilme özelliği bulunmaktadır. Yani spermi 4 yıl boyunca saklayabilir. Sıcak havayı çok sevdiği için, Bu hayvanlar sıcak havalarda doğurmaktadır.

Kaplumbağalarda çoğalma
, yumurta ile olduğu için, birçok kaplumbağa türünün yumurtası 2-3 santim olmaktadır. Günümüzde yaşayan ve soyunu hala devam ettiren 250′ nin üzerinde kaplumbağa türü bulunmaktadır.

Exit mobile version