Kangal Akkaraman Koyun Irkı

Kangal Akkaraman Koyun Irkının Yapısı ve Özellikleri Nelerdir?

Kangal Akkaraman Koyun Irkı

Kangal Akkaraman Koyun Irkı

Kangal Akkaraman koyun ırkı, kombine verim özelliğine yani hem et olarak hem de süt olarak 2 verim yönü olan koyun ırkıdır. Ülkemizde coğrafik konum olarak özellikle İç anadolu bölgesinde bulunan Sivas ve çevre illerde yaygın olarak bulunmaktadır. Akkaraman koyun ırkından daha yapılı bir vücudu vardır.

Kangal Akkaraman koyun ırkı hastalıklara karşı dirençli, fakir meralarda yararlanma kabiliyeti, zorlu iklimlere direnci yüksek gibi olumsuz koşullara iyi adapte olan Türkiye koyun ırklarındandır. Mizaçı uysaldır ve koyunun idare edebilmesi de kolaydır. Koyun ırklarının birçoğunda olan sürü psikolojisi ve analalık içgüdüsü yüksektir ve bu da yavruları bakımından dolayı yetiştiriciye kolaylık sağlar. Karasal iklime iyi uyum sağlamış koyun ırkıdır. Kışın aylarında yoğun kar zamanı dışında beslenmesi meraya bağlıdır. Düşük maaliyetli koyun barınakların da bakılabilmekledir.

Akkaraman koyun ırkı, yağlı kuyruklu koyunlar grubundadır ve yerli ırklar içerisinde iri yapılı olarak tanımlanır. Yağlı kuyrukların ortalama ağırlığı 4-5 kg civarındadır. Ergin koçlarda yağlı kuyruk ağırlığı ise ortalama 20-25 kg bulmaktadır. Kuyruğun ince ucu esas yağlı kuyruğun üzerinde ”S” şeklinde bir kıvrım yapar ve dolayısıyla kuyruk arkadan üst üste oturmuş üç parça şeklinde görülür. En dipte geniş ve büyük bir yağ kitlesi, onun üstünde de kalp şeklinde olan daha küçük ve yağlı parça ve en üstte ise aşağıya doğru sarkan uzun yağsız ve kıllı kısım bulunur.

Akkaraman koyun ırkı fiziksel özellikleri

Türkiye ‘de Akkaraman yetiştiricileri damızlık koç ihtiyaçlarının bir kısmını Kangal Akkaraman yetiştiricilerinin sürülerinden sağlanmaktadır. Kangal Akkaraman koyun ırkına ait bazı vücut ölçüleri ve verim özellikleri ortalamaları verilmiştir.

Vücut Ölçüleri Dişi Erkek
Cidago Yüksekliği (cm) 73 87
Vücut Uzunluğu (cm) 67 73
Doğum Ağırlığı (kg) 4.5 4.7
Ergin Canlı Ağırlık (kg) 68-72 90-100
Günlük Canlı Ağırlık Artışı (g) 260 280
Verim Özellikleri Dişi
Laktasyon Süt Verimi 70-140
Laktasyon süresi (gün) 170
İkiz Doğum Oranı (%) 20-30
Yapağı Verimi (kg) 1.8
Temiz Yapağı Verimi (%) 55
Lüle Uzunluğu (cm) 7
Elyaf Çağı (mikron) 28
Damızlıkta Kullanma Yaşı (ay) 18
Koyun Başına Kuzu Verimi 1.2

Akkaraman Koyun Irkının resimleri için galerimizi ziyaret edebilirsiniz.

Kangal Akkaraman Koyun Irkı Resimleri

Exit mobile version