Mycoplasma synoviae enfeksiyonu, Eklem yangısı (arthritis) veya eklem içindeki membranın yangısı (synovitis) nedeni ile topallık ve geç gelişme gibi belirtiler gösteren enfeksiyöz bir hastalıktır.
Hastalığın etkeni Mycoplasma synoviae‘dır.
Duyarlı hayvanlar olarak en başta broiler piliçler ve yumurtacı piliçler duyarlıdır. Hastalık, ergin tavuklarda ve hindi palazlarında da görülebilmektedir.
Hastalığın bulaşma şekli Yumurta yolu ile anadan civcive (dikey) ve temas ile (yatay) bulaşma olur. Bulaşma yavaştır. Newcastle, infeksiyöz bronşitis gibi hastalıklar, virulansı düşük canlı aşılar hastalığa hazırlayıcı nedenlerdir. Nem, amonyak gazı, ıslak altlık gibi kötü kümes koşullar da hayvanların direncini kırarak hastalığı teşvik ederler.
Kanatlılarda Mycoplasma Synoviae Enfeksiyonu Belirtileri
Hastalık bazen çok belirgin değildir. Hastaların ancak yüzde onunda klinik belirtiler görmek mümkündür. Genellikle topallık, yorgunluk, yer değiştirmeme ilk belirtilerdir. Daha sonra bacak ve kanat eklemlerinde şişmeler, solgun ibikler geç gelişme, göğüste kabarcıkları görülür. Su ve yem tüketimi azalır ve hayvanlar zayıflar. Morbidite % 70-75’e mortalite % 10’a kadar çıkabilir.
Otopsi bulguları: Kanat ve bacak eklemlerinde şişlikler vardır. Eklem keseleri içinde krem ya da gri renkli eksudat görülür. İleri safhalarda bu eksudat peynirsi görünüm alır. Dalak, karaciğer ve böbrek büyümüştür. Üzerlerinde lekeler görülür. Karaciğerin rengi koyu kırmızı veya koyu yeşildir.
Enfeksiyonun Teşhisi nasıl Yapılır?
Klinik belirtiler ve otopsi bulguları teşhis için yeterli değildir. Hastalık, stafilokok, coliform, pastorella ve viral tenasynovitis ile karıştırılabilir. Gerektiğinde, serum lam aglutinasyon ve hemaglutinasyon inhibisyon testleri laboratuvarda hastalık etkeninin izolasyonu ve idantifikasyonu yapılır.
Mycoplasma Synoviae Tedavisi Nasıl Yapılmalıdır?
Sağaltım için mutlaka Hekim ‘inize başvurun. Burada yazılan tedaviler bilgi amaçlıdır. Burada verilen bilgilerle tedavi edilmeye çalışılan hastanın oluşabilecek olumsuz tüm sonuçlar için hiçbir sorumlukluk kabul edilmez.
Tylosin, spectinomycin, lincomysin, erythromysin, gentamysin, florokinolan grubu antibiyotikler ve tetrasiklinler etkilidir. Hastalık çok sinsi seyreder. İlaç kesildikten bir süre sonra belirtiler tekrar ortaya çıkabilir.
Hastalıktan Nasıl Korunmalıyız?
Koruyucu önlemlerin çok etkili bir şekilde alınmış olması gerekir. Sağlıksız sürülerin hastalığı etrafa yaymaması için gerekli izolasyon önlemleri alınmalıdır. Kuluçkahanelerin mykoplasma yönünden bulaşık olmaması gerekir. gerekir. Damızlık sürülerde, aylık periyodlar ile serum ile lam aglutinsayon test yapılmalıdır. Sonuç pozitif bulunur ise hemaglutinasyon inhibisyon test yaparak karar verilir. Hastalık yönünden pozitif bulunan damızlık sürülerin yumurtaları kuluçkahanelere sokulmamalıdır. Enfekte yumurtaların, biraz ısıtıldıktan sonra (39 °C) antibiyotikli serin (20 °C) sulara daldırılması ve böylece Mycoplasma Synoviae etkenlerinden arıtılması mümkündür. Ayrıca yumurtaların iki saat süre ile 42-44 °C ısıda tutulmasının iyi sonuçlar verdiği bazı araştırıcılar tarafından bildirilmektedir.
Kaynakça: Tavuk Yetiştiriciliği, Prof. Dr. F. Tahir Aksoy, Şahin Matbaası, 164-165.