Kanaryalarda Tüy Kistleri

Kanaryalarda Tüy Kistleri

Kanaryalarda Tüy Kistleri

Kanaryalarda tüy kistleri Norwich, Border ve Gloster gibi karışık tüylere sahip kanaryaların derisinde sert, sarı nodüller oluşturan büyümüş tüyler olarak görülen kanaryalar için olumsuz sonuçlar oluşturan olguya denir.

Hastalığın Etiyolojisi

Kanaryalarda tüy kistleri, tüy follikülünün iyi huylu neoplazmaları olabilir. Her bir follikülde birkaç dermal papilla oluşur ve bunlar deriden çıkamayan tüy yumağının oluşmasıyla sonuçlanır. Kalıtsal bir durum olduğuna inanılmaktadır. Hastalığın görüldüğü kanarya türleri fazladan aşağı tip tüyler üretilmek üzere genetik olarak müdahale edilen tür kanaryalar olup bu müdahale kist formasyonuna yatkınlığa yol açar. Hastalığın oluşumunda kalıtımın rolünün nasıl şekillendiği açık değildir ve patogenezde diğer faktörlerin de (ör. enfeksiyonlar; travma) rolünün olabileceği düşünülmektedir.

Kanaryalarda Tüy Kistleri Hastalığında Klinik Belirtiler

Çoklu kistler vücut ve kanatların herhangi bir yerinde oluşabilir ancak dorsal torasik alan hastalığın en sık olarak ortaya çıktığı bölgedir. Kistler tüyün değişik kısımlarında; sıkışmış kıvrılmış tüyleri içeren sert ve sarı nodüller halinde görünür. Hastalığın şiddetli olarak ortaya çıktığı kuşlarda vücudun her yerinde düzensiz şekilli tüyler vardır. Aktif olarak büyüyen tüy kistleri vasküler duvara sahiptir ve kanlı jelatinimsi maddeler içerir. Makroskopik olarak görülen türlerin dip kısımlarında bulunan sarı nödüller mutlaka kanaryalarda tüy kistleri yönünden incelemek zorundayız. Tedavin kistler daha kuru keratinli materyal içerir ve olgun kistler duvarı daha geniş, kalınlaşmış ve damarlaşma azalmıştır.

Tüy Kistlerin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Sağaltım için mutlaka Veteriner Hekim ‘inize başvurun. Burada yazılan tedaviler bilgi amaçlıdır. Burada verilen bilgilerle tedavi edilmeye çalışılan hastanın oluşabilecek olumsuz tüm sonuçlar için hiçbir sorumlukluk kabul edilmez.

Tek kistlerin tedavisi, kist içeriğinin çıkarılmasıyla konservatif olarak yapılabilir. Nüks sık görülür ancak etkilenen follikülün cerrahi olarak çıkarılması genellikle iyileşme için yeterlidir. Birden fazla kist mevcut olduğunda, etkilenen alanın tamamının cerrahi eksizyonu gerekir. Kanatlardaki kistler, kısmi kanat amputasyonu olmaksızın cerrahi girişim yapmaya uygun değildir. Bu nedenle, kuş sahibine kist oluşumunun sürekli olarak tekrar edeceğinin anlatılması gerekir. Kuş sahibi kuşunda tüy kisti gelişiminin tekrarlayacağı durumunu kabullendiği sürece, tüy kistinin yaygınlaşmadan tek tek tek çıkarılması (konservatif tedavi) garantili bir tedavi yöntemidir. Cerrahi olarak boşaltılan kist bölgelerinin enfekte olmaması için mutlaka sprey ya da sulu kıvamda iyot gibi ilaçlar kullanılması gerekmektedir.

Kanaryaları Hastalıktan Nasıl Koruyabilir?

Genetik etkenlerde dolayı oluşan kistleri engelleme şansımız maalesef yok. Ama diğer etkenler olan travma gibi olguları kanaryamızın yaşadığı alanı düzgün bir şekilde dizayn etmek gerekir. Özellikle enfeksiyona maruz kalınmaması için temizlik çok önem arz etmektedir. Sadece temizlik yeterli gelmez belirli peryotlarda dezenfeksiyon da yapılmalıdır.

Yararlınan Kaynaklar
Kaynakları görmek için tıklayın...
  • Kuş Hastalıkları, Bob Doneley, Çeviri: Arif Kurtdede ve Mehmet Kazim Börkü, Güneş Tıp Kitabevleri, Ankara 2019, 163-164.
  • Orjinal Kaynak: Avian Medicine and Surgey in Pratice Companion and Aviary Birds, Bob Doneley, CRC Press Taylor Francis Group
Exit mobile version