Kanamanın ilaçlarla durdurulması, kanamayı durduran ilaçlar etkilerine göre iki grupta toplanır. Bunlar: Damarları sıkıştırarak (vasokonstrüktör) kanı durduran ve kanın pıhtılaşma yeteneğini arttıran ilaçlardır.
Damarları Sıkıştırarak Kanı Durduran İlaçlar
Bunlar sempatik sinir uçlarını uyararak damarları daraltırlar.
Adrenalin: % 0,1 ‘lik solusyonu derialtı yolla (At ve sığırlarda 5-10 ml; küçük gevişenlerde 0,5-1,0 ml; köpekte 0,3-1,0 ml) kullanılır.
Ergotin: Ticarette 1-5 ml lik ampullerde satılır, deri altı yolla (Büyük hayvanlarda 10 ml; tay ve buzağılarda 5 ml; keçi ve koyunda 1 ml; Köpekte 0, 1-0,5 ml) kullanılır.
Cynergen: Derialtı ve damar içi yolla kullanılır.
Clavipurin: Subkutan ve intramuskuler kullanılır. Büyük hayvanlarda 5-10 ml; küçük ruminantlarda 1-3 ml; köpeklerde 0,2-1 ml, uygulanır.
Sympatol: Etkisi adrenaline benzer.
Kanın Pıhtılaşma Yeteneğini Arttıran İlaçlar
Chlorure de Calcium: Özellikle parankimatöz kanamalarda çok iyi etkir. Operasyonlardan önce kullanılması yararlı olur. At ve sığırlarda peros olarak 30-60 g parentral olarak 20-40 g; gevişen küçük hayvanlarda 3-10 g; köpeklerde 0,5-2,0 g; kedide 0,25-0,50 g kullanılır.
Coagulen, Clauden: Trombokinaz içeren ilaçlardır. Kanamalarda ayrıca vitamin K preparatları (Amp. K-vital: amp. Hemodal; Amp. Supranin; amp. Karanum; Amp. Synkavit) da kullanılır. Permeabilite faktörü olarak vitamin P de kullanılan ilaçlar arasındadır.
Traneksamik asit: Klinik olarak özellikle doğum sonrası oluşan memeden kan gelmesi olgularında iyi sonuçlar almaktayız.
Kanamanın ilaçlarla durdurulması için tabi ki piyasada çok daha fazla ve farklı etken maddelere sahip ilaçlar bulunmaktadır. Burada kısmen dipnot olacak kadar bilgi verdik. Hekiminize sormadan asla kafanıza göre ilaç kullanmayınız.
Kan kaybeden hayvanda kanama durdurulduktan sonra; bu kanama hastayı kansız bıraktıysa, o zamanda kansızlığın tedavi edilmesi gerekir.