Kafedif
Enjeksiyonluk Çözelti
Veteriner Analeptik
BİLEŞİMİ: Kafedif, renksiz, kokusuz, berrak enjeksiyonluk bir çözelti olup, her 1ml’sinde;
Kafein: 250 mg
Sodyum benzoat: 350 mg içerir.
FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Kafedif ‘in etken maddesi kafein ksantin türevi bir alkaloiddir. Kafedif, oldukça etkin bir MSS uyarıcısıdır. Başlangıçta merkezi sinir sisteminin uyarılmasından ötürü kalp atışı yavaşlasa da kısa bir zaman sonra kalp kasını uyararak kalp atışını düzenli olarak hızlandırır. Böylece kalbin gücü artar, nabız süratlenir, kan basıncı yükselir ve koroner damarlar genişlediğinden kalp daha iyi beslenir. Çizgili kasları uyararak kasılma ve efor gücünü artırır (Doping). Kafedif, sAMP’ı parçalayan fosfodiesterazın etkinliğini engelleyip hücrelerde bu nükleotidin yarı ömrünü uzatarak etkisini gösterir. Kafedif, uygulama yerinden iyi emilir ve vücuda dağılır. %80-85’i 48 saatte idrarla atılır.
Kafedif ENDİKASYONLARI
Kafedif, merkezi sinir sisteminin ve özellikle de solunum merkezinin uyarılması gereken bütün durumlarda uyarıcı olarak kullanılır.
KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU
Veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye hesabıyla: edilmediği takdirde 5-15 mg/ kg c.a. günlük doz hesabıyla,
At ve sığırlarda (her 100 kg c.a. için): 2-6 ml
Koyun ve keçilerde (her 50 kg c.a. için): 1-3 ml
Köpek ve kedilerde (her 5 kg c.a. için) : 0.1-0.3 ml
Tek doz olarak deri altı yolla uygulanır.
ÖZEL KLİNİK VE BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN ÖZEL UYARILAR
Yarış atlarında doping etkisinden dolayı, yarıştan 10 gün önce uygulamaya son verilmelidir.
Kafedif İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ
Diğer ilaçlarla herhangi bir etkileşimi yoktur. Birlikte kullanılabilir.
DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER, TEDBİRLER VE ANTİDOT
Yüksek dozları huzursuzluk, uykusuzluk, heyecan ile aralıklı ve sürekli çırpınmalara neden olabilir. Solunum hızlanır, kusma ve sürgün gözlenir. Bu etkileri barbitüratlar ile engellenebilir.
İSTENMEYEN / YAN ETKİLER
Perifer damarları genişletir, bu nedenle kan basıncında düşmeye neden olabilir. Hayvanlarda oksijen tüketiminde artışa, vücut ısısında yükselmeye, terlemeye, tremor ve kas tonusunda artışa sebep olur.
GIDALARDA İLAÇ KALINTILARI HAKKINDA UYARILAR
İlaç kalıntı arınma süresi (i.k.a.s.): Sığır, koyun ve keçilerde et ve süt için kalıntı arınma süresi “0” gündür. Tedavi süresince ve son ilaç uygulanmasından sonra sığır, koyun ve keçilerin kesime gönderilmesinde sakınca yoktur. İlaç kullanım süresince ve durdurulmasını takiben elde edilen inek, koyu, keçi sütü insan tüketimine sunulabilir.
KONTRENDİKASYONLARI
Kafedif sağaltım güvenliği geniş bir ilaçtır. Ancak yüksek dozlarda huzursuzluk, uykusuzluk, heyecan, aralıklı ve sürekli çırpınmalara sebep olabilir.Bu etkileri barbitüratlarla engellenebilir. Kedi ve köpeklere parenteral olarak yüksek dozlarda verilmesi öldürücü etki meydana getirir.
GEBELİKTE KULLANIM
Gebe hayvanlarda kullanılmasında herhangi bir sakınca yoktur.
GENEL UYARILAR
Kullanmadan önce ve beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerde ve gıda maddelerinden uzakta bulundurunuz. Raf ömrü geçmiş ve ambalajı hasarlı ürünleri satın almayınız ve kullanmayınız.
MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ
Kendi ambalajı içinde, serin ve kuru bir yerde, oda sıcaklığında (15-250C) saklayınız. Raf ömrü imal tarihinden itibaren 5 yıldır.
TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ
10 ml ve 20 ml’lik şeffaf cam flakonlarda, karton kutuda piyasaya sunulmuştur.
PROSPEKTÜSÜN ONAY TARİHİ: 11.11.2005
T.C. GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI RUHSAT TARİHİ VE NO: 01.06.1977-4/394
İMAL YERİ: Mefar İlaç San. A.Ş. Ramazanoğlu Mah. Ensar Cad. No:20 34906 Kurtköy – Pendik – İstanbul – Türkiye