Kabergolin enjeksiyonun kuruya çıkan ineklerde mastitis üzerindeki etkisi. Cabergoline enjeksiyonu kuruya çıkan ineklerde süt yapımını azaltarak kuru dönemde yeni mastitis riskini azaltır.
Günümüzde büyük işletmelerde aniden sütten kesme yöntemi pratik olması nedeniyle sık tercih edilen bir kuruya çıkarma yöntemidir. Oysa kuruya çıkar iken süt verimi düşük ineklerde kuru dönemde mastitis şekillenme riski daha düşüktür. Mastitis riskinde artış aniden kuruya çıkartmanın bir dezavantajıdır, pratik olması ise avantajdır. Bir diğer kuruya çıkarma yöntemi olan aralıklı sağımda ise inekler hedeflenen günden 1 hafta önce başlayarak sağım sayısı azaltılır, bu şekilde kuruya çıkma günü süt verimi düşmüş olur. Bu nedenle bu yöntem mastitis için daha avantajlıdır. Oysa aralıklı sağım veya aralıklı sağımla birlikte yem rasyon içeriğinde değişiklik yapmak, işletmede işgücü zorluğuna neden olur, bu durum aralıklı sağımın için dezavantajdır. Aralıklı sağımın bir başka dezavantajı süt veriminde kademeli azalış nedeniyle süt somatik hücre sayısının artmasıdır. Küçük sürülerde bu yöntem tank somatik hücre sayısında artışa, süt kelitesinde azalmaya neden olur. Bu durum da aralıklı sağım ile kuruya çıkartmanın bir dezavantajıdır.
Cabergoline antiprolaktin etkili bir hormon olup, süt yapımını durdurmak için kadın, kedi ve köpeklerde kullanılmaktadır. Özellikle pet hekimliğinde yalancı gebelik tedavisi veya emzirme kesildikten sonra süt yapımı devam eden durumlarda, süt yapımını durdurmak için kullanılmaktadır.
Son zamanlarda Cabergoline kuruya çıkarılacak ineklere uygulanarak, süt yapımını ve sonucunda da kuru dönemde mastitis riskini azaltmak amacıyla kullanılmaktadır. Kuruya çıktığında süt yapımı hızlı düşen ineklerde meme başından süt sızdırma olasılığı azalmakta ve meme içine çevresel patojenlerin girme olasılığı düşmektedir. Yapılan çalışmalarda kuruya çıkartılır iken kabergolin kullanılan ineklerde kuru dönemde yeni meme içi enfeksiyon riskinin azaldığı belirtilmektedir. Sonuç olarak kabergolin kuru dönem yönetimi programlarına eklenebilir.
Prof.Dr. Ayhan Baştan
Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi
Doğum ve Jinekoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi