İneklerin Tel-Çivi-İğne Yutması. Sığırlar diğer hayvanlar gibi yem alırken dudaklarını aktif olarak kullanmadığı, yemleri oburca aldıkları, lokmalarının büyük olması ve çiğnemeden yutmaları nedeni ile kaba ve kesif yemlerin arasına karışmış veya merada bulunan tel, çivi, iğne, toka, kanca, vida gibi kesici ve delici sivri madeni cisimleri farkına varmadan yutabilirler. Ağırlığından dolayı madeni cisimler yemek borusundan sonra direkt ön midelerden birisi olan reticulum ’a düşer.
Ön mide duvarındaki petek gözlerin arasına giren madeni cisim zamanla önce mide duvarına ve peritona (karındaki iç organları örten yapı) batar. Mide duvarına ve ardından peritona batan madeni cisim buralarda enfeksiyon oluşturur. Bu enfeksiyon sonucu vücut yabancı cismi sararak kendini korumaya çalışır ancak genellikle madeni cisim basıncında etkisi ile kalbe kadar ilerleyip ölümlere neden olur.
Yetersiz ve dengesiz beslenen, vitamin mineral ihtiyacını tükettiği yemlerden karşılayamayan hayvanlar karınlarını doyurmak için bulabildikleri her şeyi (toprak-poşet-ip-çuval) yeme eğilimi gösterirler. Bu durum dolaylı olarak hayvanımızın tel çivi iğne gibi sivri madeni cisimleri yutma ihtimalini de arttırır. Aynı zamanda uzun süre aç kalan hayvanlar yemleri iştahla yiyeceği için içerisindeki madeni cisimleri fark edemezler. Çöplüklerde ve inşaat sahası yakınlarında otlatma yapmak hayvanlarınızın tel çivi yutmasına zemin hazırlayacaktır.
Madeni cisim yutan hayvanlarda belirtiler 2-3 gün içinde ortaya çıkacağı gibi haftalarca hiç belirti görülmeyebilirde. Belirtilerin şiddeti batan cismin yapısı başta olmak üzere oluşturduğu yangının şiddeti ve hayvanın sindirim sistemi hareketlerine göre değişebilir.
Klinik Belirtileri
-İştahsızlık
-Geviş getirmeme
-Süt veriminin azalması
-Vücut ısısının artması
-Hareket etmede isteksizlik
Yatıp kalkarken ağrı hissetmesi gibi birçok hastalıkta görülebilecek olan belirtiler görülür.
Batan madeni cisim hızla ilerleyip kalbe ulaşırsa dolaşım bozukluğu oluşur Bu durumdaki bir hayvan için ölüm veya zorunlu kesimden başka çıkar yol bulunamayabilir.
Bu nedenle ZAMANINDA TEŞHİS ve ERKEN TEDAVİ çok önemlidir.
Korunma Yolları
En iyi koruma şekli tüm yabancı cisim alma ihtimallerinin ortadan kaldırılmasıdır. Aldığınız tüm tedbirlere rağmen delici kesici madeni cisimleri yemlerden tamamen uzaklaştıramayabilirsiniz. Bunun için hayvanlarınıza koruyucu olarak mıknatıs yutturabilirsiniz.
Dikkat Edilmesi Gereken Diğer Noktalar
1-Hayvanlarımıza besin madde ihtiyaçlarını tam karşılayarak yeterli ve dengeli rasyonlar vermeliyiz.
2-Hayvanlarımıza her gün aynı saatlerde yemleme yapılmalı uzun süre aç bırakılmamalı.
3-Hayvanlarınızın vitamin mineral ihtiyaçlarını eksiksiz karşılamalısı için rasyona takviye yem katmıları yapabilirsiniz.
4-Tel ile bağlanmış balyaları işletmede kullanmayınız.
5- Yem süpürgelerinin fırçasının demir olmamasına dikkat ediniz.
6-Yem karma makinasında büyük mıknatıslar kullanarak yem içerisindeki madeni cisimlerin hayvanlara servis edilmesini engelleyebilirsiniz.
7-Hayvanlarınızı çöplük ve inşaat alanı gibi madeni cisimlerin olabileceği alanlarda otlatmayınız.