ineklerde Yüksek Süt Veriminin Formülü. Süt sığırcılığı yapan işletmelerde günlük olarak satılan çiğ süt işletmelerin aylık gelirini oluşturmaktadır. Bu amaçla elde edilen karın arttırılması ancak süt veriminin arttırılması ile sağlanacaktır. İşletmelerde günlük, aylık ve yıllık yapılması gereken işleri doğru olarak ve zamanında yaparsak günlük süt veriminde artış sağlayabiliriz. İşletmeler günlük aylık ve yıllık planlamalarını uygulamaya döker ve kayıt altına alırsa işletmenin anlık durumu ve gelecek politikalarını belirlemekte zorluk çekmeyecektir. Bu amaçla işletmemizde yapmamız gerekenleri sıralayacak olursak,
1-Hayvan Listelerinizi Hazırlayın
İşletmemizde bulunan tüm hayvanların küpe numaralarının yazılı olduğu bir liste yaparak işe başlayabiliriz. Bu işlemi yaparken hayvanları gruplandırmamız gerekecektir. Hayvanlarımızı,
**0-2 Aylık Buzağılar
**2-6 Aylık Buzağılar
**6-14 aylık Dişiler
**14-24 Aylık Gebe düveler
**Sağmal inekler
**Kurudaki İnekler
**Geçiş Dönemi
**6-18 Aylık Erkek besi
olmak üzere toplam 9 gruba ayırmalıyız. Hayvanlarımızı 9 ayrı gruba ayırmamızın nedeni her grup için ayrı rasyon hazırlamamız gerekmektedir. Nasıl ki bir çocuk ile yetişkin kişinin yemesi gereken yiyecekler farklı ise farklı dönemlerdeki hayvanların yiyeceği yemlerde farklıdır. Rasyonun önemi konusunda daha sonra ayrıntılı bilgi vereceğiz.
2-Hayvanlarınıza Uygulayacağınız Aşı Programları Hazırlayınız.
Buzağılar gözünü açtığı andan itibaren enfeksiyon etkenleri ile dolu bir ortamda yaşamaya başlarlar bu nedenle bu hastalık etkenlerine karşı buzağılarınızı korumak için en kolay ve ucuz yöntem aşılamaları zamanında yapmaktır. Bu konuda hayvanlara hangi aşıyı ne zaman yapılması gerektiği gösteren bir tablo hazırlayacağız.
**Doğumu takiben ilk yarım saat: Hastalıklara karşı koruyucu antiserum
**18. Gün: Pneumoni ve Enterotoksemi aşısı
**42. Gün: Pneumoni ve Enterotoksemi aşısı
**58. Gün: Mantar aşısı
**72. Gün: Mantar aşısı (2. Doz)
**90. Gün: Şap
**120. Gün: Şap (2. Doz)
**135. Gün: IBR-IPV-BVD-PI3-BRSV
**160. Gün: IBR-IPV-BVD-PI3-BRSV (2. Doz)
**300. Gün: Şap
**341. Gün: IBR-IPV-BVD-PI3-BRSV
**400. Gün: Pneumoni ve Enterotoksemi aşısı
**420. Gün: Leptospirozis aşısı
Tüm Gebe Hayvanlara Gebeliği:
**225. Günü: Rota-Corana aşısı – Enterotoksemi aşısı ve Mastitis aşısı
**240. Günü: IBR-IPV-BVD-PI3-BRSV
**255. Günü: Mastitis aşısı ve Rota-Corana Aşısı
Tüm Sağmal Hayvanlara
**6 AYDA BİR: ŞAP AŞISI
**YILDA BİR: BOTİLUSMUS AŞISI
**YILDA BİR: ENTEROTOKSEMİ AŞISI
**YILDA BİR: MASTİTİS AŞISI
**YILDA BİR: İÇ ve DIŞ PARAZİT AŞISI (Bir yıl süreli koruma sağlayan)
3-Hayvanlarınızın Takibini Yapın
Hayvanlarınızın bütün bilgilerinin yazılı olduğu evraklar ile bir dosya hazırlayınız ve hayvanlarınız ile ilgili tüm bilgileri bu dosyada saklayınız. Bu dosya içerisinde hayvanlarınıza ait
- Doğum Kayıtları: (Hangi hayvan ne zaman doğum yaptı-Buzağısının küpe numarası-Doğum şekli v.b. bilgilerin takibi)
- Kızgınlık kayıtları: Sağlıklı bir sağmal hayvan yaklaşık olarak her 21 günde bir kızgınlık gösterir.
- Tohumlama kayıtları:(Hayvanlarınız ne zaman kim tarafından tohumlandı, Atılan tohumun ırkı v.b. bilgiler)
- Hastalık kayıtları:(İşletmenizde bulunan hayvanların geçirdiği hastalıklar-Hangi veteriner hekim muayene ettiği ve kullandığı ilaçların dozuyla birlikte kayıtları ve tedavi sonrası hayvanın durumu v.b. bilgilerin kaydı.
4-Yemlerinizin Analizinizi Yaptırınız
Hayvanlarınıza verdiğiniz rasyon ne kadar dengeli ve hayvanın ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olursa süt veriminiz o kadar iyi olacaktır. Verilen yemlerin süt verimi üzerine etkisi %60tır(%40 genetik). Bu nedenle özellikle büyük işletmeler yıl boyunca kullanacağı yemlerin analizlerini yaptırıp rasyonunu analiz sonucuna göre düzenlerse süt verimleri o denli iyi olacaktır. İşletme rasyonu için veteriner hekiminize mutlaka danışınız.
5-İşletme Giderlerinin Düzenlenmesi
Türkiye hayvancılığında işletme sahiplerini en zorlayan maddi güç gereğinden fazla yatırım yapılan hayvan barınakları ve fabrika yem maliyetleridir. Bu konu işletmenizin bulunduğu bölgeye göre hayvanlarınızın bol güneş alacağı yeteri kadar temiz havaya sahip ve temiz suya istediği zaman ulaşabileceği her barınak hayvanlar için uygundur. Bu barınak Karadeniz bölgesinde ahşaptan yapılabileceği gibi İç Anadolu da kerpiçten yapılabilir. Hayvanlarınız lüks betonarme barınaklarda kalınca fazla süt vereceği anlamına gelmez. Hayvanlarınız dengeli ve ihtiyacı olan rasyonlar ile beslendiği zaman, ahır zeminin düzgün olduğu bol güneş ve temiz hava alabildiği her ortamda yüksek süt verimine ulaşabilirler.
Fabrika yem maliyetinin çok fazla olması nedeniyle yetiştiriciler kendi yemini kendin yap politikası ile tarlalarına protein enerji kaynağı yemler ekerek kendi yemlerini karşılama yöntemine başvurmaya başladırlar. Bu aşamada en güzel yapılacak şey bir çeşit enerjice zengin yem ve bir çeşit proteince zengin yem maddesi ekilerek başlayabilirsiniz. Tarlanıza bu yem maddelerini ekmeden ekim dikim bakım ve hasat konusunda Veteriner Hekiminize mutlaka danışınız.
6-Rasyonunuzu Mutlaka düzenleyiniz
Rasyon bir günde bir hayvanın yiyeceği yem karışım miktarları demektir kısaca. Her yaştaki ve dönemdeki hayvanın yiyeceği yem karışımı farklıdır. Bu nedenle 3 aylık bir buzağı ile gebe bir ineğin yiyeceği yem aynı olmamalıdır. Buzağı doğdu andan itibaren ilk gıdası ağız sütüdür. 3 günlükten itibaren önünde her zaman ulaşabileceği temiz su ve buzağı başlangıç yemi olmalıdır.
Her hayvan için bir yaşama payı birde verim payı vardır. Yaşama payı hayvanın yaşaması için gerekli olan enerji protein ve vitamin mineral ihtiyacı demektir. Hayvan yediği yemlerden öncelikle yaşama payı için ihtiyacı olan maddeleri kullanır daha sonra ise verim payına aktarır. Özellikle düve adaylarının beslenmesi konusunda dikkatli olmak gerekiyor çünkü haddinden fazla enerji olan rasyonlar ile beslenen düvelerde yumurtalık ve meme hücreleri yağlanacağı için tohumlamada döl tutma problemleri ve doğumdan sonra süt veriminde düşüklükler ile karşılaşılabilir.