İneklerde Subklinik Mastitislerin Tanısında ph Metre Güvenli midir?

İneklerde Subklinik Mastitislerin Tanısında ph Metre Güvenli midir?

İneklerde Subklinik Mastitislerin Tanısında ph Metre Güvenli midir?

İneklerde Subklinik Mastitislerin tanısında ph Metre güvenli midir?. Klinik ve subklinik mastitis meme bezinin yangısal bir durumu olup, sütün yapısında fiziksel ve kimyasal değişikliklere neden olmaktadır. Klinik mastitiste memede ve sütte pıhtı, flakon, renk değişikliği bazen de ineğin genel durumunda bozukluk (ateş, iştahsızlık vs) var iken subklinik mastitiste memenin ve sütün görünümü normaldir. Bu nedenle subklinik mastitislerin tanısında birtakım testlere ihtiyaç duyulur. Bu testlerden en önemlileri bakteriyolojik kültür ve somatik hücre sayımıdır.

Subklinik mastitis diyebilmek için somatik hücre sayısı >200.000 hücre/ml olmalıdır. Bakteriyolojik kültür ise mastitis tanısında altın standarttır. Bazen subklinik mastitis olgularında bakteri koloni sayısı düşük (<100 cfu/ml) olmakta ve örnek alma sırasındaki kontaminasyona bağlı standart bakteriyolojik kültür, subklinik mastitisin tanısında yetersiz kalmaktadır. Bu nedenle mastitise neden olan patojenin tesbitinde PCR gibi yeni tekniklerin kullanılmasına ihtiyaç vardır. Özellikle mastitis tedavisine başlamadan önce patojenin tesbiti selektif tedavi bakımından avantaj sağlamaktadır.

Subklinik mastitise bağlı sütün yapısında biyokimyasal değişiklikler olmaktadır. Bu değişiklik kandan bazı maddelerin süte geçmesi sonucudur. Çünkü yangı sırasında kan meme bariyeri sitokinler tarafından açılır ve kandaki bazı maddeler (K, Na, CL gibi) süte geçer ve sütün pH ’sı değişir, kan pH ’sına yaklaşır. Bu nedenle subklinik mastitisin tanısında pH ölçümleri bir tanı yöntemi olarak kullanılır. Oysa son zamanlarda yapılan çalışmalarda subklinik mastitis sırasında subklinik mastitisleri saptamada pH metrenin güvenli olmadığı (özellikle kuruya yakın dönem ve doğumdan birkaç gün sonra) belirtilmiştir.

Subklinik Mastitislerin tanısında ph Metre güvenli mi sorusunda Sonuç

Sonuç olarak pratikte subklinik mastitis tanısı için kullanılan pH metrenin çok güvenli bir test olmadığı, bu nedenle somatik hücre sayımı ve bakteriyolojik izolasyona dayalı yöntemlerin tercih edilmesi gerektiği bildirilmektedir.

Prof.Dr. Ayhan Baştan 

Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi
Doğum ve Jinekoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi

Exit mobile version