İneklerde Meme Operasyonları Sırasında Dikkat Edilecek Önemli Noktalar

Meme Ameliyatlarında Nelere Dikkat Edilmelidir?

ineklerde Meme Operasyonları Sırasında Dikkat Edilecek Önemli Noktalar

ineklerde Meme Operasyonları Sırasında Dikkat Edilecek Önemli Noktalar

ineklerde meme operasyonları ndan sonra yaraların iyileşmesi ve süt akımının normale dönmesinde operasyon sırasında kullanılacak dikiş malzemeleri, dikiş yöntemi ve mekanik sağımın önemli etkileri vardır. Meme operasyonlarından sonra yara düzgün bir şekilde iyileşse bile memeden süt akışı uygun bir şekilde olmayabilir. Meme operasyonlarında amaç; sadece yaranın iyileşmesi değil aynı zamanda süt akışının da normale dönmesi olmalıdır. Bu işin ilk adımı; uygun dikiş materyali ve yönteminin seçilmesidir.

Meme Dikişlerinde Kullanılacak İpliklerin Özellikleri

ineklerde meme operasyonları, meme başı kanalının iç bölümlerinin (mukoza ve submukoza) kapatılmasında oldukça az bir oranda doku reaksiyonuna neden olan sentetik aynı zamanda emilebilen bir dikiş ipliği tercih edilmeli ve dikiş atravmatik iğneler ile atılmalıdır. Özellikle küçük kalınlıktaki iplikler ile atılan dikişlerin, süt sızdırma ve fistül oluşum riski düşüktür. Meme başı kanalının iç bölümlerinde kullanılan dikiş ipliklerinin kalınlığı 3-0 veya 4-0 olmalı, deri dikişlerinde ise emilmeyen multiflament veya monofilament 2-0 kalınlığında ipler kullanılmalıdır.

Meme Dikişlerinde Kullanılan Dikiş Yöntemleri

Laktasyondaki ineklerde meme operasyonları ndan sonra bölgenin kapatılması amacı ile çok sayıda dikiş yöntemi kullanılabilmektedir. Günümüzde araştırıcılar en iyi sonucun 3 tabakanın ayrı ayrı dikilmesi ile alındığını belirtmektedir. Bu yöntemde mukoza ve stroma (musküler ve konektif katman) basit sürekli bir şekilde, deri ise aralıklı basit dikişler ile kapatılmaktadır (mukoza ve stroma USP 3-0, deri ise USP 2-0 poliglaktin yapılı bir iplik ile dikilmelidir).

Farklı bir dikiş yöntemi olarak mukoza Cushing, kas tabakası basit aralıklı, deri ise mattress dikişleri ile kapatılabilir. Deri dikişleri operasyondan 8-10 gün sonra alınmalıdır. Deri dikişleri belirtilen süreden daha uzun bir süre yerinde kalır ise dikiş hattında enfeksiyon veya dikiş etrafında reaksiyon şekillenebilir.

Prof.Dr. Ayhan Baştan

Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi

Doğum ve Jinekoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi

Exit mobile version