İneklerde Mastitis Tedavisinde En İyi Antibiyotik Hangisidir?. Değerli platform üyeleri gerek platformlarda gerekse mail veya mesaj yoluyla birçok meslektaşımızdan mastitis tedavisinde en iyi antibiyotik hangisidir, hangi antibiyotikleri kullanmamız gerekir diye hemen hemen hergün sorular almaktayım.
İneklerde mastitis tedavisinde en iyi antibiyotik diye bir durum yoktur. En iyi yöntem mastitisten korunmadır. Zaman zaman klinik veya subklinik mastitis vakalarıyla karşılaşmaktasınızdır. Öncelikle her mastitis olgusunun tedavi edilmeyeceğini veya tedavi gerekli ise prognozun genellikle olumsuz olduğu gerçeğini unutmamalısınız. Şayet tedaviye karar verdiniz ise öncelikle bakterinin izolasyonu ve duyarlı antibiyotikle tedaviye başlamalısınız. Bu durum bazen saha şartlarında pratik veya ekonomik olmayabilir. Saha şartlarında kullanılan hızlı test kitleri vardır, fakat bu kitler ülkemizde piyasada yoktur. Antibiyogram yaptırılmayan durumlarda dar spektrumlu, daha önce kullandığınız başarılı bulduğunuz antibitokleri kullanmalısınız. Bu preparatlar mastitis tedavisi için ruhsatlı ürünler olmalıdır.
Mastitis tedavisinde geniş spektrumlu veya uzun etkili antibiyotikler asla doğru bir seçim değildir. Antibiyogram yapılamayan durumlarda şu nokta size bir nebze de olsa yol gösterici olabilir. Kuru dönem başında başında mastitislere genellikle çevresel streptokoklar, kuru dönem sonu ve laktasyonun ilk aylarındaki klinik mastitislere genellikle koliformlar, laktasyonun orta ve ileri dönemindeki klinik veya subklinik mastitislerden genellikle bulaşıcı mikroorganizmalar (gram pozitif koklar) izole edilmektedir. Antibiyotik seçimi yapar iken bu noktalar yararlı olabilir. örneğin çevresel streptokoklara antibiyotikler %50, koliformlara, maya ve mantarlara %0, gram pozitif koklardan S. aureus ‘a laktasyonda %20-50, kuru dönemde %60-70, S. agalactia ‘ya ise %90-100 oranında etkilidir. Elbette tedavi başarısını etkileyen birçok faktör olduğu gerçeğini unutmadan. Örneğin mastitis tedavi başarısını meme içi antibiyotik veriliş şeklinin etkilediği bilinmektedir.
Meme İçi Antibiyotik Veriliş Şekli Tedavi Başarısını Etkiler mi?
İneklerde mastitis tedavisi amacıyla antibiyotiklerin en sık veriliş yolu meme içidir.
Doğru meme içi antibiyotik uygulaması nasıl yapılmalıdır?.
- Meme tamamen boşaltılmalıdır.
- Meme başı daldırma solüsyonuna daldırılmalı ve 30-60 sn beklenmelidir.
- Daha sonra meme başları temiz havlu veya peçete ile iyice silinmelidir.
- Memenin uç kısmı %70 ‘lik alkol veya meme tüpleri içinden çıkan mendille iyice temizlenmelidir.
- Antibiyotik vermek için sadece kanülün uç kısmı meme başı kanalına sokulmalıdır.
- Uygulama bittikten sonra meme başları tekrar bir daldırma solüsyonuna daldırılmalıdır.
Bu şekil bir uygulamanın tedavi başarı şansını arttırdığı belirlenmiştir.
Sonuç
Sonuç olarak mastitis tedavisinde en antibiyotik yoktur. Korunmak en etkili yöntemdir.
Selamlarımla
Prof.Dr. Ayhan Baştan
Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi
Doğum ve Jinekoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi