İneklerde Mastitis (Meme İltihabı)

Sığırlarda Mastitis Nedir? Mastitisin Tedavi Nedir? Mastitisten Korunma Yolları Nelerdir? İneklerimizin Mastitis Olmaması İçin Nelere Dikkat Etmeliyiz?

İneklerde Mastitis (Meme İltihabı)

İneklerde Mastitis (Meme İltihabı)

İneklerde Mastitis diğer bir ifadeyle meme iltihabı. Mastitis kısaca; mikroorganizmaların ve genelliklede bakterilerin memeye girmesi, burada çoğalması ve toksinlerinin meme bezi dokusunu tahrip etmesi sonucu oluşan meme yangısıdır.

Temel neden mikroorganizmalar olsa da mikroorganizmaların meme dokusuna girip çoğalmasına neden olan birçok hazırlayıcı faktör söz konusudur. Bu maddelerden en önemlisi sağım hijyenidir. Sağım esnasındaki hijyen eksiklikleri ve bazı sağım hataları mikroorganizmaların meme dokusuna girerek burada yangı oluşturmasına neden olur.

İneklerde Mastitis genel olarak subklinik ve klinik mastitis olarak 2’ye ayrılmaktadır.

Subklinik mastitis; sığırda hastalık olduğu halde bunu dışarıdan fark etmek güçtür. Herhangi bir belirti vermeden gizli olarak seyreder.

Klinik mastitis; hastalık gözle görülür boyutlardadır ve çeşitli klinik belirtiler ile kendisini gösterir.

Sığırlarda mastitise neden olabilecek birçok farklı faktör vardır. Bunların hepsini saymamız mümkün değildir.

Fakat önemli nedenlerden bazılarını sizler için vereceğiz;

Tüm bunlar ve bunlara benzer faktörler mastitis probleminin ortaya çıkmasına neden olabilir.

Subklinik mastitis; yukarıda da dediğimiz gibi bu tarz hastalarda klinik olarak bir belirti görülmez. Sütün görünümü normaldir. Süt veriminde bir miktar düşme görülebilir fakat bu durum her zaman fark edilmeyebilir. Çeşitli testler ile bu hastalık belirlenebilir. Ayrıca daha şiddetli bir hal alarak klinik mastitise dönüşebilir.

Klinik mastitis; bu tip mastitiste belirtiler görülür. Öncelikli olarak titreme ile başlar. Vücut ısısı yükselmiştir. Hızlı ve kısa soluma görülür. Meme bölgesinde ağrı vardır. Yine memenin muayenesinde ısı artışı, kızarıklık, şişlik ve gerginlik görülür. Meme dokusunun renginde değişiklikler görülebilir. Meme başından çeşitli renklerde sıvılar gelebilir. Mastitisli hayvandan elde edilen sütlerde değişik şekillerde tortular ve farklı renkler görülebilir.

İneklerde Mastitis Belirtileri

Subklinik mastitiste çok bir belirti göremeyiz. Klinik mastitiste ise genel durum ile ilgili bozukluklar, meme dokuda değişiklikler ve sütte değişiklikler görülür.

Mastitis Tedavisi

Tedavi için mutlaka Veteriner Hekim ‘inize başvurun.

İneklerde Mastitis tanının erken konulması ve tedaviye en kısa sürede başlanması oldukça önemlidir. Erken dönemlerde yapılan müdahaleler süt kaybını ve meme körlüğünü büyük oranda önlemektedir. Tedavide hastalığın nedeni, şiddeti ve hayvanın genel durumuna göre Veteriner Hekimler çeşitli antibiyotikler ve ilaçlar ile tedavi protokolü hazırlayabilir. Mastitis tedavisi devam ederken hayvanın sık sık sağılması gerekir. Böylelikle iyileşme süreci kısalır ve memenin körleşmesi önlenir.

İneklerde Mastitisten Korunma Yolları

İneklerde mastitisten korunma yollarını maddeler halinde ifade edeceğim;

Exit mobile version