İneklerde Kuru Dönem ve Kuruya Çıkarmak
İnekler için önerilen ideal kuru dönem 6-8 haftadır. Kuru dönemde meme hücreleri dinlenir ve yenilenerek bir sonraki süt verimi dönemine hazırlık yapar. Bu dönemde amaç doğuma kadar meme loblarını hastalıklardan korumak olmalıdır. İnekler için önerilen kuru dönem süresi 6-8 haftadır, bu sürenin kısa veya daha uzun olması durumunda ineğin sonraki süt verim dönemindeki süt üretimi azalır. Bu amaca ulaşabilmek için kuru döneme geçiş zamanı gelen hayvanların memeleri kontrol edilmeli ve yaralanmış, tahriş olmuş veya çatlamış meme başları ile siğil gibi anormal görünümlü meme başlarının bulunması, ayrıca memeden anormal süt gelmesi durumlarında Veteriner Hekime başvurulmalıdır. Gözle yapılan bu muayenelerde
herhangi bir sorun tespit edilememesi durumunda ikinci bir aşama kontrol daha yapılması gereklidir. Bu aşamada California Mastitis Test (CMT), Somatik Hücre Sayımı (SHS) ve bakteriyolojik muayene metotlarının sonuçlarının Veteriner Hekiminiz tarafından değerlendirilmesi imkanlar ölçüsünde tavsiye edilmektedir. İmkanların kısıtlı olduğu durumlarda en azından CMT uygulaması yapılmalıdır. Uygulamanın nasıl yapılabileceği ve test materyalleri ile test sonucunun değerlendirilmesi konusunda detaylı bilgiyi Veteriner Hekiminizden öğrenebilirsiniz.
Kuruya çıkarılmasına karar verilen sağlıklı meme loblarına sahip ineğin, kuru dönem başlangıcında meme loblarının hastalıklara karşı daha duyarlı olması nedeniyle kuru dönem tedavisi yapılarak kuruya çıkarılması gerekmektedir.
6 ADIMDA KURUYA ÇIKARMAK
- Memedeki süt sağım hijyeni kurallarına uyularak sağılmalı ve tamamen boşaltılmalıdır.
- Sağımdan hemen sonra meme başları etkili bir daldırma solüsyonuna daldırılmalıdır.
- Solüsyonun kuruması beklenmeli veya meme başları tek kullanımlık kağıt havlularla kurulanmalıdır.
- Daha sonra meme başları uzak taraftaki meme lobundan başlanarak %70 lik alkol emdirilmiş pamukla ikinci kez dezenfekte edilmelidir.
- Her memeye kuru dönem için üretilmiş etkili bir kuru dönem antibiyotiği verilmelidir. İlacı memeye uygulamaya yarayan şırınga benzeri aracın ucu memeye tam olarak sokulmamalı mümkünse kısa uçlu olanları tercih edilmelidir.
- Son olarak ineğin meme başları meme başı daldırıldığında memeyi kalın bir film tabakası şeklinde kaplayarak bir miktar daralan, böylelikle hem dezenfektan hem de mekanik olarak korumayı sağlayan daldırma solüsyonlarıyla mühürlenmelidir.
Bu uygulamalar neticesinde kuruya çıkarma sonrasında meme hastalıkları açısından en hassas dönem olan ilk 3 haftalık dönemde etkili bir koruma sağlanmış olacaktır.
Vet. Hek. Zeki Ergene