İneklerde Kızgınlık Nedir? Nasıl Tespit Edilir?

İneklerde Kızgınlık Nedir? Nasıl Tespit Edilir?

İneklerde Kızgınlık Nedir? Nasıl Tespit Edilir?

ineklerde kızgınlık, erkek hayvanlar her zaman çiftleşmeye hazır olmalarına karşın, dişiler sadece belirli dönemlerde çiftleşme isteği gösterirler. Bu dönem kızgınlık olarak tanımlanır.

İneklerde kızgınlık, cinsel olgunluğa erişmelerinden sonra ortalama 21 gün (18-24 gün) aralıklar ile gebe kalmadıkları sürece çiftleşme isteği gösterirler. Bu durum kızgınlık döngüsü olarak adlandırılır.

İneklerde kızgınlık, erkeğin veya diğer hayvanların kendilerine aşmalarına/atlamalarına müsaade ettikleri kızgınlık dönemi inekler arasında bireysel farklılıklar göstermektedir. Çiftleşme isteği gösterilen dönem ineklerde ortalama 9-18 saat sürmektedir. Yüksek süt verimli ineklerde ve ısı stresine maruz kalan ineklerde bu süre çok daha kısa sürmektedir. Düvelerin kızgınlık süreleri ineklere göre ortalama 2 saat daha kısa sürer.

**Ayrıca ineklerin yaklaşık % 5-15’i sakin kızgınlık göstermektedirler. Gizli kızgınlık gösteren ineklerde, dışarıdan hiçbir kızgınlık belirtisi fark edilemez.

DİKKAT !!!

Kızgın ineklerin % 70’i gece aktif olup, altta durma davranışlarını genellikle çevrenin sessiz olduğu gece 20-23 saatleri ile sabah 04-06 saatleri arasında gösterirler. Ahıra son girişimizin akşam saat 18-19 civarında sabah ise 07-08 saatleri arasında varsayımı, kızgın ineklerin büyük bölümünün kaçırılmasının mümkün olduğunu gösterir.

Kızgınlık Belirtileri Nelerdir?

1-İnekte berrak ve akışkan kıvamda çara da denilen sıvı görülür.
2-Kızgın ineklerin hal ve hareketleri ile bakışları değişir.
3-Özellikle ayakta dururlar ve bulundukları yerden zor hareket ettirilirler.
4- Özellikle sürü içerisindeki diğer kızgın ve kızgınlığı yaklaşmakta olan ineklerle birlikte ayrı bir grup oluştururlar.
5-Kızgın inekler diğer inekleri takip ederler ve birbirlerinin anogenital bölgelerini koklama ve yalama eğilimindedirler
6-Çenelerini birbirlerinin sırt bölgelerine koyarak kabul reflekslerini kontrol ederler.

NOT:

Özellikle
Gece 22:00 -23:00 saatleri arasında,
Sabah 05:00-06:00 saatleri arasında,
Öğleyin 12:00-13:00 saatleri arasında,
hayvanlarınızı 15 dakika gözlemleyerek kızgınlık tespitini çok net bir şekilde yapabilirsiniz.

NOT:

KIZGINLIK TAKİBİNİ MÜTEAKİP VETERİNER HEKİMİNİZE BİLGİ VERİNİZ. HEKİMİNİZ SİZİN İÇİN EN UYGUN SUNİ TOHUMLAMA ZAMANINI SÖYLEYECEKTİR.

Veteriner Hekimi Muzaffer ÇİVLİK

Exit mobile version