İneklerde Döl Tutmama Problemleri

Neden Döl Tutmuyor?

İneklerde Döl Tutmama Problemleri

İneklerde Döl Tutmama Problemleri

İneklerde Döl Tutmama Problemleri

1. BÖLÜM-Hatalı Besleme

A-) Negatif enerji dengesi:

Sığırlar yemlerden sağladığı enerjiyi yaşam payı ve verim payı olmak üzere iki farklı kalem için kullanırlar. Yemlerden sağlanan enerji öncelikle yaşamın devam etmesi için, buradan artan enerjiyi ise et veya süt verimi için kullanırlar. Yemlerden aldığı enerji yaşam ve verim payı için gerekli olan enerjiden düşükse negatif enerji dengesi oluşur. Negatif enerji dengesinde hayvanlar ihtiyaç duydukları enerjiyi karşılamak için vücut depolarından harcama yapar ve hızla kilo kaybederler. Bu durumdaki bir hayvanda döl tutma problemi görülmesi muhtemeldir. Hayvanların negatif enerji dengesine girmemesi için rasyon bir veteriner hekim tarafından hazırlanmalıdır. ( Negatif enerji dengesinden korunmak için yapılabilecekleri anlattığımız yazımızı daha önceki paylaşımlardan bulabilirsiniz.

BKNZ Doğumdan sonra inekler neden zayıflar.

B-) Rasyonda enerji protein dengesizliği veya yetersizliği varsa başta döl tutma problemleri olmak üzere birçok hastalık ve metabolik bozukluk ile karşılaşmanız muhtemeldir.

C-) Doğum öncesi yoğun enerji içerikli rasyonlarla besleme sonucu yağlanmış hayvanlar doğum sonrası hızla zayıflama görülür. Bu durumdaki ineklerde yavru zarlarının atılamaması, rahim iltihabı, yumurtalık kistleri dolaylı olarakta döl tutma problemlemleri görülebilir. Doğumdan önceki dönemlerde hayvanlarınızı yağlandırmamaya dikkat ediniz.

D-) Kuru Dönemde Bilinçsiz Besleme:

Kuru dönemdeki sütçü sığırlar kaba yem ağırlıklı beslenmelidir. Bu dönemin amacı sağım dönemi boyunca yıpranan işkembe, meme hücrelerini yenilemek ve doğumdan sonra sağlıklı bir sağım dönemi geçirmektir. Kuru dönem rasyonun anyonik rasyon olması doğum sonrası birçok metabolik hastalık görülmesinin önüne geçtiği akademik çalışmalarda mevcuttur.Kuru dönemin son üç haftasında inekler, doğum sonrası yiyeceği yemlere alıştırılmalıdır.

E-) Yemlerde meydana gelen bozulma, kokuşma ve küflenmeler sütçü sığırlarda döl tutma problemlerine ve erken embriyonik ölümlere neden olabilir. Bu nedenle hayvanlarınıza hiçbir zaman bozulmuş, küflenmiş ve kokuşmuş yemler vermeyiniz.

Veteriner Hekimi Muzaffer Çivlik

Exit mobile version