İneklerde doğum süresi Retentio Secundinarum Şansını Etkiler Mi?. İneklerde doğumdan sonra yavru zarlarının atılamaması, postpartum dönem problemlerinin başında gelir ve dölverimini olumsuz etkiler. İneklerde yavru zarlarının atılamaması, doğumdan sonra 8 saat ve daha uzun süre yavru zarlarının atılmadığı duruma denilmektedir. İneklerde yavru zarlarının atılamaması uterus involüsyonunda gecikme, metritis/endometritis, ketozis ve mastitis riskinde artışa neden olur.
Hastalığın etiyoloji tam bilinmemekle birlikte, etiyolojisinde enzimatik ve immunolojik mekanizmaların rolü bulunmaktadır. Normal şartlarda doğumdan 3-5 gün önce plasenta ayrılma mekanizması çalışmaya başlar. Doğumdan 24 saat önce progesteron düzeyinin düşmesi ve relaksin düzeyinin artması, karunkul kotiledon kompleksi içindeki kollejenaz aktivitesinde artışa yol açar. Kolejenaz plasentanın anne ve yavru arasındaki bağlantının çözülmesini sağlar. Doğumla birlikte oksitosin ve prostaglandin etkisiyle uterus kas kontraksiyonları başlar ve bu süreç yavru zarlarının mekanik ayrılmasını hızlandırır. Ayrıca uterus kontraksiyonlarının artması, plasentaya giden kan akımını azaltarak, anne-yavru bağlantısının ayrılmasına yardım eder.
İneklerde güç doğum, doğuma müdahale ve uterus kontraksiyon yetersizlikleri yavru zarlarının atılmasının engellenmesi için bir risk faktörüdür.
Güç doğum işletmelerde önemli ekonomik kayıplara neden olur. Çünkü güç doğuma bağlı dölverimi kayıpları, anne ve buzağıda çeşitli hastalıklar ve ölüm görülebilir.
Güç doğum, doğum süresinin veya buzağının dışarı çıkış süresinin uzaması olarak tanımlanmaktadır. Bu nedenle güç doğuma yardım gerekir. Fakat yardımın zamanlaması son derece önemlidir. Güç doğuma erken erken müdahale buzağı ve ineğin doğum kanalına zarar verebilir. Örneğin serviks tam genişlemeden yavrunun çekilmesi servikste yaralanmalara neden olabilir. Bunlara ek olarak doğuma erken müdahale doğumun 3. aşaması olan yavru zarlarının atılma sürecinde etkili fizyolojik süreci olumsuz etkiler, yavru zarlarının atılamama riskini arttırır.
Yapılan çalışmalarda doğum süresi ve doğuma yardım ile ret. sec. arasında bir ilişki olduğu, doğumun ikinci aşamasının süresinin 2 saatten uzun olması ve doğuma yardım edilmesi ret. sec. riskini arttırdığı bildirilmektedir.
Prof.Dr. Ayhan BAŞTAN
Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi
Doğum ve Jinekoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi