İnekler Kusar mı? Evet, inekler nadiren de olsa, kusarlar. İnekler hızla, aceleci bir şekilde yem yerler, sonra yediklerini ağızlarına getirip tekrar çiğnedikten sonra yutarlar. Ama, bazı durumlarda yedikleri ağızlarından dışarı çıkabilir. Yani kusabilirler.
İneklerin kusmasına (vomiting, emesis) sebep olabilecek durumlar şunlardır;
- Akut rumen asidozu, işkembedeki asitliğin artması, pH düşmesi.
- Yabancı cisim batması (RPT), özellikle şiddetli, generalize peritonitis (karın zarı yangısı) ile kombine vakalar.
- Akut Timpani, Köpüklü karın şişkinliği
- Mikotoksinler, Vomitoxin (DON), özellikle Fusarium, fusarik asitten dolayı ortaya çıkan küf toksinleri
- Abomasumun (şirdenin, midenin) sağa dönmesi (RDA).
- Listeriosis
- Diyafram fıtığı
- Yemek borusu genişlemesi, yemek borusu veya soluk borusu etrafında apse, göğüs kafesindeki lezyonlar, iki akciğer arasındaki mediastinal lenf yumrusunda tümör
- Zehirli bitkiler (Alkaloid içeren bitkiler)
İneğin kusması durumunda akla gelebilecek sorunlar bunlardır. Kusma bir belirti olup, arkasındaki gerçek sebep aranmalıdır. Sebebi giderecek yönde tedavilerin yapılması bazen iyi sonuç verebilir. Akut rumen asidozu, akut, köpüklü karın şişkinliği, yabancı cisim batması sonucunda oluşan Reticulo Peritonitis Traumatica (RPT) olayın şiddetine göre bize tedavi şansı verebilir. Bazen kesin teşhis ne yazık ki; ancak otopside konulabilir.
Birden fazla olayla karşılaşılması halinde vomitoxin (mikotoksin) ve listeriosis akılda bulundurulmalıdır. Listeriosis bozuk silaj sebebiyle ortaya çıkar. Tedavisi, erken davranıldığında mümkün olabilir. Mikotoksinlerin önlenmesi amacıyla yemlere toksin bağlayıcı katılması tavsiye edilir. Görüldüğü gibi, kusma durumunda gerçeği araştırmak ve ortaya çıkarmak kolay değildir. Bazen tedaviye fırsat tanımayacak durumlarla karşılaşabiliriz. Kusmanın tek ve basit bir sebebi olmadığını, olaya geniş açıdan bakmamız gerektiğini bilelim.