Hayvanların Beslenmesinde Probiyotikler

Hayvanların Beslenmesinde Probiyotikler

Hayvanların beslenmesinde Probiyotikler grubuna laktik asit bakterilerinin yanında maya endüstriyel fermentasyon yan ürünleri, enzimler ve doğal sindiriciler dahildir. Probiyotiklerin bir diğer kullanılma amacı da stres olgularını azaltmaktır. Probiyotik yem katkı maddeleri sindirim sisteminin normal faaliyete geçmesi ve iştahın artmasında etkilidir.

Bacillus subtilis, Streptococcus species ve Aspergillus species’in başta olduğu 40 kadar mikroorganizma pek çok ülkede güvenli olarak bilinmekte ve hayvan yemlerine katılmasına müsaade edilmektedir. Bu gruptaki mikroorganizmalar midedeki asit ortamdan etkilenmeden bağırsağa geçebilme özelliğini taşımalıdır. Probiyotik bakteriler bağırsaklardaki villuslarda yer kapabilmek için patojen mikroorganizmalar ile yarışır ve E.coli‘nin aksine gram pozitiftirler.

Probiyotik bakteriler bağırsakta antimikrobiyel maddeler üretirler ve bu çoğunlukla laktik asittir. Laktik asit bağırsak pH’sını azaltır ve patojen mikroorganizmaların üreyebilmesi imkansızlaşır.

Kültür formları:

Yemlik mikrobiyel ürünlerde aranan özellikler;

  1. Ruminantlarda mide ortamı asit olmadığı için doğrudan mikroorganizmaların vegetatif formu kullanılır. Vegetatif form ısı ve neme karşı duyarlı olduğu için peletlenmesi mümkün değildir.
  2. Spor formundaki kültürler, bunlar bağırsaklara ulaşıncaya kadar aktif hale geçemezler, ısıya, mide asiditesine, depolama ve antibiyotiklere karşı dayanıklıdırlar.

Sığır Besisinde Probiyotikler

Özellikle nakliye esnasında hayvanların ısı, sıkışma, açlık, susuzluk havasızlık gibi stres etkenleri karşısında bağırsak koliform grubu bakterilerin artması laktobasillusların ve enterococcilerin azalmasına ilişkin olarak sağlıkları bozulmakta iştahları azalmaktadır. Bununla birlikte ishal, ülser, verim düşüklüğü, yemden yararlanma oranında gerileme görülmektedir. Gerek nakliye öncesi ve gerekse nakliye sonrası probiyotik uygulanması sonucunda bağırsaktaki ortam süratle normale döner. Probiyotikler morbiliteyi % 25-50 oranında azaltırlar.

Probiyotik olarak rasyonlara katılan mikroorganizmaların stres durumlarında yaptıkları olumlu değişiklikleri şöyle sıralamak mümkündür;

Lactobacillus acidophilus, Streptococcus faecium, maya ve iki cansız fermentasyon ürününden oluşan ticari preparat, rasyonlara 150-250 mg/kg düzeylerinde, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus delbruecki subsp. bulgaricus, Bifidibacterium bifidum, Streptococcus salivarius subsp. termophilus, Enterecoccus faecium bakterileri, ile Aspergillus oryza ve Candida pintolopesii mantarlarını içeren ticari preparat ise 500 mg/kg düzeylerinde kullanılabilmektedir.

Kaynakça

Kaynakları görüntülemek için tıklayınız...
Yemler Yem Hijyeni ve Teknolojisi, Prof. Dr. Ahmet Ergün, Ankara 2004, 282-284.
Exit mobile version