Gentavilin %10

Gentavilin %10

Gentavilin %10
Enjeksiyonluk Süspansiyon
Veteriner Sistemik Antibakteriyel
Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır 

BİLEŞİMİ: Gentavilin %10 Enjeksiyonluk Çözelti, renksiz, berrak, kullanıma hazır, steril enjeksiyonluk çözelti olup, 1 ml’de 100 mg gentamisin baza eşdeğer gentamisin sülfat içerir.

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Gentamisin Micromonospora purpurea kültürlerinden elde edilen, aminoglikozid grubu bir antibakteriyel olup, bakterisit etkilidir. Bakterilerde ribozomları etkileyip protein sentezini engelleyerek etkili olur. Gentamisine başlıca duyarlı bakteriler şunlardır; Enterobacter sp., E.coli, Klebsiella sp., Serratia sp., Yersinia sp., Campylobacter sp., Haemophilus sp., Pasteuralla sp., çoğu Pseud omnomas aeroginosa suşları ve Staph.aureus çoğunlukla duyarlıdır. Ancak Streptococcus sp.’lerinde araların da bulunduğu diğer gram pozitif bakteriler, bazı Pseudomonas sp. ve anerob bakteriler dirençlidir. Gentamisin kas içi enjeksiyondan sonra 1-2 saat içinde gentamisinin etkili olduğu bakterilere karşı bakterisit etki yapan zirve serum düzeyine ulaşır. Kandaki terapötik konsantrasyonu 8-10 saattir. Vücutta başlıca hücre dışı sıvıda dağılır. Böbrek, kas ve karaciğer de toplanır. Gentamisin’in tamamına yakını (%70 veya daha fazlası) 24 saat içinde idrarla atılır, safra yolu ile atılım minimal düzeydedir.

KULLANIM SAHASI / ENDİKASYONLAR

Gentavilin %10 Enjeksiyonluk Çözelti, sığır, at, kedi ve köpeklerde duyarlı bakteriler tarafından meydana getirilen solunum, sindirim, ürogenital sistem enfeksiyonları ile diğer yumuşak doku enfeksiyonlarında kullanılır.

Gentavilin %10 KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU

Veteriner Hekim tarafından başka bir şekilde tavsiye edilmediği takdirde, Farmakolojik doz: 4 mg/kg canlı ağırlık/gündür. Tedaviye 2-3 gün boyunca devam edilir.

Kas içi, damar içi veya deri altı yolla uygulanır.

Sığır-At 4 ml/100 kg. canlı ağırlık/gün
Dana-Düve 2 ml/50 kg. canlı ağırlık/gün
Buzağı-Tay 1 ml/25 kg. canlı ağırlık/gün
Kedi-Köpek 0.2 ml/5 kg. canlı ağırlık/gün

Tedavi başlangıcında günlük doz ikiye bölünerek kullanıldığında daha iyi sonuç alınır. Tedaviye, günde bir kez önerilen doz verilerek devam edilir. Kullanırken asepsi ve antisepsiye uyulmalıdır. Kesinlikle doz aşımı yapılmamalıdır, özellikle zayıf ve küçük cüsseli hayvanlarda doz ayarlaması dikkatli yapılmalıdır.

ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN UYARILAR

Hipovolemik hayvanlarda aminoglikozidlerin zehirliliği artmaktadır. Bu nedenle böyle hayvanlarda aminoglik ozidlerle tedavi esnasında bu husus göz önünde bulundurularak, hastanın rehidrasyonunun sağlanması tavsiye edilir. Gram negatif bakteriyel enfeksiyonların aminoglikozidlerle tedavisi sırasında kandaki endotoksin düzeyinin artarak şoka neden olabileceği unutulmaması ve bununla ilgili önlemlerin alınması tavsiye edilir. Tüm aminoglikozidler kan basıncını ve kalp debisini düşürür, kalp hızını yavaşlatırlar. Ayrıca kan total kalsiyum seviyesini düşürürler. Hayvanın yaşı, şok, asidoz, akut renal yetmezlik, hepatik disfonksiyon, sepsis, daha önceden aminoglikozidlere maruz kalınmış olunması, elektrolit imbalansı, hipotansiyon aminoglikozidlere duyarlılığı arttırır. Diğer ilaçlarla olabilecek etkileşimleri nedeniyle ilaç geçimsizliği bölümü okunmalıdır.

İSTENMEYEN / YAN ETKİLER

Aminoglikozidlerin böbrek ve işitme organları üzerine ciddi istenmeyen etkileri vardır. Ayrıca nöromuskuler blokaja neden olurlar. Köpeklerde enjeksiyon bölgesinde geçici reaksiyon görülebilir.

Gentavilin %10 İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ

Aminoglikozidler yan etkileri nedeniyle diğer aminoglikozidlerle, nörotoksik, nefrotoksik, ototoksik tedavilerle eş zamanlı uygulanmamalıdır. Yine böbreklere zararlı etkileri olan tetrasiklinler, sulfonamidler gibi ilaçlar ile nöromuskuler blokaj yapıcı diğer ilaçlarla ve anesteziklerle birlikte kullanılmamalıdır. Furosemid, amfoterisin B, polimiksin B, vankomisin, sefalotrin ile birlikte kullanılmaları durumunda böbrek ve iç kulak üzerindeki toksik etki artar. Gentamisin ampisilin sodyum, furosemid, heparin sodyum, sefapirin sodyum ile geçimsizdir.

GIDALARDA İLAÇ KALINTI UYARILARI

İlaç Kalıntı Arınma Süresi (i.k.a.s.); Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra eti için yetiştirilen sığırlar 80 gün geçmeden kesime gönderilmemelidir. Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra 2 gün (4 sağım) süreyle elde edilen süt tüketime sunulmamalıdır.

KONTRENDİKASYONLAR

Öneriler doğrultusunda kullanıldığında kontrendikasyonu yoktur. Aminoglikozidlere duyarlılığı olanlarda, karaciğer ve böbrek yetmezliği olanlarda kullanılmamalıdır.

GEBELİK VE LAKTASYON DÖNEMİNDE KULLANIM

Gebelikte fötal ototoksisiteye yol açabileceğinden kullanılmamalıdır.

GENEL UYARILAR

Kullanmadan önce veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerde bulundurunuz. Beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime başvurunuz.

DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER, TEDBİRLER VE ANTİDOT

Aminoglikozidlerle tedavi sırasında doz aşımı yapılmamalıdır. Doz aşımında nöromuskuler blokaj için edrofonyum (0,5 mg/kg), kalsiyum klorit (10-20 mg/kg), kalsiyum glukonat (30-60 mg/kg) veya neositigmin (100-200 mcg/kg) seçeneklerinden biri kullanılabilir. Renal toksisite için aminoglikozid uygulanması durdurulmalı, diüresisi sağlama amaçlı poliiyonik sıvı tedavisi uygulanmalıdır.

UYGULAYICININ ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER VE HEKİMLER İÇİN UYARILAR

İlaçla temastan kaçınınız ve kullandıktan sonra ellerinizi yıkayınız.

MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ

Raf ömrü imal tarihinden itibaren 3 yıldır. Işıktan koruyunuz. Oda sıcaklığında (15-25ºC ’de) saklayınız.

KULLANIM SONU İMHA VE HEDEF OLMAYAN TÜRLER İÇİN UYARILAR

Boş ambalajlar çöpe atılmalıdır.

TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ

20 ml, 50 ml,100 ml ve 250 ml’lik kahverengi flakonlarda/karton kutuda takdim edilmiştir.

SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI

Veteriner hekim reçetesi ile eczanelerde ve veteriner muayenehanelerinde satılır. (VHR).

PROSPEKTÜS ONAY TARİHİ: 01.10.2012

GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI PAZARLAMA İZİN TARİH VE NUMARASI: 07.05.2001-10/944

PAZARLAMA İZNİ SAHİBİ ADI VE ADRESİ: VİLSAN Veteriner İlaçları Tic. San. A.Ş. Esentepe Mah. Büyükdere Cad. No:199 Levent 199 Ofis Bloğu Kat:13 34394 Levent – İstanbul

ÜRETİM YERİ ADI VE ADRESİ: VİLSAN Veteriner İlaçları Tic. San. A.Ş. Balıkhisar Mah. Köy İçi Kümeevleri No:765A Akyurt/ANKARA

Exit mobile version