Gentadur %10

Gentadur %10

Gentadur %10

Gentadur %10
Enjeksiyonluk Çözelti
Veteriner Sistemik Antibakteriyel

BİLEŞİMİ

Gentadur %10; renksiz veya hafif sarı renkli çözelti halinde olup her ml’sinde 100 mg Gentamisin baza eşdeğer Gentamisin Sülfat içerir.

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

Gentadur %10 Enjeksiyonluk çözeltinin etken maddesi Gentamisin Micromonospora purpurea kültür ortamından elde edilir ve aminoglikozid grubunun geniş spektrumlu antibiyotiklerindendir. Gentamisin bakteri hücre zarından aktif transportla geçer ve bakteriler üzerindeki etkileri, 30 S ribozomal alt birimleri etkileyerek mRNA nın bunlarla birleşmesini önlemek ve RNA üzerindeki kodonların yanlış okunmasına sebep olmak suretiyle gerçekleşir. Buna bağlı olarak protein sentezi engellenir ve bakterilerde ölüm şekillenir.

Gentamisine başlıca duyarlı bakteriler şunlardır; Enterobacter sp., E.coli, Klebsiella sp, Serratia sp., Yersinia sp., Campylobacter sp., Haemophilus sp., Pasteuralla sp.,

Çoğu Pseudomonas aeroginosa suşları ve Staph. aureus çoğunlukla duyarlıdır.

Ancak Streptococcus sp.’lerinde aralarında bulunduğu diğer gram pozitif bakteriler, bazı Pseudomonas sp. ve anerob bakteriler dirençlidir.

Ağızdan verildiğinde sindirim kanalında emilimi çok az gerçekleşir. Parenteral ve özellikle kas içi uygulamadan 15 dakika sonra etkili ve 30-60 dakika içinde de en yüksek plazma değerine ulaşır ve uygulama yerinden genellikle %90’ından fazlası emilir. Beyin-omurilik sıvısı dışında diğer sıvı ve dokulara etkili konsantrasyonlarda dağılır. Bakterisid etkili konsantrasyonları 8-12 saat devam eder. Böbrek fonksiyonu normal hayvanlarda tamamına yakını değişmeden idrar yoluyla atılır.

Gentadur %10 KULLANIM YERİ / ENDİKASYONLAR

Sığır, at, köpek ve kedilerde gentamisine duyarlı bakteriler tarafından meydana getirilen solunum, sindirim ve ürogenital sistem enfeksiyonları , septisemiler ve diğer yumuşak doku enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılır.

UYGULAMA ŞEKLİ VE DOZU

Veteriner hekim tarafından başka şekilde önerilmediği takdirde; tüm hedef hayvanlarda farmakolojik dozu günlük 4 mg/kg canlı ağırlık olup; kas içi (İM), deri altı (SC) ve yavaş damar içi (İV) yolla aşağıda belirtilen dozlarda uygulanır.

Sığır ve at : 4.0 ml / 100 kg canlı ağırlık
Köpek : 0.4 ml / 10 kg canlı ağırlık
Tay : 2.0. ml / 50 kg canlı ağırlık
Kedi : 0.2 ml / 5 kg canlı ağırlık
Buzağı : 2.0 ml / 50 kg canlı ağırlık

Sığır, at, buzağı ve taylarda 3 ila 5 gün süre ile her 12 saatte bir enjeksiyon tekrarlanır. Köpeklerde 1. gün 12 saatte bir enjeksiyonu takip eden uygulamalara günde bir kez 3 ila 7 gün süreyle devam edilir. Kedilerde her 12 saatte bir enjeksiyon şeklinde 3 ila 7 gün süreyle tedaviye devam edilir.

ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN UYARILAR

Hipovolemik hayvanlarda aminoglikozidlerin zehirliliği artmaktadır. Bu nedenle böyle hayvanlarda aminoglikozidlerle tedavi esnasında bu husus göz önünde bulundurularak, hastanın rehidrasyonunun sağlanması tavsiye edilir. Gram negatif bakteriyel enfeksiyonların aminoglikozidlerle tedavisi sırasında kandaki endotoksin düzeyinin artarak şoka neden olabileceğinin unutulmaması ve bununla ilgili önlemlerin alınması tavsiye edilir. Tüm aminoglikozidler kan basıncını ve kalp debisini düşürür, kalp hızını yavaşlatırlar. Ayrıca kan total kalsiyum seviyesini düşürürler. Hayvanın yaşı, şok, asidoz, akut renal yetmezlik, hepatik disfonksiyon, sepsis, daha önceden aminoglikozidlere maruz kalınmış olunması, elektrolit imbalansı, hipotansiyon aminoglikozidlere duyarlılığı arttırır. Diğer ilaçlarla olabilecek etkileşimleri nedeniyle ilaç etkileşimleri bölümü okunmalıdır.

İSTENMEYEN/YAN ETKİLER

Aminoglikozidlerin böbrek ve işitme organları üzerine ciddi istenmeyen etkileri vardır. Ayrıca nöromuskuler blokaja neden olurlar. Köpeklerde enjeksiyon bölgesinde geçici reaksiyon görülebilir.

İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ

Aminoglikozidler yan etkileri nedeniyle diğer aminoglikozidlerle, nörotoksik, nefrotoksik, ototoksik tedavilerle eş zamanlı uygulanmamalıdır. Yine böbreklere zararlı etkileri olan tetrasiklinler, sulfonamidler gibi ilaçlar ile nöromuskuler blokaj yapıcı diğer ilaçlarla, anesteziklerle ve nonsteroidal antienflamatuvarlarla birlikte kullanılmamalıdır. Demir preparatları, furosemid, amfoterisin B, polimiksin B, vankomisin, sefalotrin ile birlikte kullanılmaları durumunda böbrek ve iç kulak üzerindeki toksik etki artar. Gentamisin ampisilin sodyum, furosemid, sefalotin sodyum, heparin sodyum, sefapirin sodyum ile kullanılmamalıdır

GIDALARDA İLAÇ KALINTI UYARILARI

İlaç kalıntı arınma süresi (i.k.a.s.): Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra eti için yetiştirilen sığırlar 80 gün geçmeden kesime gönderilmemelidir. Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra 2 gün (4 sağım) süreyle elde edilen süt tüketime sunulmamalıdır.

KONTRENDİKASYONLARI

Aminoglikozidlere duyarlı olduğu bilinen hayvanlarda, özellikle böbrek ve/ veya karaciğer yetmezliği, denge ve işitme organları ile ilgili hastalığı olan hayvanlarda kullanılmamalıdır.

Gebelikte kullanım: Gebelikte fötal ototoksisiteye yol açabileceğinden kullanılmamalıdır.

GENEL UYARILAR

Kullanmadan önce ve beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerde bulundurunuz.

DOZ AŞIMI VE ALINACAK ÖNLEMLER

Aminoglikozidlerle tedavi sırasında doz aşımı yapılmamalıdır. Doz aşımında nöromuskuler blokajı önlemek için edrofonyum (0,5 mg/kg), kalsiyum klorit (10-20 mg/kg), kalsiyum glukonat (30-60 mg/kg) veya neositigmin (100-200 mcg/kg) seçeneklerinden biri kullanılabilir. Renal toksisiteyi durdurmak için aminoglikozid uygulanması durdurulmalı, diüresisi sağlamak amaçlı poliiyonik sıvı tedavisi uygulanmalıdır.

MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ

Raf ömrü üretim tarihinden itibaren 36 aydır. Ürün oda ısısında, güneş ışığından korunarak saklanmalıdır. Açılmış ürünler 4 hafta içinde tüketilmelidir.

TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ

Karton kutu içinde 20 ml,50 ml ve 100 ml’lik Tip III amber renkli cam şişelerde satışa sunulur.

Exit mobile version