Freemartin Nedir?

ikterus Nedir?

Freemartin Nedir?

İkiz gebeliklerde fötüslerden biri erkek diğeri dişi olup, chorioallantoic keselerde vasküler anastomoz şekillenmişse dişi fötüsün genital organlarında bir takım gelişme bozuklukları şekillenir. Bu olguya freemartinismus denir.

Erkek fötüslerde gonadlar, gebeliğin ortalama 40. gününde testise dönüşmeye başlar. Gelişen sertoli hücrelerinin salgıladığı antimüller kanalı hormonu dişi tubuler genital sistemini oluşturacak müller kanalının gelişmesini inhibe eder. Gebeliğin 80.gün civarında ise gelişen leyding hücreleri testesteron salgılamaya başlar. Dişi genital organlardaki cinsel farklılaşma ise erkeklerden daha geç başlar. Gebeliğin 60. Gününe kadar Müller kanallarının uterus kısmı bir gelişme göstermez. Freemartin düvelerde dış genital organlar normal görünümdeyken, iç genital organlar gelişme anomalileri ve sıklıkla maskulinizasyon gösterirler.

Tanı: Freemartin düvelerde; klinik, sitogenetik muayeneler ve kan tiplemesi ile tanı konur.

Klinik muayenede, Vaginanın kısalığı ve cervix uterinin bulunmaması tanıda önemli kolaylık sağlar.Ergin ve normal düvelerde vaginanın uzunluğu 30 cm kadar iken freemartin düvelerde 8-10 cm kadardır.

Rektal muayenede cervix uteri gelişmemiş olarak ve genital kanalın diğer bölümleri de eksik ve yetersiz gelişmiş olarak belirlenir.Dış bakıda vulva dudaklarının küçüklüğü ve clitorisin büyüklüğü her olguda karekteristik değildir.1-4 haftalık buzağılarda vaginanın normal uzunluğu 13-15 cm iken,freemartinlerde 5-6 cm kadardır.

Exit mobile version