Fluvil
Enjeksiyonluk Çözelti
Veteriner Non-steroid Antienflamatuar
Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır
BİLEŞİMİ: Fluvil Enjeksiyonluk Çözelti, renksiz, berrak, kullanma hazır, steril enjeksiyonluk çözelti olup, 1 ml’de 50 mg Fluniksin’e eşdeğer Fluniksin meglumin içerir.
FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Fluvil Enjeksiyonluk Çözelti, non-steroidal, antienflamatuvar, analjezik, antiendotoksik, antipiretik, narkotik olmayan bir ağrı kesicidir. Etkisini prostaglandin sentetazı inhibe ederek gösterir. Atlara damar içi yolla 1.1 mg/kg dozunda uygulandığında plazma yarı ömrü 1.6 saattir. Atlardaki etkisi 24-36 saat süreyle devam eder. Sığırlarda ise aynı süreler sırasıyla 0.1 ile 8-10 saattir. Fluniksin, idrar ve safra yolu ile vücuttan atılır.
Fluvil KULLANIM SAHASI /ENDİKASYONLAR
Atlarda: İskelet-kas sistemi hastalıkları (arthritis, laminitis, tendinitis, myositis vb.) ile birlikte görülen yangı ve ağrılarda, iç organların düz kas spazmlarından kaynaklanan ağrı ve sancıların sağaltımında kullanılır.
Sığırlarda :Yüksek ateş ile seyreden solunum sistemi enfeksiyonlarında, endotoksemilerde, doğum sonrası şekillenen enfeksiyon ve ağrılarda, akut mastitislerde yangı giderici olarak kullanılır.
KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU
Veteriner Hekim tarafından başka bir şekilde tavsiye edilmediği takdirde;
Atlara: 1 ml/45 kg canlı ağırlık/gün (1.1 mg/kg canlı ağırlık) dozda, damar içi (i.v.) kas içi (i.m.), 3 gün süre ile uygulanır.
Sığırlara: 2 ml/45 kg canlı ağırlık/gün (2.2 mg/kg canlı ağırlık) dozda, damar içi (i.v.) kas içi (i.m.) , 3 gün süre ile uygulanır.
Analjezi amacıyla 1-2 uygulama yeterlidir, gerekli görüldüğünde uygulamaya devam edilebilir. Esas sağaltıma yardımcı olmak amacıyla kullanılır.
ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN UYARILAR
Atlarda arter içi yapılan enjeksiyonlarda ataksi, inkoordinasyon, hiperventilasyon, histeri ve kas güçsüzlüğü görülebilir. Bu belirtiler geçici olup, müdahale gerektirmeksizin birkaç dakikada kaybolur. Bakteriyel enfeksiyonlarla birlikte seyreden yangı durumlarında, Fluvil uygulaması, uygun bir antimikrobiyel tedavi ile birlikte yapılmalıdır.
6 haftalıktan daha küçük hayvanlar ile renal, hepatik ve kalp yetmezliği olan hayvanlarda kullanılmamalıdır. Genel anestezideki hayvanlara prostoglandin sentezini inhibe eden non-steroid antienflamatuarlar uygulanmamalıdır.
İSTENMEYEN / YAN ETKİLERİ
Kas içi yapılan enjeksiyonlarda uygulama yerinde geçici şişlik ve terlemeye yol açabilir. Atlar ilacı iyi tolere edebilirler, ancak nadiren sindirim sistemi ve kan tablosuyla ilgili bozukluklar gözlenebilir. Uzun süre kullanılması, gastrointestinal irritasyon veya ülserasyona neden olabilir.
Fluvil İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ
Uygulama sonrası 24 saat içerisinde, diğer narkotik olmayan ağrı kesiciler uygulanmamalıdır. Nefrotoksik ilaçlarla birlikte kullanmayınız.
GIDALARDAKİ İLAÇ KALINTILARI HAKKINDA UYARILAR
İlaç kalıntı arınma süresi (i.k.a.s.): Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra 21 gün geçmeden sığırlar kesime gönderilmemelidir. Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra 5 gün (10 sağım) süreyle elde edilen inek sütü insan tüketime sunulmamalıdır.
KONTRENDİKASYONLARI
Fluniksine hassasiyeti olduğu bilinen hayvanlarda kullanılmamalıdır. Genel anesteziden tam olarak çıkmayan hayvanlara uygulanmamalıdır. Dehidrasyon bulunan hayvanlarda, renal toksisite riski nedeniyle kullanılmamalıdır. Böbrek, karaciğer, kalp yetmezliği bulunan hayvanlarda kullanılmamalıdır. Gastro-intestinal ülseri olan hayvanlarda kullanılmamalıdır. Endotoksemi veya septik şok durumları haricinde hipovolemik hayvanlarda kullanılmamalıdır.
GEBELİK VE LAKTASYON DÖNEMİNDE KULLANIM
Farklı deney hayvanlarında yapılan çalışmalarda teratojenik ve karsinojenik etki görülmemiştir. İnvitro çalışmalarda mutajenik etkiye rastlanılmamıştır.
Damızlık boğalarda etkisi bilinmediğinden kullanılmamalıdır. NSAID’ların östrus ve doğum sürecine etkisi olduğu bilinmektedir, östrus siklüsunun prostaglandin fazında uygulanması durumunda östrus başlangıcında gecikme oluşabilir. NSAID’ların tokolitik etki nedeniyle doğum üzerine potansiyel geciktirici bir etkisi olduğu bilinmektedir. Tavsiye edilen doz aşılmamalıdır.
GENEL UYARILAR
Kullanmadan önce ve beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerde bulundurunuz.
UYGULAYICININ ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER VE HEKİMLER İÇİN UYARILAR
İlaçla temastan kaçınınız ve kullandıktan sonra ellerinizi yıkayınız.
MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ
Raf ömrü imal tarihinden itibaren 3 yıldır. Işıktan koruyunuz. Oda sıcaklığında (15-25°C’de) saklayınız.
AMBALAJIN NİTELİK VE MİKTARINI GÖSTERİR TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ
20, 50 ve 100 ml’lik kahverengi flakonlarda/ kutulu takdim edilmiştir.
SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI
Veteriner hekim reçetesi ile eczanelerde ve veteriner hekim muayenehanelerinde satılır VHR.
PROSPEKTÜS ONAY TARİHİ: 09.08.2006
GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI PAZARLAMA İZİN TARİH VE NO: 22.10.2002-11/1093
PAZARLAMA İZNİ SAHİBİ ADI VE ADRESİ: VİLSAN Veteriner İlaçları Tic. San. A.Ş. Esentepe Mah. Büyükdere Cad. No:199 Levent 199 Ofis Bloğu Kat:13 34394 Levent – İstanbul
ÜRETİM YERİ ADI VE ADRESİ: VİLSAN Veteriner İlaçları Tic. San. A.Ş. Balıkhisar Mah. Köy İçi Kümeevleri No:765A Akyurt / ANKARA