Flortek

Veteriner Sistemik Antibakteriyel

Flortek

Flortek

Flortek

Flortek Enjeksiyonluk Çözelti

Veteriner Sistemik Antibakteriyel

BİLEŞİMİ

Renksiz veya soluk sarı renkli, berrak, hafif viskoz, steril bir çözelti olan Flortek Enjeksiyonluk Çözelti her ml’sinde 300 mg florfenikol içerir.

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Flortek Enjeksiyonluk Çözelti’nin etkin maddesi olan florfenikol, fenikol grubu bir antibiyotiktir. Florfenikol, bakterilerde 50S ribozomal alt birimlere bağlanır ve protein sentezini inhibe ederek bakteriyostatik etkinlik gösterir.

Florfenikol birçok gram-negatif ve gram-pozitif bakterilere karşı etkilidir. Florfenikole başlıca duyarlı bakteriler; Pasteurella haemolytica, Pasteurella multocida, Actinobacillus pleuropneumoniae, Erysipelothrix rhusiopathiae, Actinomyces pyogenes, Mycoplasma sp., N. gonorrhoeae, Corynebacterium pyogenes, Listeria monocytogenes, Clostridium sp., Streptococcus sp., Staphylococcus spp., E. coli, Chlamydia spp., Haemophilus somnus, Moraxella spp., Bordetella spp., Bacteroides sp., Fusobacterium necrophorum’dur.

Mycobacterium sp., Nocardia sp., Proteus sp., Pseudomonas aeruginosa florfenikole genellikle dirençlidir.

Flortek Enjeksiyonluk Çözelti parenteral olarak uygulandıktan sonra yavaş ama iyi emilir. Plazma proteinlerine düşük oranda (% 10 – 20) bağlanır ve vücutta tüm kısımlara dağılır. Uygulandıktan 3 – 3.5 saat sonra pik plazma yoğunluğuna ulaşır. Atılma yarı ömrü 18 – 20 saat arasındadır; bu sebeple, sağaltım dozlarının 36 – 48 saat arayla tekrarlanması, etkili plazma ilaç yoğunluğunun sürdürülmesi için yeterli olabilmektedir. Florfenikol büyük ölçüde değişmemiş halde olmak üzere florfenikol alkol ve monoklorofenikole çevrilerek (iki metabolit de daha sonra florfenikolamine çevrilir) öncelikle idrarla atılır. İdrarda değişmemiş madde oranının yüksek olması, idrar yolu hastalıklarında oldukça etkili olmasını sağlar.

KULLANIM YERİ / ENDİKASYONLARI

Flortek Enjeksiyonluk Çözelti; sığırlarda florfenikole duyarlı mikroorganizmaların neden olduğu enfeksiyonların tedavisinde kullanılır.

– Sığırlarda özellikle Pasteurella haemolytica, Pasteurella multocida, Haemophilus somnus, Corynebacterium pyogenes ve florfenikole duyarlı diğer mikroorganizmaların neden olduğu solunum sistemi enfeksiyonlarının (BRD, plöropnömoni, bronşitis, tonsillitis),

Fusobacterium necrophorum ve Bacteroides melaninogenicus’un neden olduğu ayak çürüğü, interdigital nekrobasillozis ve enfeksiyöz pododermatitis gibi bakteriyel kaynaklı ayak hastalıklarının,

Moraxella bovis’in neden olduğu enfeksiyöz keratokonjonktivitisin (pink eye) tedavisinde kullanılır.

KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU

Veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde;

Kas içi uygulama: Sığırlarda sadece boyun bölgesine kas içi yolla, 15 kg canlı ağırlık için 1 ml (20 mg florfenikol / kg canlı ağırlık) dozda uygulama yapılır. 48 saat süreyle kandaki etkili yoğunluklarını korur.

Deri altı uygulama: Sığırlarda deri altı yolla, 15 kg canlı ağırlık için 2 ml (40 mg florfenikol / kg canlı ağırlık) dozda uygulama yapılır. 84 – 156 saat (3.5 – 6.5 gün) süreyle kandaki etkili yoğunluklarını korur. Deri altı uyguma için tek doz yeterlidir.

Bir enjeksiyon bölgesine 10 ml’den fazla uygulama yapılmamalı, gerekirse doz bölünerek uygulanmalıdır. Enjeksiyonlar sadece boyun bölgesinden yapılmalıdır. Kullanırken asepsi ve antisepsiye uyulmalıdır.

İSTENMEYEN / YAN ETKİLERİ

Tedavi sırasında hayvanın iştahında bir azalma olabilir. Ancak tedavi bitiminden sonra iştah kısa zamanda normale döner. Enjeksiyon bölgesinde nadiren oluşabilen ve kendiliğinden iyileşen lokal reaksiyonlar görülebilir.

İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ

50S ribozomal alt birimlere bağlanan (eritromisin, klindamisin, linkomisin, tilozin) antibiyotikler ile antagonistik etki oluşturabilir.

DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER, TEDBİRLER VE ANTİDOT

Terapötik endeksi çok geniştir. 10 – 15 misli yüksek dozlarda yem ve su tüketimi ile canlı ağırlık artışında azalma, şiddetli ishal ve dehidrasyon görülebilir. İlacın kesilmesi ile bu tablo hızla düzelir.

GIDALARDA İLAÇ KALINTI UYARILARI

İlaç Kalıntı Arınma Süresi (İ.K.A.S.): Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra eti için yetiştirilen sığırlar kas içi uygulamalarda 30 gün, deri altı uygulamalarda 44 gün geçmeden kesime gönderilmemelidir. İnsan tüketimi için süt elde edilen sağmal ineklerde kullanılmaz.

KONTRENDİKASYONLARI

Florfenikole duyarlılığı olan, karaciğer yetmezliği bulunanlarda kullanılmamalıdır. Damar içi (İV) yolla kullanılmamalıdır. Reprodüksiyonla ilgili çalışmalar henüz tamamlanmadığından gebelerde ve damızlık boğalarda kullanılması önerilmemektedir.

GENEL UYARILAR

Veteriner hekime danışmadan kullanmayınız. Beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerlerde bulundurunuz. Kullanılan ambalajlar çöp kutusuna atılarak imha edilmelidir.

UYGULAYICININ ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER

İlaçla temastan kaçınınız ve kullandıktan sonra ellerinizi yıkayınız. İlacın göz veya deriye teması halinde bol su ile bölgeyi yıkayınız. İlaç kullanırken sigara içilmemeli ve yemek vb. yenilmemelidir.

MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ

Kendi ambalajında ve 25 °C’nin altında, serin bir yerde, ışıktan koruyarak saklayınız. Raf ömrü, üretim tarihinden itibaren 3 yıldır.

TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ

Karton kutu içindeki 50 ml, 100 ml ve 250 ml’lik renksiz cam flakonlarda satışa sunulmuştur.

SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI

Veteriner hekim reçetesiyle; veteriner muayenehanelerinde ve eczanelerde satılır (VHR).

PROSPEKTÜS ONAY TARİHİ: 27.06.2008

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI PAZARLAMA İZNİ TARİHİ VE NO: 27.06.2008 – 020/0018

PAZARLAMA İZNİ SAHİBİ VE ADRESİ: TEKNOVET İlaç San. ve Tic. A.Ş.

İ.O.S.B. Mah. Marmara San. Sitesi Marmara M Blok Sokak No: 16 34307 Küçükçekmece / İSTANBUL

ÜRETİCİ FİRMA VE ADRESİ: TEKNOVET İlaç San. ve Tic. A.Ş.

Ç.O.S.B. Gazi Osman Paşa Mahallesi 18. Sokak No: 3 59500 Çerkezköy / TEKİRDAĞ

Exit mobile version