Florkem

Florkem

Florkem

Florkem
Enjeksiyonluk Çözelti
Veteriner Sistemik Antibakteriyel

BİLEŞİMİ
Enjeksiyonluk Çözelti; berrak, açık sarı veya saman sarısı renginde hafif visköz çözelti olup, 1 ml’sinde 300 mg Florfenikol içerir.

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Fenikoller grubunda yer alan florfenikol, evcil hayvanlardan izole edilen pek çok gram pozitif ve gram negatif aerob ve anaerob bakterilere karşı etkili, geniş spektrumlu sentetik bir bakteriyostatik antibiyotiktir. Bakterilerin 50S’lik ribozomal alt ünitesine bağlanarak protein sentezlemesini engeller. Florfenikolün bakterilere etkisi şu şekildedir; Duyarlı bakteriler,

Gram pozitif bakteriler: Actinomyces sp., Corynebacterium sp, Erysipelothrix rhusiopathie, Listeria monocytogenes, çoğu Staphylococcus sp., Streptococcus sp. ve Clostridium s.p.

Gram negatif bakteriler: Actinobacillus sp., Bordetella bronchiseptica, Enterobacteraceae (E.coli, Klebsiella sp., Proteus sp., Salmonella sp.), Haemophilus sp., Leptospira sp., Moraxella sp. ve Pasteurella sp..

Tüm anaeroblar genellikle duyarlıdır. Rhodococcus equi’ye etkisi orta derecededir. Mycobacterium sp. ve Nocardia sp. ise dirençlidir.

Florfenikol, uygulandığı yerden hızla emilerek 30 dakikada etkili konsantrasyona ulaşır. Vücut doku ve sıvılarına geniş bir şekilde dağılır ve kas içi uygulamalarda 48 saat, deri altı uygulamalarda 84-156 saat boyunca etkili konsantrasyonunu korur. Florfenikol’ün %60-70’i idrarla, %20-30’u safra yoluyla atılır.

FLORKEM ENDİKASYONLARI

Florkem Enjeksiyonluk Çözelti sığırlarda, florfenikole duyarlı bakterilerin sebep olduğu hastalıkların tedavisinde endikedir.

Florfenikol; Pasteurella haemolytica, Pasteurella multocida, Haemophilus somnus ve Corynebacterium pyogenes’in neden olduğu solunum yolu enfeksiyonlarının (BRD), Fusobacterium necrophorum ve Bacteroides melaninogenicus’un neden olduğu ayak çürüğü, interdigital nekrobasillozis ve enfeksiyöz pododermatitis gibi bakteriyel kaynaklı ayak hastalıklarının, Moraxella bovis’in neden olduğu keratokonjuktivitis (pink eye) hastalığının ve Bakteriyel kaynaklı buzağı ishallerinin tedavisinde endikedir.

FLORKEM KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU

Florkem Veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde; Sığırlara kas içi (IM) veya deri altı (SC) yolla uygulanabilir.

IM (kas içi) uygulama; Sığırların boyun bölgesine kas içi (IM) 15 kg canlı ağırlığa 1 ml (20 mg/kg florfenikol) dozda uygulanır. 48 saat sonra doz tekrarı yapılmalıdır.

SC (deri altı) uygulama; sığırlara deri altı (SC) yolla 15 kg canlı ağırlığa 2 ml (40 mg/kg florfenikol) dozda uygulanır. Tek doz yeterlidir. Kullanırken asepsi ve antisepsiye uyulmalıdır. Enjeksiyonlar sadece boyun bölgesinden yapılmalıdır. Bir enjeksiyon bölgesine 10 ml’den fazla uygulama yapılmamalı, gerekirse gerekirse doz bölünerek uygulanmalıdır.

İSTENMEYEN ETKİLER

Florkem Enjeksiyon bölgesinde nadiren oluşabilen ve kendiliğinden iyileşen lokal reaksiyonlar görülebilir. Tedavi sırasında hayvanın iştahında bir azalma olabilir. Ancak tedavinin bitiminden sonra iştah kısa zamanda normale döner.

İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ

Fenitoin, dikumarol, talbutamid, fenobarbital ve pentobarbital ile geçimsizdir.

DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER, TEDBİRLER, ANTİDOT

Önerilen dozun 10 katı dozda yapılan uygulamalarda dışkıda yumuşama gözlenebilir. Herhangi bir tedaviye gerek olmadan kendiliğinden iyileşir.

GIDALARDA İLAÇ KALINTILARI HAKKINDA UYARILAR

İlaç Kalıntı Arınma Süresi (i.k.a.s.); Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra eti için yetiştirilen sığırlar kas içi uygulamalarda 30 gün, deri altı uygulamalarda 44 gün geçmeden kesime gönderilmemelidir. İnsan tüketimi için süt elde edilen sağmal ineklerde kullanılmaz.

KONRENDİKASYONLARI

Reprodüksiyonla ilgili çalışmalar henüz tamamlanmadığından gebelerde ve damızlık boğalarda kullanılması önerilmemektedir.

Bilinen bir kontrendikasyonu yoktur.

Gebelikte Kullanım: Reprodüksiyonla ilgili çalışmalar henüz tamamlanmadığından gebelerde kullanılması önerilmemektedir.

GENEL UYARILAR

Kullanmadan önce ve beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerde ve gıda maddelerinden uzakta bulundurunuz. Raf ömrü geçmiş ve ambalajı hasarlı ürünleri satın almayınız ve kullanmayınız.

UYGULAYICININ ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER VE HEKİMLER İÇİN UYARILAR

İlaçla temastan kaçınınız ve kullandıktan sonra ellerinizi yıkayınız. İlaç kullanılırken sigara içilmemeli ve yemek vb. yenilmemelidir.

MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ

Kendi ambalajı içinde ve oda sıcaklığında (15-250C) saklayınız. Raf ömrü imal tarihinden itibaren 3 yıldır.

TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ

50, 100, 250 ve 500 ml’lik renksiz cam flakonlarda, karton kutuda satışa sunulmuştur.

PROSPEKTÜSÜN ONAY TARİHİ: 24.03.2008

T.C. GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI RUHSAT TARİHİ VE NO: 24.03.2008-19/091

İMAL YERİ: Mefar İlaç San. A.Ş Ramazanoğlu Mah. Ensar Cad. No:20 34906 Kurtköy – Pendik – İstanbul – Türkiye

Exit mobile version