Fiprovet Drop Kedi

Fiprovet Drop Kedi

Fiprovet Drop Kedi
Damlatma Çözeltisi
Veteriner Ektoparaziter (İnsektisit-Akarisit)
Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır

BİLEŞİMİ: Fiprovet Drop Kedi Damlatma Çözeltisi, sarı-amber renkte berrak bir çözelti olup, %10 (w/v) oranında fipronil ile %12 (w/v) oranında S-metopren içermektedir. Antioksidan olarak bütilhidroksianisol (BHA) ve bütilhidroksitoluen (BHT) yer almaktadır.

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Fipronil, fenilpirazol grubundan bir insektisit akarisittir. Fipronil, insektlerde merkezi sinir sisteminin normal fonksiyonunu engelleyerek çalışır. GABA reseptör sistemi inhibitöriktir ve sinirlerin aşırı uyarılmasını engeller. GABA reseptörlerinin fipronil tarafından bloke edilmesi insektlerde eksitasyona ve ölüme sebep olur. S-metopren bir insekt gelişim inhibitörüdür (IGR). Olgunlaşmamış insektlerin gelişimini inhibe eder. Pirelerde gelişimi durdurarak, gelişmekte olanların ölümüne neden olur. S-metoprenin hayvan üzerindeki ovisidal etkisi, ya direkt olarak yeni çıkan yumurtanın kabuğuna penetre olması veya yetişkin pirelerin kütikulasından direkt emilim sonucu gerçekleşmektedir. S-metopren aynı zamanda larva ve pupa gelişimini de engelleyici etkiye sahiptir.

Farmakokinetik özellikler

Fipronil ve S-metoprenin deriye uygulanmasından sonraki farmakokinetik profilleri kedilerle çalışılmıştır. Bu çalışmada deriye uygulanan fipronilin sistemik dolaşımdan emilimi yavaş gerçekleşmiştir (%18). Ortalama plazma Cmax değeri fipronil için 100 ng/ml, fipronil metaboliti fipronil sulfon için 13 ng/ml olarak tespit edilmiştir. Fipronil plazmada hızlı bir şekilde pik plazma konsantrasyonlarına ulaşır (ortalama tmax 6 saat) ve yaklaşık 25 saatlik bir terminal yarılanma ömrü ile azalır. Fipronil kedilerde düşük oranda fipronil sulfona metabolize olur. Kedilerde lokal uygulanan S-metoprenin plazma konsantrasyonları tespit limitinin (20 ng/ml) altında çıkmıştır. Birlikte uygulanan S-metopren ve fipronil (metabolitleri dahil) 1 gün içerisinde kedilerde tüy örtüsünde iyi bir şekilde dağılır. Fipronil, fipronil sulfon ve S-metoprenin tüy örtüsündeki konsantrasyonları zamanla azalır ve uygulama sonrası en az 59 gün süreyle tespit edilebilir düzeylerde kalır.

Toksikolojik bilgiler: GABA reseptörlerinin duyarlılığındaki farklılık nedeniyle fipronilin insektler üzerindeki toksisitesi memelilerden daha yüksektir. Fipronilin dişi sıçanlardaki LD50 değeri 175 mg/kg c.a., distile su içerisinde sıçanlara uygulandığında dermal LD50 değeri >2000 mg/kg c.a., tavşanlardaki dermal LD50 değeri 354 mg/kg c.a. olarak tespit edilmiştir. S-metoprenin sıçanlar için oral LD50 değeri >5000 mg/kg c.a., tavşanlar için dermal LD50 değeri >2000 mg/kg c.a., köpekler için oral LD50 değeri >3400 mg/kg c.a. olarak tespit edilmiştir.

KULLANIM SAHASI / ENDİKASYONLARI

Kedilerde pire (Ctenocephalides spp.), kene (Ixodes ricinus, Dermacentor variabilis, Rhipicephalus sanguineus) ve ısırıcı bit (Felicola subrostratus) enfestasyonlarının tedavi ve korunması ile pire kaynaklı alerjik dermatitis tedavisinde destekleyici amaçla kullanılır.

Fiprovet Drop Kedi KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU

Farmakolojik doz fipronil için 5 mg/kg, S-metopren için 6 mg/kg’dır. Bu dozlara denk gelen 0.5 ml’lik bir tüp kedi için yeterlidir. Tüpün kapağı çevrilerek açılır. Kedilerde kafanın hemen arkasındaki tüy örtüsü elle aralanarak deri ortaya çıkartılır. Tüpün ucu deri üzerine yerleştirilir ve tüpü sıkarak içeriği bir iki damla veya kısa bir çizgi halinde deri üzerine boşaltılır. 1 ay arayla tedavinin tekrarlanması tavsiye edilir.

ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN ÖZEL UYARILAR

Fiprovet Drop Kedi Damlatma Çözeltisi, ergin pirelere karşı 4 hafta süreyle etkilidir. Yumurta, larva ve pupa gelişimini inhibe edici etkisi uygulamadan sonra 6 hafta süreyle devam eder. Kenelere yönelik akarisit etkisi kedilerde 2 haftadır (yapılan deneysel çalışmalara dayanarak). Pire kaynaklı alerjik dermatitislerde hasta hayvan ile çevresindeki diğer kedi ve köpeklere aylık uygulama yapılması tavsiye edilir. Uygulama yeri kuruyana kadar hayvana dokunulmamalı, hayvanların çocuklarla ve ortamdaki diğer hayvanlarla temas etmesine izin verilmemelidir. Çok sayıda hayvanın bir arada bulunduğu yerlerde pire ve kene problemlerinin optimal kontrolü için ortamdaki tüm kedi ve köpekler uygun bir insektisit ile ilaçlanmalıdır. Ayrıca, ortamın vakumla süpürülmesi, pet yataklarının yıkanması ve çevreye yönelik önlemlerin de alınması tavsiye edilir. Ürün uygulandıktan sonra 2 gün süreyle kediler yıkanmamalıdır.

Gebelik ve Laktasyonda Kullanım: Gebelik ve laktasyon dönemindeki dişilerde kullanım ile ilgili yeterli çalışma bulunmadığından, gebelik ve laktasyon döneminde kullanım kararı, ilgili Veteriner Hekim tarafından yapılacak risk/zarar analizi değerlendirme sonucuna göre verilmelidir.

İSTENMEYEN/YAN ETKİLER

Hayvanların uygulama bölgesini yalamaları durumunda kısa süreli hipersalivasyon gözlenebilir. Çok seyrek de olsa uygulama bölgesinde geçici deri reaksiyonları (kabuklanma, lokal alopesi, eritem) ve genel kaşıntı veya alopesi şekillendiği bildirilmiştir. İstisna olarak da geri dönüşümlü nörolojik semptomlar (hiperestezi, depresyon, sinirsel semptomlar) veya kusma görüldüğü bildirilmiştir.

Fiprovet Drop Kedi İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ

Diğer pire ilaçları ile eşzamanlı kullanmayınız. Fenilpirazollere aşırı duyarlı hayvanlarda kullanmayınız.

DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER, TEDBİRLER VE ANTİDOT

Hedef hayvan türü olan yetişkin kedilerde ve 8 haftalıktan büyük yavru kedilerde, maksimum dozun 5 katı seviyelerde ayda bir uygulama şeklinde ardışık 6 ay süresince yapılan güvenlilik çalışmalarında herhangi bir istenmeyen etkiye yol açmadığı bildirilmiştir. Ancak yan etki olasılığı doz aşımı ile birlikte artabilir. Bu nedenle vücut ağırlığı dikkate alınarak doğru doz uygulaması yapılmalıdır. Tedaviyi takiben kaşıntı şekillenebilir. Ürün aşırı dozda uygulandığında hayvanların tüylerinde yapışkan bir görüntüye neden olur. Ancak bu durum 24 saat içerisinde kendiliğinden kaybolur.

GIDALARDAKİ İLAÇ KALINTILARI HAKKINDA UYARILAR

İlaç Kalıntı Arınma Süresi (i.k.a.s.): Gıda değeri olan hayvanlarda kullanılmaz.

KONTRENDİKASYONLAR

8 haftalıktan küçük veya 1 kg’dan hafif kedi yavrularında uygulanmamalıdır. Tavşanlarda ölüme neden olduğundan kullanımı kontrendikedir. Hasta (sistemik hastalık, ateş…), karaciğer hasarlı, deri bütünlüğü bozulmuş ve güçsüz hayvanlarda kullanılmamalıdır. Etkin maddelere ve yardımcı maddelerin herhangi birine karşı aşırı duyarlılığı olan hayvanlarda kullanılmamalıdır.

GENEL UYARILAR

Kullanmadan önce prospektüsü okuyunuz. Kullanmadan önce ve beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerde ve gıda maddelerinden uzakta bulundurunuz. Raf ömrü geçmiş ve ambalajı hasarlı ürünleri satın almayınız ve kullanmayınız.

UYGULAYICININ ALMASI GEREKLİ ÖNLEMLER VE HEKİMLER İÇİN UYARILAR

Bu ürün mukoz membranlarda, ciltte ve gözde irritasyona yol açabilir. İnsektisitlere duyarlı kişiler ilaç ile temas edilmemelidir. Ürünün parmaklara temasından kaçınılmalıdır. Uygulama esnasında eldiven giyilmesi tavsiye edilir. Ellere bulaşması halinde su ve sabunla yıkayınız. Göze teması halinde bol su ile yıkayınız. Kullanımdan sonra elleri yıkayınız. Uygulama sonrası, uygulama bölgesi kurumadan hayvanlara dokunmayınız, çocukların oynamasına izin vermeyiniz. Ürünün hayvanlara akşam saatlerinde uygulanması, uygulama yapılan hayvanların hayvan sahipleri, özellikle çocuklarla uyumaması tavsiye edilir.

MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ

Özel saklama koşullarına ihtiyaç duyulmadan, kendi ambalajı içinde, dondurulmadan ve buzdolabına konulmadan, 25 °C’nin altında saklanmalıdır. Raf ömrü üretim tarihinden itibaren 24 aydır. Güneş ışığından koruyunuz.

KULLANIM SONU İMHA VE HEDEF OLMAYAN TÜRLER İÇİN UYARILAR

Fipronil ve S-metopren, kuşlar, arılar ve karada yaşayan bazı artropod türleri ile balıklar ve akuatik yaşam üzerinde toksik etkilidir. Ürün veya kullanılmış ürün kapları su kaynaklarına veya bu kaynaklara yakın yerlere kesinlikle atılmamalıdır. Kullanılmayan veteriner tıbbi ürün veya bu ürünün kullanımıyla ortaya çıkan atık maddeler ilgili mevzuata göre tıbbi atık olarak imha edilmelidir.

TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ

Şeffaf blister içerisinde bulunan 0.5 ml’lik 3 adet beyaz renkli polifolyo tüp içeren karton kutularda satışa sunulmaktadır. Her kutuda tüp sayısı kadar karneye yapıştırılacak etiketler bulunur.

SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI

Veteriner hekim reçetesi ile eczanelerde, veteriner muayenehane, polikliniklerde ve hayvan hastanelerinde satılır (VHR).

PROSPEKTÜSÜN ONAY TARİHİ: 05.05.2020

T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI PAZARLAMA İZNİ TARİHİ VE NO: 18.09.2008-020/0049

PAZARLAMA İZNİ SAHİBİ: Hektaş Ticaret T.A.Ş Gebze OSB Mahallesi 700. Sok. No:711/1 41400 Gebze/Kocaeli

ÜRETİM YERİ: Alke Sağlık Ürünleri San. ve Tic. A.Ş. Organize Sanayi Bölgesi 2. Kısım 10. Cadde No:7 Tokat

Exit mobile version