Fasidur

Veteriner Antihelmintik

Fasidur

Fasidur

Fasidur

Fasidur Oral Tablet

Veteriner Antihelmintik

BİLEŞİMİ

Beyaz renkteki oval şekilli her tablet 400 mg triklabendazol ve 300 mg levamizol HCI içerir.

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Levamizol, imidazotiyazol grubundan, özellikle mide-barsak ve akciğerlerde bulunan nematodlara etkili bir antihelmintiktir. Etkisi parazitin kaslarının ve gangliyonlarının sürekli uyarılması sonucu oluşan felç ile birlikte fumarat reduktazın faaliyetinin engellenmesine dayanır. Sığır ve koyunlarda Ostertagia, Haemonchus, Cooperia, Nematodirus, Trichostrongylus, Bunostomum, Oesophagostomum, Chabertia ve Dictyocaulus türlerine etkilidir. Etki spektrumu içinde olan Ostertagia ve Haemonchus türlerinde levamizole direnç gelişebilir. Strongyloides ve Trichuris türlerine etkili değildir.

Levamizol HCI, oral uygulama sonrası 1 – 2 saat içinde en yüksek plazma yoğunluğuna ulaşır ve vücutta büyük ölçüde biyotransformasyona uğrar. Plazma yarı ömrü 4 – 6 saat arasındadır. Vücuttan atılımı çoğunlukla dışkıyla, kalanı da idrarla gerçekleşir.

Triklabendazol bir benzimidazol türevidir. Sığır ve koyunlarda fascioliasise yol açan Fasciola hepatica ve Fasciola gigantica’nın larva ve ergin şekilleri üzerinde güçlü antitrematodal etki gösterir. Parazitlerde fumarat reduktazın faaliyetini engelleyerek etkili olmaktadır. Oral uygulamadan sonra sindirim sisteminin doluluğuna bağlı olarak 8 – 24 saat arasında en yüksek plazma yoğunluğuna ulaşır ve uygulama sonrasında vücutta metabolize olarak sülfon ve sülfoksit türevlerine dönüşür. Özellikle karaciğerde ve tiroid bezinde yoğunlaşır. Uygulamayı takip eden 10 gün sonunda, verilen dozun tamamına yakını büyük ölçüde dışkıyla ve az miktarda idrarla vücuttan atılmış olur. Nadir olmakla birlikte Fasciola türlerinin yumurtalarının triklabendazole direnç göstermesine rastlanabilir.

KULLANIM YERİ / ENDİKASYONLARI

Koyun ve sığırlarda;

Mide-barsak kıl kurtları: Haemonchus sp., Ostertagia sp., Trichostrongylus sp., Nematodirus sp., Bunostomum spp., Chabertia ovina ve Oesophagostomum spp.

Akciğer kıl kurtları: Dictyocaulus spp.

Göz parazitleri: Thelazia sp.

Karaciğer kelebekleri: F. hepatica, F. gigantica’nın ergin ve genç şekillerine karşı mücadelede kullanılır.

KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU

Veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde,

Genel farmakolojik doz: Triklabendazol 10 mg/kg canlı ağırlığa, levamizol 7.5 mg/kg canlı ağırlığa verilir.

Pratik doz: Ağızdan yutturularak uygulanmak üzere, koyunlarda 1 tablet / 40 kg canlı ağırlık, sığırlarda 10 tablet / 400 kg canlı ağırlık hesabıyla verilir.

Triklabendazol; 1 günlük genç kelebekler için 15 mg/kg, 1 – 6 haftalık kelebekler için 12 mg/kg c.a. dozda uygulanmalıdır.

Pratik doz tablosu: Koyun ve sığırlara her 40 kg canlı ağırlık için 1 tablettir.

 

 Koyun Sığır
Canlı ağırlık Verilecek tablet sayısı Canlı ağırlık Verilecek tablet sayısı
20 kg ½ tablet 100 kg 2.5 tablet
40 kg 1 tablet 200 kg 5 tablet
60 kg 1.5 tablet 400 kg 10 tablet
60 kg’dan ağır koyunlarda, her fazla 20 kg için yarım (½) tablet ilave edilir. 600 kg 15 tablet
600 kg’dan ağır sığırlarda, her fazla 40 kg için 1 tablet ilave edilir.

 

ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN UYARILAR

– Parazitlerin biyolojik dönemleri dikkate alınarak, açık işletmelerde baharda hayvanlar meraya çıkarılırken ve sonbaharda meradan döndükten sonra yılda iki uygulama yapılması önerilir.

– Kapalı işletmelerde, bahar aylarında sıcakların artmaya başlamasına ve sonbaharda sıcakların azalmasına dikkat edilerek uygulama yapılmalıdır. Hayvanlara 3 haftadan daha sık tekrar doz uygulaması yapılmamalıdır.

– Dozu belirlerken hayvanın canlı ağırlığının dikkatli değerlendirilmesi gerekir.

– Kaşektik ve ağır stres altındaki hayvanlarda yapılan uygulamalar dikkatle izlenmelidir.

Gebelikte kullanım: Triklabendazol ve levamizol, önerilen dozlarda gebelik yönünden güvenli olmalarına rağmen, benzimidazol türevlerinin gebeliğin ilk 1/3’lük dönemindeki teratojenisite tehlikesi göz önünde bulundurulmalıdır.

İSTENMEYEN / YAN ETKİLERİ

Levamizole bağlı olarak nadiren baş dönmesi ve kusma gözlenebilir. Tekrarlayan dozlarda ateş, kas ağrısı ve deride isilik benzeri alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Koyunlara 45 mg/kg dozda verildiğinde köpüklü salivasyon ve kas titremeleri oluşur.

İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ

Antagonistik etki nedeniyle piperazin tuzları ile birlikte kullanılmamalıdır. Tetrahidroprimidinler (pirantel ve morantel tuzları) ile birlikte kullanılması toksisite artışına yol açabilir. Nikotinik etkileri nedeniyle organik fosforlu bileşiklerle (triklorfon, diklorvos, vs.), fenikollerle ve dietilkarbamazin ile birlikte kullanılmamalıdır.

DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER, TEDBİRLER VE ANTİDOT

Levamizole bağlı olarak tedavi dozunun 5 katı verildiğinde hafif zehirlenme belirtileri görülebilir. Doz aşımında bulantı, kusma, kas titremeleri, çırpınmalar, solunum güçlüğü, kalp atım hızında yavaşlama, hipotansiyon, ürinasyon, yere uzanma ve solunum yetmezliği ve ölüm gözlenir. Triklabendazol ise daha güvenlidir. Zehirlenme durumunda semptomatik tedavi uygulanmalıdır.

GIDALARDA İLAÇ KALINTI UYARILARI

İlaç Kalıntı Arınma Süresi (İ.K.A.S.): Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra 28 gün süreyle kasaplık sığır ve koyunlar kesime gönderilmemelidir. İnsan tüketimi için süt elde edilen sağmal inek ve koyunlara uygulanmamalıdır.

KONTRENDİKASYONLARI

Levamizole veya triklabendazole duyarlılığı olan hassas hayvanlarda kullanılmamalıdır.

Renal yetmezliği bulunan hayvanlarda kullanılmamalıdır.

Süt ırkı genç hayvanlar ve yeni doğmuş yavrularda kullanılmamalıdır.

Organik fosforlu bileşiklerle birlikte kullanımı levamizole bağlı olarak kontrendikedir. Bu sebeple, ilaç uygulamasından 14 gün önce ve 14 gün sonra organik fosforlu bileşikler kullanılmamalıdır.

GENEL UYARILAR

Kullanmadan önce ve beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerlerde ve gıda maddelerinden uzakta saklayınız.

HEDEF OLMAYAN TÜRLER İÇİN UYARILAR

Levamizole bağlı olarak ırk ve sürü duyarlılığı sebebiyle keçilerde normal dozlarda bile zehirlenmeler ve ölüm görülebilir.

Levamizol, atlar için son derece tehlikeli olup, 20 mg/kg dozda bile ölüme yol açabilir.

UYGULAYICININ ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER

İlacı uygularken yemeyiniz, içmeyiniz ve sigara kullanmayınız. Deriye ve göze temas ettirmeyiniz. Teması halinde derinizi, ellerinizi ve gözlerinizi bol su ile yıkayınız. İlacı uygulayan az sayıdaki insanda duyarlılık reaksiyonları (idiosinkratik) görülebilir. İlaç uygulandıktan sonra eller mutlaka yıkanmalıdır.

MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ

Oda sıcaklığında (15 – 25 °C) ve kuru yerde saklanmalı, güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Raf ömrü, üretim tarihinden itibaren 3 yıldır.

TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ

Karton kutu içindeki 2 adet ve 10 adet 5 tabletlik alüminyum folyo kaplı PVC blister ambalajlarda satışa sunulmuştur.

SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI

Veteriner hekim reçetesi ile eczanelerde, veteriner muayenehaneleri ve polikliniklerinde satılır (VHR).

PROSPEKTÜS ONAY TARİHİ: 01.10.2004

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI PAZARLAMA İZNİ TARİHİ VE NO: 12.08.2004 – 013/0084

PAZARLAMA İZNİ SAHİBİ VE ADRESİ: TEKNOVET İlaç San. ve Tic. A.Ş.

İ.O.S.B. Mah. Marmara San. Sitesi Marmara M Blok Sokak No: 16 34307 Küçükçekmece / İSTANBUL

ÜRETİCİ FİRMA VE ADRESİ: TEKNOVET İlaç San. ve Tic. A.Ş.

Ç.O.S.B. Gazi Osman Paşa Mahallesi 18. Sokak No: 3 59500 Çerkezköy / TEKİRDAĞ

Exit mobile version