Evde Köpek Eğitimi Nasıl Yapılır?

Evde Köpek Eğitimi Nasıl Yapılır?

Pezibear - pixabay

Bir köpeği evde eğitmek, çoğu zaman köpek sahibi olan kişilerin sabırlarını test eden bir süreç olurken, köpek ve sahibi arasında gelişen bağ sebebiyle de oldukça keyifli geçebilmektedir. Ancak evde köpek eğitimi için dikkat edilmesi gereken unsurlar da vardır. Bu unsurlardan en önemlisi, hakimiyetin köpekte değil köpeğin sahibinde olmasıdır.

Köpekler, doğada sürüler halinde yaşayan ve bu sürü yaşayışı ile sosyalleşen canlılardır. Yüzyıllar önce evcilleştirilmiş hayvanlardan olsalar da genetik kodlarında sürü yaşamı olduğu için bu alışkanlıkları içgüdüsel olarak devam etmektedir. Bu sebeple, bir köpek yanında yaşadığı insan ailesini ait olduğu sürü olarak görmektedir. Her sürünün bir lideri vardır ve bu sürüde de bir lider olmalıdır. Eğer köpeğin sahibi olan kişi lider olmazsa, köpek için lider olabileceği ve evde yaşayan insanların üzerinde dominant bir güç uygulayacağı bir alan da oluşmuş olur. Bütün köpek eğitimlerinin temelinde ise, köpeğin bu yönünü ehlileştirme amacı yer almaktadır.

Ona Ait Bir Alan Yaratmak

Köpeğe ait bir alan olması, köpeğin yavru da olsa, yerleşeceği ve hayatını sürdüreceği eve güvenmesini ve bu evi sahiplenmesini sağlayacaktır. Özellikle yavru köpeklerin bir süre geniş bir kafes içinde yaşamaları, onların güvenliği için de en uygun olanıdır. Yavru köpek eve geldiğinde, ona ait olacak, oyuncaklarının, mamasının ve yatağının da içinde bulunacağı bir yer düzenlemesi yapmak, köpeğin eğitimini de kolaylaştıracaktır. Sahipleri ile liderlik mücadelesine girişen köpeklerin ortak özelliklerinden biri de sahipleri ile beraber uyumalarıdır. Köpeklerin yavru oldukları dönemden itibaren kendileri için hazırlanan yataklarda uyuması, yavru köpeğin itaat etmeye daha meyilli olmasını ve yetişkinlik evresinde de sahibiyle liderlik savaşına girmemesini sağlayacaktır. 

Net Sınırlar Çizmek

Net sınırlar, köpek eğitiminde en etkili faktörlerden biridir. Köpek sahibinin net sınırları olması, köpeğin yapabileceği ya da yapamayacağı davranışları da doğal olarak belirlemektedir. Tüm köpek eğitimlerinde, eğitimcinin istikrarlı ve kararlı olması, eğitilmek istenen köpek üzerinde olumlu sonuçlar yaratacaktır. Köpek sahiplerinin hayır dedikleri durumlar karşısında zamanla yumuşaması ve köpeğe karşı tavizler vermesi, köpeğin eğitimini ve uzun vadede huzurlu yaşamını tehdit edecektir. Köpek sahiplerinin bilmesi gerekken başka bir durum da köpek eğitimlerinin bazen oldukça uzun ve meşakkatli gerçekleşebiliyor olmasıdır. Eğitim verilen yavru köpeklere karşı anlayışlı ve sabırlı olmak, köpeğin öğrenmeye daha açık olmasını sağlayacaktır.

Pozitif Yaklaşım Sergilemek

Köpeklere karşı pozitif olmak, köpek eğitiminin sonunda, köpeğin psikolojik gelişiminin de olumlu yönde ilerlemesini sağlayacaktır. Evde köpek eğitimi sırasında, köpeğin yaptığı iyi davranışlar ödüllendirilmeli ve köpeğin bu davranışları yapmaya devam etmesi sağlanmalıdır. Eğitimden geçen yavru köpekler, her zaman istenilen görevleri ya da verilen komutları tam olarak yerine getiremeyebilirler. Yavru köpeklerde olumsuz davranışlar gözlenebilir. Ancak köpek sahiplerinin bu gibi durumlarda köpeklerini cezalandırmamaları gerekmektedir. Köpeğin sözel, psikolojik ya da fiziksel şiddete maruz bırakılması, onun doğruyu ve yanlışı ayırma konusunda yardımcısı olmayacaktır. Aksine, kötü davranışlara maruz kalarak hırpalanan köpekler, hayatlarının devamında içine kapanı, ürkek ya da saldırgan olabilirler. Mutlu ve huzurlu köpeklerle yaşamak isteyen kişiler, onlara karşı olan davranışlarında kontrollü olmalıdırlar.

Temel Eğitimleri Tamamlamak

Köpeklerde temel eğitimler, köpeğin gelişimi için tamamlanması gereken derslerden oluşmaktadır. Bu temel eğitimler, yavru köpek eve geldiği günden itibaren başlamalıdır. Yavru köpek eğitimi, sabır isteyen bir süreç olabilmektedir. Ancak köpek sahiplerinin köpeği ve kendilerini sıkmadan bu eğitimleri düzenlemeleri gerekmektedir. Bu sebeple, yavru köpek eğitiminde iki tarafında keyifli olduğu zaman aralıkları seçilebilir. Yavru köpek eğitimi çok uzun tutulmamalıdır. 10 dakika ile başlanabilecek bu eğitimler, kademeli olarak zaman artırımına gidilerek devam ettirilebilir. Eğitimlerin hemen arkasından oyun saati koyularak, yavru köpeğin bu eğitim saatini iple çekmesi sağlanabilir. Oynanan oyunlarda, ip çekme gibi köpeğin liderlik yarışı olarak algılayabileceği içeriklerden uzak durulmalıdır. Oyunlar, köpek sahipleri tarafından başlatılmalı ve yüne onlar tarafından sonlandırılmalıdır. Aksi durumlarda, köpek kendini lider olarak görmeye başlayabilmektedir.

Köpeğiniz İçin Sosyal Hayat

Köpeklerde sosyal hayat, köpeğin sağlıklı gelişimi için oldukça önemlidir. Bu sebeple, köpekler yavru oldukları evrelerden itibaren, sahibinden başka insanlarla ve diğer köpeklerle sosyalleştirilmelidir. Tuvalet eğitimi, bir köpeğin sosyalleştirilebilmesi için en iyi yollardan biridir. Genellikle her semtte, köpek sahiplerinin köpekleri ile birlikte gitmekten keyif aldığı parklar yer almaktadır. Köpek sahipleri bu parklara giderek köpeklerinin diğer köpekler ve insanlar ile sosyalleşmesini sağlayabilirler. Kendini lider olarak görmeyen her köpek, diğer köpekler ile ortak bir noktada buluşarak anlaşabilmektedir.

Uzman Yardımı

Köpek eğitiminde uzman yardımı, pek çok kişi tarafından başvurulabilen yöntemlerden biridir. Köpek sahibinin kendisini köpeği eğitme konusunda yetkin görmediği durumlarda, bir eğitimci ile iletişime geçilerek köpeğin temel eğitimlerinin tamamlanması sağlanmalıdır. Evde köpek eğitimi bunu sağlamanın yollarından biridir. Evde verilen köpek eğitiminde, eğitmen köpeğin yaşadığı ve kendi alanı olan eve gelerek eğitimi burada verir. Bu eğitimlere köpek ile birlikte köpek sahiplerinin de katılması etkili olacaktır. Evde eğitimin bir diğer avantajı da güvenliktir. Köpek sahipleri, daha önce hiç eğitimci ile çalışmadıysa ya da köpeklerini bir köpek çiftliğine göndererek, köpeklerin bilinmeyen koşullarda eğitilmesini istemiyorsa, bu yöntemi tercih edebilmektedirler. Bu yöntem 4 hafta kadar sürebilmektedir.

Exit mobile version