Evcil kuşlarda septisemi, bakteriler, patojen olarak çok yaygındırlar. Çoğunlukla sekunder etkenlerdir ve tüm hastalıklarda mevcutturlar. Spesifik bakteriler tarafından meydana getirilmiş tipik hastalıklar azdır. Bakterinin hastalığının içinde olduğu durumlarda tanı, patojenin izolasyonu yolu ile yapılmalıdır. Bir bakteriyel muayenenin sonuçları, belirtilere, konjuktiva burun kloaka dana alının numunelere, mevcut bakteriyel faaliyetlerin durumlarına göre yapılmaktadır. Herhangi bir bakteriyel enfeksiyonu tedavi etmek için, bir bakterinin direncinin yaygın olması nedeniyle antibiyogram testi yapılmalıdır. Aksi durumda bilinçsiz antibiyotik kullanımı hem enfeksiyonda sağaltımı başarız kılacak hem de bakterinin antibiyotiğe olan direncini artıracaktır.
Birçok bakteri türleri enfeksiyon meydana getirmektedir. Bu enfeksiyon getiren bakterilerin içinden birçoğu klinik semptomlar meydana getirirken hiç semptom gözükmeyen bakteri türleri de vardır. Bu bakteriler çok şiddetli enfeksiyon getirenler özellikle E. coli, Klebsiella spp., Pasteurella spp., Pseudomonas spp., türleri sayılabilir. Bakteri enfeksiyonu başlatmak için ağız, hava veya yara yoluyla girip enfeksiyonu başlatır.
Klinik Belirtiler
Evcil kuşlar enfeksiyonun başlamasıyla aniden hastalanırlar.
- İştahtan kesilir yem tüketimi azalır.
- Tünekte duramama başlar.
- Solunum güçlüğü ve ishal yaygındır.
- Kuş genellikle 1-3 gün içersinde ölüm görülür.
- Eğer ki E. coli gibi patojenik bir bakteri bu enfeksiyona sebep olup kuşlukta da kalırsa, embriyolarda ölümler artar.
Evcil kuşlarda septisemi den ölmüş bir kuşun nekropsisi yapıldığında şişmiş karaciğer görünümü vardır. Karaciğer ve kalp üzerlerinde peteşiyel kanama odakları oluşmuştur. Pasteurella enfeksiyonu ile birlikte sıklıkla perikardiyal effüzyon görülmektedir.
Evcil Kuşlarda Septisemi de Tanı
Herhangi bir bakteriyel enfeksiyonun tanısında agarda patojen izolasyonu ile yapılır. Birçok bakterinin üremesi için ilk seçilen ortam kanlı agardır. Aynı alınan iki örnek için iki agar kullanılır. Bunlardan biri anaerobik, diğeri aerobik bakteriler içindir. İzole edilen bakterilerin idenfikasyonu ticari testlerle yapılır.
Septisemiyi meydana getiren bakteriyi tespit etmek için örnek seçimi son derece önemlidir. Yaşayan bir kuştan kan kültürü alınması en iyi örnektir. Çoğu hastanın nekropsisinden alınan karaciğer, böbrek gibi örneklerden patojenik bakterinin izolasyonu daha zordur. Nekropsi sırasında kan kanı örnekleri diğerlerine oranla daha iyi olmaktadır.
Karaciğerden elde edilen bakteriler ölümden sonra çoğunlukla yayılım gösterdikleri için patojen özellikleri kalmıyor ve tanı için yeterli değildir. Pasteruellanın sebep olduğu septisemi olgularında kalp kanından elde edilen sürme preperat metilen blue (metilen mavisi) ile boyandığında bipolar boyanmış çubukların görünmesi tanıyı kolaylaştırır. Bipolar boyanma yalnızca kalp kanından elde edilen sürme preperatlarda görülür. Etkilenen organların sitolojisinde, hastalığı oluşturan Gram (-) veya Gram (+) çubuklar mevcuttur.
Tedavi
Sağaltım için mutlaka Veteriner Hekim ‘inize başvurun. Burada yazılan tedaviler bilgi amaçlıdır. Burada verilen bilgilerle tedavi edilmeye çalışılan hastanın oluşabilecek olumsuz tüm sonuçlar için hiçbir sorumlukluk kabul edilmez.
Antibiyogram tedavi için çok önemli olduğunu belirtmiştik ama antibiyogram sonucu için 2-3 güne ihtiyaç vardır. Bu süreç de ölüm şekillenmemesi için uygun antibiyotik seçilip hemen kullanılmaya başlatılmalıdır. Antibiyotik seçimi için son zamanlarda kullanılmayan ve geniş etki spektruma sahip gruplardan kullanılmalıdır. Enroflaksasin başlangıç olarak kullanılabilir.
Bağışıklığı desteklemek için vitamin mineral kombinasyonları verilmesinde fayda vardır. Enfeksiyonun şiddetli olduğu durumlarda ateşin yükseleceğinden dolayı antienflamatuar kullanılmalıdır.