Eski Japonya’da Veteriner Hekimlik Mesleği

Eski Japonya’da Veteriner Hekimlik Mesleği

Eski Japonya’da Veteriner Hekimlik mesleği, bütün diğer eski uygarlıklarda olduğu gibi veteriner hekimlik izlerine Japon mitolojisinde de rastlanır. Sihirle karışık periyod prehistorik çağdan M.S. 6 ncı yüzyıla kadar uzamaktadır. En eski Japon tarihi hayvan sahiplerinin hayvan hastalıklarını yardımlarını gördükleri hükümete haber verdiklerini bildirmektedir. Bugün özellikle az gelişmiş memleketlerde kanunlar halkı ihbara zorladığı halde her zaman haber yermedikleri bir gerçektir. M.S. 598’de Koreli bir Veteriner Hekim rahip saray mensuplarına veteriner sanatını öğretmek üzere çağrılmıştır. Bu suretle Veterinerlik Kore hekimlerinin etkisinde kalmıştır. 8 inci yüzyılda Japonya’da veterinerler iyi bir duruma sahiptirler ve hükümet veterinerliği sistemi kurulmuştu. 9 uncu yüzyılda bir veterinerin öğrenim amacı ile uzun süre için Çin’e gönderildiği bilinmektedir. Gene bu çağda atların beslenmesini, bir mevsimde (özellikle bahar) ne miktar besin verileceğini gösteren yazılara rastlanmıştır.

17 nci yüzyılda hayvanlara büyük bir itina ile bakıldığını görüyoruz. Hatta atlar ayrı ahırlarda bırakılırdı. Bir köpeği yaralamak en büyük fenalık sayılırdı. Hayvan öldürmenin cezası ölümdü. Bunun Budizm’in Japonya’ya girmesiyle yayıldığı söylenebilir. Yeni yavrulamış köpeğe köpek doktoru nezaret ederdi. Hayvan izah edilemeyen bir sebepten ölürse sahibi ölümle veya sürgünle cezalandırılırdı. Bazı yazılardan anlaşıldığına göre bir pratisyan veteriner idrar ve kırmızı fasulyeden yaptığı yakı ile bir servet elde edebilmiştir. Seia adında bir eski Japonya’da Veteriner Hekimlik mesleği bir sanatçının yardımı ile 1267’de Bai zu kan ismi ile at hastalıklarını gösteren 17 resim neşretmiştir. Resimler tıp ve sanat açısından çok mükemmeldir.

Nativ etkiler veterinerlik konusunda 17 nci ve 18 inci yüzyılda yavaş yavaş kaybolmaya başlamıştır. Bu tarihten sonra Hollanda veteriner literatürü Japonya’ya sokulmuş hatta Japonya’dan aynı memlekete veteriner öğrenimi yapmak üzere gençler gönderilmiştir. Bunun ilk sonucu olarak at anatomisi konusunda kitap yazılmıştır. Japonya’da İngilizlerin gelişine kadar sazdan yapılmış sandallar atların ayaklarını korumak amacı ile kullanılırdı. İngilizler modern nal uygulamasını Japonlara öğretmişlerdir. Bugün hâlâ bazı bölgelerde eski o usul sazdan sandallar kullanılmaktadır.

Kaynakça

Veteriner Tarihi, Prof. Dr. Nihal Erk, Ankara Üniversitesi Basımevi, 1966, 13-14.

Exit mobile version