Erkek Kedilerde Orchitis Hastalığı

Erkek Kedilerde Orchitis Hastalığı

Erkek Kedilerde Orchitis Hastalığı

Erkek kedilerde Orchitis testislerin yangısına denir. Epididymis’in yangısına epididymitis adı verilir. Akut aseptik, prulent ve kronik intersititialis formları vardır.

Orchitisin sebepleri olarak en başta dış nedenler gelmektedir. Testislere isabet eden her türlü travma ve kontüzyonlar ile bu sırada oluşan yara enfeksiyonlarıdır. İç nedenler olarak da enfeksiyon ve paraziter hastalıklardır. Kedilerde tüberküloz (verem) hastalığının seyri sırasında testislerin yangısı yani orchitis de görülebilmektedir.

Kedilerde Orchitis Hastalığının Klinik Semptomları

Acut orchitis’de testisler birdenbire şişer, çevre dokulara kadar yayılan ağrılı ve sıcak bir tablo şekillenir. Sancı belirtileri, vücut ısısında artış, şişlik ve belirgin bir ağrı reaksiyonu gözlenir. Bu şişlik ve ağrıdan dolayı bacakların açık olduğu ve topallık şekillendiği görülür.

Scrotum gergin, kırmızı renk almış ve içindeki testislere adeta yapışık gibidir. Prulent olaylarda bunlara ilave olarak, testis dokusunda şekillenen apse odakları dışarı ya da peritoneal boşluğa açılabilir. Genel durum daha da kötüleşmiştir.

Kronik orchitis’lerde, acut yangı bulguları kaybolmuş, ağrı, sıcaklık ve hassasiyetin yerine sert ve çok büyümüş testisler gözlenir. Bu durumda intersitial dokudaki bozukluklar nedeniyle testisler hormonal işlevlerini yapamazlar.

Kedilerde orchitis enfeksiyonunda Veteriner Hekiminize muayene ettirmeden asla müdahale de bulunmayın. Testi bölgesinde oluşan fıtıklarla özellikle akut olgularla ve testis tümörleri ile karışabilir.

Kesin Tanı Nasıl Yapılır?

Orchitis’ler, testis tümörlerinden klinik görünüm ve gerektiğinde alınacak biyopsi örneklerinin histolojik muayenesi sonrası, enfeksiyoz hastalıklardan ise alerjik ve serolojik testlerle ayrılır.

Kedilerde Orchitisin Tedavisi

Sağaltım için mutlaka Veteriner Hekim ‘inize başvurun. Burada yazılan tedaviler bilgi amaçlıdır. Burada verilen bilgilerle tedavi edilmeye çalışılan hastanın oluşabilecek olumsuz tüm sonuçlar için hiçbir sorumlukluk kabul edilmez.

Dıştan görülen bir yaranın varlığında antiseptik kompresler yapılır ve geniş spektrumlu antibiyotikler kullanılır.

Tedavi de asıl olun olan orchitisin ne zaman gerçekleştiğidir. Yani sağaltım protokolü akut, subakut ve kronik olmak üzere 3 ana yol izlenmelidir.

Acut aseptic yangılarda, testisIer üzerine ılık veya sıcak hidroterapiler yapılarak hasta dinlendirilir.

Subacut olaylarda Pomcamphre, Pom. lasonil, Pom. hirudoid gibi ısıtıcı ve resolitif pomatlar bastırılmadan, deri üzerindeki kıllar kırpıldıktan sonra yedirilerek sürülür.

Kronik olaylarda ve perfore olmuş irin akıntılı prulent olaylarda orşiektomie yapılarak testisler alınır.

Köpekler hakkında ki yazımızı okuyabilirsiniz: Erkek köpeklerde Orchitis

Kaynaklar
Kaynakları görüntülemek için tıklayın...
  1. Kedi ve Köpek Hastalıkları Prof.Dr. Hüseyin Yılmaz İmren 1998 (Medisan), 647.
  2. Barsanti,J.A.,Finco,D.R,: Canine prostatic disease. In: Ettinger,S.J.(ed): Texbook of Veterinary Internal Medicine, 3 rd ed., Philadelphia, W.B. Saunders. 1859-1889. 1989.
  3. Bojrab,M.J.: Current Techniques in Small Animal Surgery. Lea and Febiger. Philadelphia. 203-263. 1975.
  4. Chafzaux, S.: Pathologic de la Prostate du Chien. Rec. Med. Vet. 155{4): 421-427. 1979.
  5. Chew, D.J.Dibartola, S.P.: Diagnosis and Pathophysiology of renal disease. In: Ettinger,S.J.(ed): Texbook of Veterinary Internal Medicine. Disease of the dog and cat. 2. Auf 1 .Saunders,Philadelphia. 1793-1879. 1983.
  6. Goldston. R.T., Seybold, l.M.: Feline Urologic Syndrom: Incidense, diagnosis and treatment. Vet.Med.Smal|. Anim. C|in. 76(10): 1430-1431. 1981.
  7. Holt, P.E.: Urinary incontinence in dogs and cats. Vet. Rec. 127. 347-350. 1990.
  8. Jeraj, K., Osborne,C.A.,Stevens,J.B.: Evaluation of renal Biopsi in 197 dogs and cats.J.Am.Vet. Med. Assoc.181, 367-369. 1982.
  9. Kırk,R.W.: Current Veterinary Theraphy Vll. SmaII. Anim. Pract. W. B. Saunders Company. Fhiladelphia, London, Toronto. 1042-1213. 1980.
  10. Lees.G.E.,Rogers,K.S.: Treatment of urinary tract infections in dogs and cats. J. Am. Vet. Med. Assoc. 189, 648.
  11. Mahaffey, M.B. Barber, D.L.: Radiographic and ultrasonographic evaluation of the urinary tract. ln: E.A.Stone and J.A.Barsanti. Urologic Surgery of the dog and cat.Lea and Febiger. Philadelphia. 53-77. 1992.
  12. Niemand, H.G.: Praktikum der Hundeklinik. 4.Auflage. Paul Parey. Berlin und Hamburg. 392-417. 1980.
  13. Osborne. C.A., Low, D.G., Finco. D.R.: Canine and Feline Urology. W.B.Saunders Company. Philadelphia. London, Toronto. 1972.
  14. Schörner, G.: Konservatif behandlung der Prostata hypertrophie bei Rüden mit Chlormadinonacetat (Tardak), Wie TıerarthMschr. 64 (8-9): 231-233. 1977.
  15. Stone, E.A.. Barsanti,J.A.: Urologic Surgery of the dog and cat. Lea Febiger. Philadelphia, 1992.
Exit mobile version