Enzootik Pnomöni

Enzootik Pnomöni

Enzootik Pnomöni

Enzootik Pnomöni sığır işletmelerinde buzağı ishallerinden sonra, buzağılar arasında Ölüm oranının en yüksek olduğu ve büyük ekonomik kayıplara neden olan önemli bir sürü problemidir. Genellikle 26 aylık buzağılarda görülür.

Etiyoloji ve Epidemiyoloji

Birçok enfektif (viral, bakteriyel, Mycoplasma spp., Rickettsia spp.) ve non-enfektif (çevre şartları, bakım besleme, immun durum…) nedenlerin oluşturduğu multifaktöriyel bir hastalıktır. Besi danalarının pnömonisinden farklı olarak enzootik pnomöni MycopIasma bovis başta olmak üzere diğer Mycoplasma spp. etkenleri, hastalığın oluşumunda primer rol oynarlar. Enzootik Pnomöni oluşumuna katkı sağlayan diğer önemli enfektif nedenler Mannheimia haemolytica, P.muItocida, H. somnus, Arcanobacterium pyogenes, Klebsiella spp., Streptococcus spp., Stphylococcus spp., Bovine Herpes Virüs -1, Parainfluenza 3, Bovine respiratory syncytial virus ve BVD virüsüdür.

Yetersiz kolostrum alınımı veya pasif transfer yetmezliği;

Kaliteli ve yeterli kolostrum alan buzağıların nazal sekresyonda IgG1, IgG2 ve IgA yoğun bir şekilde bulunur. Yetersiz alınımda ise, immunglobinlerin üst solunum yollarındaki aktivitesi düşük olacağından 2 – 4 haftalık buzağılarda enzootik pnömoni oluşabilir.

Hastalığın oluşumuna katkı sağlayan faktörler

Enzootik Pnomöni Klinik Bulgular

Enzootik Pnomöni, başlangıçta viral üst solunum yolu bulguları gözlenir

Bakteriyel komplikasyona takiben klinik bulgular şiddetlenir

Akut Olgularda

Enzootik Pnömonili bir buzağıda mukopurulent nazal akıntı ve köpüklü salivasyon (Şentürk, 2012)

Enzootik Pnomöni Kronik Olgularda

Klinik Tanıya Yaklaşım Kriterleri

Enzootik Pnomöni Tedavisi

Sağaltım için mutlaka Veteriner Hekim ‘inize başvurun. Burada yazılan tedaviler bilgi amaçlıdır. Burada verilen bilgilerle tedavi edilmeye çalışılan hastanın oluşabilecek olumsuz tüm sonuçlar için hiçbir sorumlukluk kabul edilmez.

Enzootik Pnömoni Hastalığında Ampirik Antibakteriyel Seçimi – Sezgin Şentürk

Enzootik Pnomöni en çok bireysel bakım kafeslerinden grup ortamına geçen buzağılarda gözlenir. Bu nedenle bireysel kafeslerde iken buzağıların bakım ve beslenmelerinin çok iyi yapılması, solunum yolu enfeksiyonlarına ait aşılamanın kısmen burada iken bitirilmesi, immun sistemi aktive eden uygulamaların yapılması son derece önemlidir.

Kaynak

Kaynakları görmek için tıklayın...
  • Sığırların Solunum sistemi Hastalık Kompleksi – BRD (Ceva), Prof.Dr. Sezgin Şentürk, Dora Basım, Bursa 2020.
Exit mobile version