Enrovet
Sadece Hayvan sağlığında Kullanılır.
Enjeksiyonluk Çözelti Veteriner Sistemik Antibakteriyel
BİLEŞIMİ:
Enrovet Enjeksiyonluk Çözelti renksiz, berrak görünümlü, pirojensiz enjeksiyonluk bir çözeltidir. Her ml enjeksiyonluk çözeltide 100 mg Enrofloksasin baz bulunur.
FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER
Enrofloksasin florokinolon türevi sentetik bir antibakteriyel ilaçtır. Mikoplazmalar da dahil, Gram (+) ve Gram (-) bakterileri kapsayan oldukça geniş bir antibakteriyel spektruma sahiptir.
Başlıca duyarlı bakteriler; E. coli, Salmonella spp., Enterobacter spp, Serratia spp., Proteus sp., Klebsiella spp., Shigella spp., Yersinia spp., Moraxella sp., Acinetobacter sp, Actinobacillus sp, Pasteurella sp., Leptospira sp, Citrobacter spp, llaemophilus spp, Ehrlichia sp., Coxiella burnetii, metisiline ve gentamisine dirençli olanlar da dahil Staphylococcus spp., penisiline dirençli olanlar da dahil N. gonorrhoeae, N. meningitidis, Corynebacterium spp, (hlamydia sp., V. cholerae, Mycoplasma spp’dir.
Strep. suis, Strep. agalactiae, Strep dysgalactiae, Strep. zooepidemicus, R. equi, Mycobacterium sp. orta derecede duyarlılık gösterir. Anaerobik koklann çoğu, (lostridium spp., Bacteroides spp. ve Ps. maltophila kinolonlara genellikle az duyarlı veya dirençlidir. Enrofloksasin, duyarlı patojen bakterilerde hızla gelişen güçlü bakterisit etki meydana getirir. Dönüşümsüz nitelikli olan antibakteriyel etkisi, bakterilerde DNA sentezi için gerekli olan DNA giraz enzimini inhibe etmek suretiyle gerçekleşir. Belirtilen özel etki mekanizması sayesinde diğer antibakteriyellere karşı direnç kazanmış bakteriler üzerinde de etkilidir.
Oral ve parenteral yollardan verildiğinde uygulama yerlerinden hızla emilerek yüksek düzeylerde biyoyararlanım etkinliği ve çok uzun serum yarılanma ömrü sağlar. İlaç uygulanmasını izleyen ilk saatin sonunda plazma ilaç düzeyi doruk değere ulaşır. Vücutta oldukça geniş bir dağılım profiline sahiptir. Akciğerler, mide – bağırsak ve diğer yumuşak dokulara geçen ilaç yoğunluğu plazma değerlerinden daha yüksek boyutlara ulaşır. Nitekim ilaçla sağaltım devam ettiği sürece, plazma ilaç yoğunluğuna göre, akciğer dokusunda 4 katı, solunum yolları mukozasında 3 katı ve solunum yolu salgılarında da 2 katı daha yüksek düzeylerde ilaç bulunur. Kan ve çeşitli dokulardaki etkili ilaç yoğunluğu 12 – 24 saat süreyle devam eder.
Enrovet ENDİKASYONLARI KULLANIM SAHASI
Enrovet Enjeksiyonluk Çözelti, sığır ve koyunlarda enrofloksasine duyarlı Gram (+1 ve Gram (-) bakteriler ile mikoplazmalardan ileri gelen sistemik ve yerel enfeksiyonlann sağaltımında kullanılır. Bu kapsamda sığır ve koyunlarda sıklıkla karşılaşılan pasteurella ve mikoplazma enfeksiyonları (pnömoniler, plöropnömoniler, bulaşıcı plöropnömoniler), hemorajik septisemi, yeni doğanların bulaşıcı ve enzootik pnömonileri, E. coli ve Salmonella enfeksiyonlan (enfeksiyöz enteritisler), septisemiler ve diğer yumuşak doku enfeksiyonlan ve viral enfeksiyonlarla kanşan komplike sekonder bakteriyel enfeksiyonlarda kullanılır.
KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU
Enrovet Enjeksiyonluk Çözelti, hedef hayvan türlerine deri altı, kas içi ve damar içi yollardan enjekte edilmek suretiyle uygulanır. Veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde aktif maddeyi oluşturan enrofloksasinin hedef hayvan türlerindeki günlük parenteral farmakolojik sağaltım dozu 2,5 mg / kg canlı ağırlık esasına göre hesaplanır. Belirtilen doz birimi esas alınmak suretiyle de Enrovet Enjeksiyonluk Çözelti 1 ml / 40 kg canlı ağırlık hesabıyla veya daha pratik ve duyarlı bir uygulama seçeneği olarak aşağıdaki doz tablosundan yararlanılır.
Deri altı, kas içi ve damar içi uygulanır. Pratik dozları:
Kuzu | Koyun | Buzağı | Dana – Düve | Sığır |
10 – 20 kg canlı ağırlığı | 20 – 40 kg canlı ağırlığı | 50 – 100 kg canlı ağırlığı | 100 – 200 kg canlı ağırlığı | 200 – 400 kg canlı ağırlığı |
¼ – 1 ml | 0,5 – 1 ml | 1,2 – 2,5 ml | 2,5 – 5 ml | 5 – 10 ml |
Genel amaçlı ve nispeten hafif seyreden enfeksiyonlarda ilaçla sağaltım süresi 3 gün olarak sınırlandırılır. Ancak, komplike solunum yolu enfeksiyonlan ve salmonelloz olguları gibi ciddi ve kronik nitelikli enleksiyonlarda sağaltım dozlan 2 katına ve sağaltım süresi de 5 güne çıkartılır. Aynı uygulama noktasına bir defada 10 ml’ den fazla ilaç enjekte edilmez.
HEDEF TÜRLER İÇİN ÖZEL KLİNİK BİLGİLER / UYARI
Enrovet Enjeksiyonluk Çözelti, yalnızca klinik sistemik ve yerel enfeksiyonların sağaltımında kullanılır. Yalnızca hedef hayvan türlerinde önerilen yollardan ve sağaltım dozlarında kullanılmalıdır. Uygulama aşamasında parenteral enjeksiyonlara özgü hijyenik önlemlerin alınması gerekir. Seyrek de olsa enjeksiyon yerlerinde geçici doku reaksiyonlanna sebep olabilir.
Gebelikte kullanım: Gebe sığırlara gebeliğin kritik 4 değişik periyodunda 15 mg / kg dozda 15 gün süreli enrofloksasin uygulanmış ve reprodüktif parametrelere bir yan etki oluşturamamıştır. Köpeklerde doğumdan 14, 45 ve 90 gün önceden başlayan, 10 günlük S – 15 mg / kg canlı ağırlık / gün enrofloksasin uygulamalarında libido, gebelik oranı ve doğum yavru sayısı üzerine bir etkisi görülmemiştir. Yine köpeklerde gebeliğin ilk 10 gününden başlayarak laktasyonun ilk 28 gününü de kapsayan çalışmalarda köpeklerde yan etkisi görülmemiştir. Rat ve şinşilalarda teratojenik etkisine rastlanmamıştır.
İSTENMEYEN / YAN ETKİLER
Kinolonlar nadiren çırpınmalara neden olabilirler. Bu nedenle merkezi sinir sistemi ile ilgili rahatsızlığı olduğu bilinen veya şüphelenilen hastalarda dikkatli kullanılmalıdır. Siprofloksasin ve enrofloksasin gibi bazı kinolonlar bazen idrar yollarında kristallenmeye yol açabilir. Bu nedenle bu ilaçlar verilirken su kısıtlaması yapılmamalıdır.
Diğer grup üyelerine benzer şekilde enrofloksasin de akut böbrek yetmezliğine ve interstisyel nefritise yol açabilir. Daha seyrek boyutlarda olmak üzere, konak hayvan vücudunda DNA hasanndan kaynaklanan etkisiz mutasyonlar ve hücre hasarına yol açabilir. Belirtilen etkileri DNA sentezinde görevli bazı enzimlerle etkileşime girmesiyle ilişkilidir.
İLAÇ ETKİLEŞMELERİ
Enrofloksasin, GABA’nın post – sinaptik reseptör yüzeylerine bağlanmasına karşı kompetitif inhibisyon oluşturur.
Belirtilen etkisi nedeniyle, penisilinler ve sefalosporin türevleri gibi beta – laktam antibiyotikler ile non~steroidal analjezik antipiretik ilaçlarla eş zamanlı veya kombine halde kullanıldığında konvülsiyon oluşturucu etkileri arasında sinerjistik etkileşme gerçekleşebilir.
Dolayısıyla, beklenmedik konvülsiyon nöbetleri gelişebilir. Enrofloksasinin, karaciğerde metabolize edildiği bilinen diğer ilaçlarla birlikte kullanılması, söz konusu ilaçlann farrnakokinetiğini etkileyebilir. Kinolonlar teofılin, kumarin türevleri, metil ksantinler ve steroid yapıda olmayan ağn kesicilerin yarı ömürlerini uzatır. Florokinolonlar ile fenikoller, eritromisin, polimiksin, nitrofurantoin ve rifampin arasında aksi yönde (antagonist) etkileşmeler vardır.
DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER, TEDBİRLER VE ANTİDOT
Yüksek dozlarda ve uzun süreli kullanıldığında hayvanların sindirim sistemi mikroflorası ileri derecede baskılanabilir. Böyle durumlarda iştahsızlık,anoreksi, yemden yararlanma etkinliğinin baskılanması, ishal gibi
sindirim sistemine ilişkin belirtilerle karşılaşılır. Böyle durumlarda etkilenen hayvanlara sindirim sistemi florasını destekleyici maddeler ile çoğul vitamin desteği yapılır. Yüksekçe dozlarda ve hızlı infüzyon şeklinde uygulandığında kristalüri oluşturabilir ve böbrek hasarına yol açabilir. Aynı sakıncanın önlenebilmesi için hayvana bol su ve sulu yiyeceklerin verilmesinden ve idrarı alkalileştirilmesinden kaçınılmalıdır. Uygulama dozuna bağlı olarak konvülsiyonlu veya buna yatkın hayvanlarda konvülsiyonlara sebep olabilir. Böyle durumlarda barbitüratlar ve benzeri MSS’yi yatıştıncı ilaçlar kullanılır.
GENEL UYARILAR: Kullanmadan önce veteriner hekime danışınız. çocukların erişemeyecekleri yerlerde saklayınız.
GIDALARDA İLAÇ KALINTI UYARILARI:
İlaç Kalıntı Annma Süresi (l.K.A.S.): Tedavi süresince ve son İlaç uygulamasından sonra eti İçin yetiştirilen sığırlar 14 gün, koyunlar ise 10 gün geçmeden kesime gönderilmemelidir. Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasını takiben 4 gün (8 sağım) boyunca elde edilen inek sütleri insan tüketimine sunulmamalıdır. İnsan tüketimi için süt elde edilen sağmal koyunlarda kullanılmaz.
KONTRENDİKASYONLAR: Karaciğer ve böbrek yetmezliği olan hayvanlarda kullanılmamalıdır. Atlarda ve damızlık olarak kullanılacak
genç hayvanlarda kullanılmamalıdır.
MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ: lmal tarihinden itibaren 2 yıldır.
Rutubetsiz ve 25°(‘den düşük serin ortamlarda, güneş ışığına karşı korunarak muhafaza edilir.
HEDEF OLMAYAN TÜRLER İÇİN UYARILAR: Kıkırdak dokusuna olan etkisinden dolayı; kedilerde 2 aylık, küçük ırk köpeklerde 8, orta ırk köpeklerde 12 ve büyük ırk köpeklerde ise 18 aylıktan önce kullanılmaması gerektiği ve 4 misli (20 mg /kg) ve üzeri dozda kedilerde nadiren görme bozukluklan oluşabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
TİCARİ TAKDIM ŞEKLİ: 20 – S0 – 100 ml’lik flakonlar karton kutularda satışa sunulmuştur.
SATIŞ YERl VE ŞARTLARI: Veteriner hekim reçetesi ile veteriner muayenehanelerinde ve eczanelerde satılır (VHR).
PROSPEKTUSUN ONAY TARİHİ: 13.05.2014
GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI PAZARLAMA İZNİ TARİHİ VE N0:19.l0.2006 – 16/ 095
PAZARLAMA İZNİ SAHİBİ: TOPKİM -Topkapı İlaç Premiks San. velic. A.Ş.
Ali Nihat Tarlan (ad. Karakartal Sok. No: 4 Daire: 5 Ataşehir / İstanbul
ÜRETİM YERİ: Provet Veteriner Ürünleri San. ve Tic. A.Ş.
Polatlı Org San. Böl. 210. Cad. No: 7 Polatlı/ Ankara