Enrocure %10 Oral
Enrocure %10 Oral Çözelti
Veteriner Sistemik Antibakteriyel
BİLEŞİMİ
Enrocure %10 Oral Çözelti açık sarı renkli, berrak bir çözelti olup, her ml’sinde 100 mg enrofloksasin içerir.
FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Enrocure %10 Oral Çözelti’nin etkin maddesi olan enrofloksasin üçüncü kuşak florokinolon grubu geniş spektrumlu bir antibakteriyeldir. Bir bakteri enzimi olan DNA-giraz enzimini inhibe ederek bakterilerin ölümüne neden olur. Enrofloksasine duyarlı gram-negatif ve gram-pozitif bakteriler üzerinde güçlü bakterisidal etkisi vardır.
Başlıca duyarlı bakteriler E. coli, Salmonella spp., Enterobacter spp., Serratia spp., Proteus spp., Klebsiella spp., Shigella spp., Yersinia spp., Moraxella spp., Acinobacter spp., Actinobacillus spp., Pasteurella spp., Leptospira spp., Campylobacter spp., Citrobacter spp., Haemophilus spp., Ehrlichia spp., Coxiella burnetii, metisiline ve gentamisine dirençli olanlar da dahil Staphylococcus spp., penisiline direçli olanlar da dahil N. gonorrhoeae, N. meningitidis, Corynebacterium spp., Chlamydia spp., V. cholerae, Mycoplasma spp.’dir. Strep. suis, Strep. agalactiae, Strep. dysgalactiae, Strep. zooepidemicus, R. equi, Mycobacterium spp. orta derecede duyarlılık gösterir. Anaerobik kokların çoğu, Clostridium spp., Bacteroides spp. ve Ps. maltophilia kinolonlara genellikle az duyarlı veya dirençlidir.
Bütün hayvan türlerinde oral verilmesinden sonra hızla emilerek 30 dakika ila 1 – 2 saat içinde vücut doku ve sıvılarına yayılır. En yüksek konsantrasyon karaciğerde oluşur. Biyoyararlanımı %80 olup, plazma proteinlerine bağlanma oranı ise %30’dan daha azdır. Yarılanma ömrü 2 – 6 saat olup, değişime uğramadan, çoğunluğu böbreklerden idrar yoluyla ve az bir kısmı da safra/gaita yoluyla atılır.
KULLANIM YERİ / ENDİKASYONLARI
Etçi tavuk ve hindiler: Enrofloksasine duyarlı gram-negatif ve gram-pozitif bakteriler ve mikoplazmalar tarafından meydana getirilen kronik solunum sistemi hastalığı (CRD), hava kesesi yangısı, enfeksiyöz sinovitis, tavuk tifosu ve paratifosu, E. coli enfeksiyonları (kolibasillosis, koliseptisemi) gibi hastalıkların tedavisinde kullanılır.
Rumeni gelişmemiş buzağı ve kuzular: Enrofloksasine duyarlı gram-negatif ve gram-pozitif aerobik bakteriler ve mikoplazmalar tarafından meydana getirilen plöropnömoni, gastroenteritis gibi solunum ve sindirim sistemi hastalıklarında, septisemi, kolibasillosisde ve diğer yumuşak doku hastalıklarının tedavisinde, ayrıca viral hastalıkların enrofloksasine duyarlı bakteriyel komplikasyonlarında kullanılır.
KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU
Enrocure %10 Oral Çözelti, veteriner hekim tarafından başka bir şekilde tavsiye edilmediği takdirde;
Etçi tavuk ve hindiler: Günlük 10 mg/kg canlı ağırlık dozunda içme suyuna karıştırılarak, enfeksiyonun şiddetine göre 3 – 7 gün süreyle verilir. İlaçlı suyun tüketilmesini sağlamak için hayvanlar ilaç uygulanmasından 1 – 2 saat kadar önce susuz bırakılır. İlaçlı suyun tüketilmesinin ardından hayvanlara temiz içme suyu verilir. İlaçlı su günlük olarak hazırlanır.
Pratik olarak 100 ml Enrocure %10 Oral Çözelti / 1000 kg canlı ağırlık / gün olacak şekildedir.
Rumeni gelişmemiş buzağı ve kuzular: Günlük 2.5 mg/kg canlı ağırlık dozunda, bir miktar içme suyu ile karıştırılarak, enfeksiyonun şiddetine göre 3 – 5 gün süreyle verilir.
Pratik olarak 2.5 ml Enrocure %10 Oral Çözelti / 100 kg canlı ağırlık / gün olacak şekildedir.
Şişeye monte edilen pompa ile her basıldığında 1 ml çözelti verilir. Uygulama sırasında pompanın ucu ağız boşluğuna ve boğaza doğru yerleştirilir ve istenilen doza göre ayarlama yapılır.
ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN ÖZEL UYARILAR
Rumen florasına olumsuz etkilerinden dolayı rumen faaliyetleri başlamış kuzu ve buzağılarda sistemik tedavi amacıyla kullanılmamalıdır.
İSTENMEYEN / YAN ETKİLERİ
Özellikle hızlı gelişme dönemindeki genç hayvanlarda eklem kıkırdağı bozukluklarına neden olabilir. Kinolonlar nadiren çırpınmalara neden olabilirler. Bu nedenle, merkezi sinir sistemi ile ilgili rahatsızlığı olduğu bilinen veya şüphelenilen hastalarda dikkatli kullanılmalıdır. Siprofloksasin ve enrofloksasin gibi bazı kinolonlar bazen idrar yollarında kristallenmeye yol açabilir. Bu nedenle, bu ilaçlar verilirken su kısıtlaması yapılmamalıdır.
İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ
Florokinolonlar ve aminogikozidlerin beta-laktam ilaçlar ve sülfonamidler ile arasında aynı yönde (sinerjistik), eritromisin, polimiksin, nitrofurantoin ve rifampin ile arasında aksi yönde (antagonistik) etkileşmeler vardır. Şelat oluşturmaları nedeniyle alüminyum, demir, magnezyum, kalsiyum gibi iki ve üç değerlikli minerallerle birlikte kullanılmamalıdır. Bu tip mineralleri içeren ürünlerden en az 2 – 3 saat önce veya sonra kullanılmalıdır. Enrofloksasin, oral kullanımda özellikle Cu, Pb, Zn, Mg, Al gibi metallerle şelat oluşturma potansiyelinden dolayı bu metallerce zengin su içinde kullanılmaması önerilmektedir. Ayrıca kuzu ve buzağılarda süt emmeden 2 – 3 saat önce veya sonra verilmelidir. Kinolonlar ortam pH’sından etkilendiklerinden içme suyunu asitleştirici maddelerle birlikte kullanılmamalıdır. Enrofloksasinin karaciğerde metabolize edildiği bilinen diğer ilaçlarla birlikte kullanılması, söz konusu ilaçların farmakokinetiğini etkileyebilir.
DOZ AŞIMI VE TEDAVİSİ
Terapötik endeksi geniş olup, tedavi dozlarında zehirlenmelere rastlanmaz. Yüksek dozlarda verildiği zaman böbreklerde hasar oluşturabilir. Fazla miktarlarda ilaç alan hastaların bol su içmeleri ve idrar alkali oranlarının artırılması gerekir.
GIDALARDA İLAÇ KALINTI UYARILARI
İlaç Kalıntı Arınma Süresi (İ.K.A.S.): Tedavi süresince ve son ilaç kullanımını takiben 12 gün geçmeden tavuklar, 14 gün geçmeden hindiler, 8 gün geçmeden buzağılar, 10 gün geçmeden kuzular kesime sevk edilmemelidir. İnsan tüketimi için yumurta elde edilen tavuk ve hindilerde kullanılmamalıdır.
KONTRENDİKASYONLARI
Karaciğer ve böbrek yetersizliği olanlarda kullanımı kontrendikedir.
GENEL UYARILAR
Veteriner hekime danışmadan kullanmayınız. Beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerlerde bulundurunuz. Kullanılan ambalajlar çöp kutusuna atılarak imha edilmelidir.
UYGULAYICININ ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER
Deri ve göze teması halinde derinizi ve gözlerinizi bol su ile yıkayınız. İlaç uygulandıktan sonra eller mutlaka yıkanmalıdır. Kinolonlara duyarlılığı olan kişiler ilaçla temastan kaçınmalıdırlar. Aşırı miktarda ilaca maruz kalınması halinde güneş ışığından korununuz.
MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ
Kendi ambalajında ve oda sıcaklığında (15 – 25 °C), ışıktan koruyarak saklayınız. Raf ömrü, üretim tarihinden itibaren 3 yıldır.
HEDEF OLMAYAN TÜRLER İÇİN UYARILAR
Kıkırdak dokusuna olan etkisinden dolayı kedilerde 2 aylık, küçük ırk köpeklerde 8, orta ırk köpeklerde 12 ve büyük ırk köpeklerde ise 18 aylıktan önce kullanılmaması gerektiği göz önünde bulundurulmalıdır. Atlarda, damızlık olarak kullanılacak olan genç hayvanlarda kullanılmamalıdır.
TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ
Karton kutu içindeki 20 ml’lik damlalıklı beyaz renkli plastik şişelerde ve 100 ml’lik beyaz renkli plastik şişelerde şişeye monte edilebilir pompalarla birlikte ve kutusuz olarak 1 litre, 2.5 litre ve 5 litrelik beyaz renkli plastik şişelerde satışa sunulmuştur.
SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI
Veteriner hekim reçetesiyle; veteriner muayenehanelerinde ve eczanelerde satılır (VHR).
PROSPEKTÜS ONAY TARİHİ: 17.06.2004
GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI PAZARLAMA İZNİ TARİHİ VE NO: 29.07.1999 – 009/0860
PAZARLAMA İZNİ SAHİBİ VE ADRESİ: TEKNOVET İlaç San. ve Tic. A.Ş.
İ.O.S.B. Mah. Marmara San. Sitesi Marmara M Blok Sokak No: 16 34307 Küçükçekmece / İSTANBUL
ÜRETİCİ FİRMA VE ADRESİ: TEKNOVET İlaç San. ve Tic. A.Ş.
Ç.O.S.B. Gazi Osman Paşa Mahallesi 18. Sokak No: 3 59500 Çerkezköy / TEKİRDAĞ