Eforjin

Eforjin

Eforjin

Eforjin

Eforjin Enjeksiyonluk Çözelti

Veteriner Non-steroid Antienflamatuvar

BİLEŞİMİ

Eforjin Enjeksiyonluk Çözelti; berrak, renksiz, yada açık krem renkli, kokusuz, akışkan bir çözelti olup her ml’sinde 500 mg metamizol içerir.

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Steroid yapıda olmayan antienflamatuvar ilaçlar arasında yer alan metamizol bir pirozolon derivatıdır. Etki mekanizması siklooksijenaz enzimini inhibe ederek prostaglandin sentezinin engellenmesi esasına dayanır. Uygulama yerinden kolayca ve hızla emilir. Ağrı kesici etkinliğini MSS’deki ağrı merkezlerini etkileyerek ağrı eşiğini yükseltmek suretiyle gösterir. Otonom sinir sistemini etkileyerek ısı kaybını arttırarak ateşi düşürür ve otonom merkezleri uyararak düz kaslarda oluşan spazmı çözer. Antienflamatuvar etkisini, yangılı bölgedeki damar geçirgenliğinin azalması ve bölgesel sıvı içeriğinin hızla emilmesinin sağlanması şeklinde gösterir. Metamizolün plazma yarı ömrü çok kısadır ve metabolitleri plazma proteinlerine bağlanmaz. Uygulanan dozun büyük kısmı metabolitleri halinde idrar ile atılır. Kalp, böbrek ve diğer organlar üzerinde herhangi bir zararlı ve yan etkisi yoktur.

KULLANIM SAHASI/ ENDİKASYONLARI

Eforjin Enjeksiyonluk Çözelti; sığır, at ve köpeklerde antiromatizmal olarak; romatizma, akut ve kronik poliartritis, tendinitis ve tendovaginitislerde, antipiretik olarak; ateşli hastalıklarda, aneljezik olarak; her türlü sancılarda, antispazmodik olarak; barsak, mide ve rumen (gıdai gaz şişkinliklerinde) sancıları ve kolitislerde, doğum ve doğum sonrası sancılarda, tetanoz, prolapsus, serviks uteri ve özofagus spazmlarında, tetanik ve renal koliklerin çözülmesinde, operatif müdahele sonrası sancılarda kullanılır.

KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU

Metamizol sığırlarda 20-40 mg/kg c.a., atlarda 20-60 mg/kg c.a., köpeklerde 50-100 mg/kg c.a., hesabıyla kullanılır. Veteriner Hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği taktirde; Eforjin Enjeksiyonluk Çözelti (İM) ve yavaş damar içi (İV) yolla uygulanır.

At : 20-60 ml / 500 kg c.a

Sığır : 20-40 ml / 500 kg c.a

Dana-Tay : 10-20 ml / 250 kg c.a

Buzağı : 5-10 ml / 125 kg c.a

Köpek : 1-2 ml / 10 kg c.a

Gerektiğinde aynı doz sekiz saat ara ile günde 1 – 2 defa tekrar edilebilir. (Daha sık aralarla verildiğinde konvülsiyon

nöbetleri görülebilir)

İSTENMEYEN/YAN ETKİLER

Metamizolün uzun süreli kullanımlarında agranülositosis ve lökopeni oluşabilir. Kemik iliği ve kan yapımı sağlıklı olmayan hayvanlarda kullanılmamalıdır. Sağaltım dozlarında bile etçillerde bulantı ve kusmaya neden olabilir. MSS ve kardiovasküler sistem üzerinde etkilerinden dolayı tedavi dozları aşılmamalıdır ve kardiovasküler bozukluk olan hayvanlarda dikkatli kullanılmalıdır. Protrombin şekillenmesini baskı altına aldığından, metajin tatbiki sırasında kanama eğilimi artar.Sürgün, uyuşukluk, öfari, kan işeme, yürüyüş bozukluğu ve serum hastalığı tipinde aşırı duyarlılık, ülserli ağız yangısı, karaciğer ve böbrek yangısına yol açabilir.

İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ

Barbiturat türevleri ve fenilbutazon gibi anestezikler ve hipotermiye neden olabileceğinden klorpromazin hidroklorit ile birlikte uygulanmamalıdır. Diğer aynı özelliklerdeki antienflamatuvar ilaçlarla birlikte kullanılması istenmeyen yan etkilerin şiddetlenmesine neden olabilir. Salisilatlar ile birlikte (asetil salisilik asit) kullanılmamalıdır.

DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER, TEDBİRLER VE ANTİDOT

Doz aşımı konvulsif nöbetlere yol açabilir. Spesifik antidotu yoktur. Semptomatik tedavi uygulanır.

GIDALARDAKİ İLAÇ KALINTILARI HAKKINDA UYARILAR

İlaç kalıntı arınma süresi (i.k.a.s); Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasını takiben eti için beslenen sığırlar 12 gün süreyle kesime sevk edilemez. İnsan tüketimi için süt elde edilen ineklere uygulanamaz.

KONTRENDİKASYONLAR

Uzun süreli kullanımı mide irritasyonu ve sindirim kanalında ülserasyonlara, böbreklerdeki prostaglandin sentezinin azalmasına bağlı olarak vücutta su ve tuzun tutulmasına neden olur. Ciddi karaciğer ve böbrek harabiyeti bilinen hastalarda kullanılmamalıdır. Kedilerde; molekülün metabolize edilmesinde görevli mikrozomal enzim yetersizliği nedeniyle kullanılması tavsiye edilmemektedir.

ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN ÖZEL UYARILAR:

Yarış atlarında yarıştan 5 gün önce ve 5 gün sonra kullanılmamalıdır.

Gebelikte Kullanım: Plasentadan geçerek fötusta solunum depresyonuna sebep olabileceği dikkate alınmalıdır.

GENEL UYARILAR

Kullanmadan önce ve beklenmeyen bir etki gözlendiğinde Veteriner Hekime başvurunuz. Çocukların erişemeyecekleri yerlerde saklayınız. Kullanılmayan ambalajlar çöp kutusuna atılarak imha edilmelidir.

MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ

25 ºC’ nin altında ve ışıktan korunarak saklanmalıdır. Raf ömrü imal tarihinden itibaren 4 yıldır.

TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ

Karton kutu ambalajlarda 20 ,50, 100 ml’ lik ve plastik kutu içerisinde 250 ml’lik amber renkli flakonlarda satışa sunulmuştur.

SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI

Veteriner hekim reçetesiyle eczanelerde ve veteriner muayenehanelerinde satılır.(VHR)

PROSPEKTÜSÜN ONAY TARİHİ: 06.12.2004

GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI PAZARLAMA İZİN TARİHİ-NO: 29.09.1997 – 8/811

PAZARLAMA İZİN SAHİBİ:

ALKE SAĞLIK ÜRÜNLERİ SAN. VE TİC. A.Ş.

Çınardere Mah. Petek Sk. No:18 Pendik/İSTANBUL

İMAL YERİ:

ALKE SAĞLIK ÜRÜNLERİ SAN. VE TİC. A.Ş.

Organize Sanayi Bölgesi 2. Kısım 10. Cadde No:7 TOKAT

Exit mobile version