Dünyaya Meydan Okuyan Bir Direniş Destanı

Dünyaya Meydan Okuyan Bir Direniş Destanı

Dünyaya meydan okuyan bir direniş destanı, TBMM’ de grubu bulunan partilerin önerisiyle 2021 yılı İSTİKLAL MARŞI YILI  olmasını  içeren düzenleme kabul edildi. İstiklal Marşı’nın anlamını ve Kurtuluş Savaşı’nın önemini anlatmak amacıyla halkın ve Sivil Toplum Örgütlerinin katılımıyla İstiklal Marşı’nın kabulü ve Mehmet Akif ERSOY ’u anma etkinlikleri düzenlenecektir.

İnanıyorum ki grubu bulunmayan partilerde dahil edilebilselerdi şüphesiz bu partilerimizde bu istek ve arzu içinde olurlardı.

TBMM ’de ender görülen bu durum Türk Ulusunu ziyadesiyle memnun etmiştir. Birlik ve beraberliğimizin görülmesi açısından anlam kazanmıştır. Bu düşünce ve birlikteliğin ulusumuzun kazanımları anlamında da devam etmesi arzumuzdur.

Mehmet Akif ERSOY Şair, Veteriner Hekim, Öğretmen, Vaiz, Hafız, Kur’an mütercimi ve Siyasetçidir. Kosova’ dan  göçen bir ailenin İstanbul da doğmuş çocuğudur. Veteriner Hekimlik okulunu birincilikle bitirdi. Tarım Bakanlığında Müfettiş Yardımcısı ve Öğretmen olarak görev yaptı. Şiire olan ilgisi okulunun son iki yılında yoğunlaştı. Vatan Şairi ,Milli Şairdir.

İkinci Abdülhamit’in istibdat rejiminin şiddetli bir muhalifiydi.

Yayımlamış olduğu Sebilü’r –Reşad’ı Ankara’da çıkarması için Mustafa Kemal Paşa’dan davet aldı. Mustafa Kemal Paşa’nın Konya Valisine çektiği telgraf ile Burdur Vekili seçildi.

Kurtuluş savaşına destek olması amacıyla Konya, Balıkesir ve Kastamonu’da vaizler verdi.

İstiklal Marşı’nın yazılması Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Bey’in ricası, arkadaşı Hasan Basri Bey’in isteği ile yarışmaya katıldı.

İstiklal Marşı 17 şubat günü Sırat-ı Müstakim ve Hakimiyet-i Milliye’de yayınlandı. Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Bey tarafından okunup ayakta dinlendikten sonra 12 Mart 1921 günü Ulusal Marş Günü olarak TBMM’ce kabul edildi.

Ödül olarak verilen beş yüz lirayı Hilal-i Ahmer bünyesinde, kadın ve çocuklara iş öğreten ve cepheye elbise diken Dar’ül Mesai  Vakfına bağışladı.

Türkiye Cumhuriyeti ve KKTC Devletinin ulusal marşıdır İstiklal Marşı,

İşgalciye, zalime, sömürgeciye ve emperyalizme boyun eğmeyen, dünyaya meydan okuyan bir direnişin destanıdır İstiklal Marşı,

Tarih, uygarlığın ortak değerleri, vatan ve bayrak aşkıdır İstiklal Marşı,

Balkanlardan gelenler Türk değildir diyen, kartvizitlerinde Profesör yazan bilgi yoksunu cahillere cevap Millidir İstiklal Marşı,

Anadolu’nun dört bir yanında devam eden Kurtuluş Savaşının ruhunu ve kararlılığını yansıtan, o büyük mücadeleye coşku ve heyecan katan bir eserdir İstiklal Marşı,

Ordumuza ithaf edilen bu eser Kurtuluş Savaşımızın Manifestosudur İstiklal Marşı,

Varlığımıza ve birliğimize yönelen her türlü tehdit karşısında “NAZLI” ve “ŞANLI” hilalin altında toplanmaya hazır ulusumuzun ortak  vicdanı, yüreği ve iradesidir İstiklal Marşı,

İstiklal Madalyası sahibi Milli Şairimizi, meslektaşı olmaktan onur duyduğum  bu ölüm yıldönümünde rahmetle yad ediyorum.

Exit mobile version