Dişi köpekte meme tümörü. Amerikan araştırmalarına göre dişi köpeklerde meme tümörleri % 2 civarında görülür.
Bunların % 50 si benign, % 50 si malign karakterdedir.
Yaşlı dişi köpeklerde meme bezlerinde şişlikler ve düzensizlikler halinde kendini belli eder.
Malign karakterdeki bir tümörün iç organlara ve özellikle de akciğerlere metastaz yapıp yapmadığından emin olmak için abdomen ve thoraxın ultrasonla muayene edilmesi fayda sağlayabilir. Fakat bu ultrason muayenesinde tümöre rastlanmadığı iç organlara metastaz yapmadığı anlamını taşımaz. Zira iç organlara metastaz yapan tümörler 3-5 mm den daha küçüktürler ve röntgen ve ultrasonda teşhis edilemezler.
Şirurjikal olarak bu meme tümörlerinin uzaklaştırılması en iyi metoddur (iyi huylu tümörler için), fakat kötü huylu (malign) tümörlerde başarı şansı % 50 civarındadır. Bu tümörler erken teşhis edilir ve tedavisi yapılırsa başarı alınır.
Ovariohisteroktominin köpeklerde meme tümörünün oluşmasında koruyucu etkisi vardır. Araştırmalara göre sterilizasyon köpeğin ilk östrüs göstermesinden önce yapılırsa meme tümörü oluşma riski % 0.05, bu işlem köpeğin ilk östrüs göstermesinden sonra fakat ikinci östrüs göstermesi öncesinde yapılırsa meme tümörü gelişmesi riski % 8, strelizisayon işlemi köpeğin ikinci östrus göstermesinden sonra yapılırsa köpekte meme tümörünün oluşma riski % 26 dır.