Dişi Köpeklerde Kızgınlık (Çiftleşme) Dönemi

Dişi Köpeklerde Kızgınlık (Çiftleşme) Dönemi

Dişi Köpeklerde Kızgınlık (Çiftleşme) Dönemi

Dişi Köpeklerde kızgınlık halk arasında ki tabiri ile köpeğin kızana gelmesi, hayvanın seksüel bakımından ergin hale geldiğinin belirtisidir. Dişi köpek 6-9 aylık olunca ilk kızgınlığı görülür. Cüssece küçük ırklarda daha erken, büyük ırklarda daha geç erginliğe erişilir. Ortalama erginlik ayı 7 ay diyebiliriz. Kızgınlık 6 ayda bir tekrarlanır ve her defasında kızgınlık süresi 21 gündür. Köpeğin gebe kalması için 3 kızgınlık dönemi geçirmesi yanı yaşının 2 yılı bulması üzerinde önemle durulmalıdır. Kızgınlığın 5-6 ‘ıncı günlerinde gebe kalma şansı fazladır. Gebe kaldığı takdirde 4-5 gün sonra kızgınlık son bulur. Dişi köpeklerde ovulasyon kızgınlığın başlamasından kısa bir süre sonra olur. Çiftleşme olsa da döllenme kızgınlığın 4. gününden önce olmaz. Kızgınlık sürelerinde de değişiklikler vardır. 4-13 gün olmakla beraber ortalama 9 gündür. Tüm farklılıklar köpeklerin ırklarına, kondisyonunu, beslenme şartlarına ve iklime bağlı olarak değişkenlik gösterir.

Kızgınlık sırasında genital organlar şişer, vulvadan kanlı, mükoz bir akıntı gelir. Erkek köpekleri kendine çeken bir koku vardır. Bu esnada yumurta, yumurtalıktan ayrılmaktadır. Dişi köpek erkek köpeklerle birlikte olmak, oynaşma ister fakat çiftleşmeyi arzu etmemektedir. Akıntının başlamasından 8-9 gün sonra vulvaya gelen akıntı saman rengine döner, kan da kalmamıştır. Çiftleşme için en uygun zaman bundan sonra ki 3 gündür. Dişi köpekte erkeği arar, onunla oynaşır ve çiftleşmeyi artık arzu eder. Bu 3 gün içinde de çiftleşme olur. Gebelik bunun devamında olur. Diğer bir ifade ile kızgınlığın 11 inci günü çiftleşme için en uygun zamandır.

Dişi Köpeklerde Kızgınlığının Tekrarının Önlenmesi

Kızgınlığın sonu çiftleme ve gebeliktir. Eğer normal olan bu seyri izlemezse yalancı gebelik yahut istenmeyen yavrular doğabilir. Eğer doğurmasıda arzu edilmiyorsa kızgınlığı 2 yöntemle durdurulabilir. Birisi ilaçla yapılan durdurmadır. Bunların içinde en önemlisi hormonlardır. Hormon olarak Progesteron bileşikleri kullanılır. Etkisi 6-8 ay sürdürür ve kızgınlığı önler.

İlaçlar son kızgınlıktan 4 ay sonra veya doğumdan 2 ay sonra verilir. 6 ayda bir tekrarlanır. Ama riski azalmak için en doğrusu 5 ay da bir ilaçları kullanmaktır. Burada ki sıkıntı art arda 3-4 seferden fazla yapılması durumunda ovariumun fonksiyonlarının durdurulması enfeksiyon olanaklarını artırmaktadır. Gebe kalmadan önce antiparaziter bir ilaç verilmelidir. Eğer köpeğin yavru yapması beklenmiyorsa en iyi çare ovariohisteroktomi yapmaktır.

Exit mobile version