Dijezik
Dijezik Enjeksiyonluk Çözelti
Non-steroid Antienflamatuar
BİLEŞİMİ
Berrak, renksiz veya soluk sarı renkli bir çözelti olan Dijezik Enjeksiyonluk Çözelti her ml’sinde 50 mg diklofenak sodyum içerir.
FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Dijezik Enjeksiyonluk Çözelti’nin etkin maddesi olan diklofenak sodyum, non-steroid antienflamatuar, analjezik, antispazmodik ve antipiretik etkinliğe sahiptir. Diklofenak sodyum; araşidonik asit metabolizmasında prostaglandin, prostasilin ve tromboksan sentezinden sorumlu siklooksijenaz enziminin sentezini engelleyerek etkili olur.
Dijezik Enjeksiyonluk Çözelti parenteral olarak uygulandıktan sonra uygulama alanından hızla emilir. Diklofenakın barsaklar ve kas dokudan yüksek düzeyde emilmesi sadece damar içi yolla değil oral, rektal ve kas içi yolla uygulanmasına da imkan sağlar. Sığır ve atlarda uygulamadan sonra 1 saat içinde en yüksek serum konsantrasyonuna ulaşır. Serum ilaç seviyesi, sığırlarda 72 saat sonra düşmeye başlar. Dolaşımdaki ilacın %99’dan fazlası plazma proteinlerine bağlanır. Karaciğerde, ilk geçişte yüksek oranda biyotransformasyona uğrar. Diklofenak ve metabolik yıkımlanma ürünlerinin organizmadan eliminasyonu başlıca idrar ve safra yolu ile olur.
KULLANIM YERİ / ENDİKASYONLARI
Dijezik Enjeksiyonluk Çözelti; at ve sığırlarda antienflamatuar, analjezik ve antipiretik tedavi amacı ile kullanılır. Başlıca kullanım alanları; analjezik olarak her türlü ağrı ve sancılarda, travma sonrası ortaya çıkan yangı veya romatizmal yangı (sekunder bakteriyel enfeksiyonların karıştığı veya karışmadığı) ve dejenerasyon tedavisinde, tendo, iskelet-kas sistemi ağrıları, yangılı durumlarında (tendinitis, tendovajinitis, artritis, poliartritis, myositis, laminitis, desmitis, lumbago vs.), pnömoni, bronşit ve diğer tüm ateşli hastalıklarda antipiretik olarak ve enfeksiyöz hastalıklara bağlı akut inflamasyon hallerinde kullanılır.
KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU
Dijezik Enjeksiyonluk Çözelti; veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde, at ve sığırlara 2.5 mg diklofenak / kg canlı ağırlık / gün doz hesabıyla kas içi (İM) olarak uygulanır. Sadece acil durumlarda damar içi (İV) olarak uygulanır.
Pratik olarak; sığır ve atlarda 5 ml Dijezik Enjeksiyonluk Çözelti / 100 kg canlı ağırlığa uygulanır. Tedaviye 3 – 5 gün süreyle devam edilmelidir.
ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN ÖZEL UYARILAR
Atlarda anoreksi ve normal dozun 2 katı dozlarda uygulandığında kanama ve karaciğer rahatsızlıkları gözlenmiştir. Bu gibi durumlarda tedavi derhal kesilmeli ve bir veteriner hekime danışılmalıdır. Tedavinin başlangıcında gastrointestinal semptomlar ve hemorajilerin bir sonucu olarak kusma ya da dışkıda kan görülürse tedavi kesilmeli ve veteriner hekime danışılmalıdır.
İSTENMEYEN / YAN ETKİLERİ
Tavsiye edilen dozlarda enjeksiyon bölgesinde geçici, ağrılı bir şişlik ve kanama, nadiren de apse ve nekroz şekillenebilir. Tedavinin başlangıcında kusma ve diyare görülebilir. Gastrointestinal hemorajiler gibi daha ciddi etkiler oluşabilir (kusma ya da dışkıda kan
görülürse tedavi kesilmeli ve veteriner hekime danışılmalıdır). Alerjik reaksiyonlar görülebilir (kaşıntı, ödem, bronşlarda spazm ve rinit gibi).
İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ
Diklofenak; diğer non-steroidal antienflamatuar ilaçlar, asetilsalisilik asit, kumarin grubu antikoagulanlar, digoksin, furosemid ve diğer diüretik ilaçlar ile birlikte kullanılmamalıdır.
DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER, TEDBİRLER VE ANTİDOT
Yüksek dozlarda kullanıldığında bulantı, kusma, ishal, yavaş veya hızlı soluma ve deride döküntü meydana gelebilir.
GIDALARDA İLAÇ KALINTI UYARILARI
İlaç Kalıntı Arınma Süresi (İ.K.A.S.): Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasını takiben eti için yetiştirilen sığırlar 6 gün geçmeden kesime sevk edilmemelidir. Sütü insan tüketimine sunulan hayvanlarda kullanılmaz.
KONTRENDİKASYONLARI
Diklofenak sodyuma hassasiyeti olduğu bilinen hayvanlarda kullanılmamalıdır. Böbrek ve karaciğer yetmezliği olan hayvanlarda kullanılmamalıdır. Sindirim rahatsızlığı ve kanamaya meyilli olan hayvanlarda kullanılması kontrendikedir.
Gebelikte kullanım: İleri derecede gebe hayvanlarda doğum mekanizmasını etkileyebileceğinden kullanılmamalıdır.
GENEL UYARILAR
Veteriner hekime danışmadan kullanmayınız. Beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerlerde bulundurunuz. Kullanılan ambalajlar çöp kutusuna atılarak imha edilmelidir.
MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ
Kendi ambalajında, sıcaklık ve ışıktan koruyarak (4 – 30 °C) saklayınız. Raf ömrü, üretim tarihinden itibaren 2 yıldır.
TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ
Karton kutu içindeki 20 ml, 50 ml, 100 ml ve 250 ml’lik renksiz cam flakonlarda satışa sunulmuştur.
SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI
Veteriner hekim reçetesiyle; veteriner muayenehanelerinde ve eczanelerde satılır (VHR).
PROSPEKTÜS ONAY TARİHİ: 17.07.2007
GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI PAZARLAMA İZNİ TARİHİ VE NO: 17.07.2007 – 018/0074
PAZARLAMA İZNİ SAHİBİ VE ADRESİ: TEKNOVET İlaç San. ve Tic. A.Ş.
İ.O.S.B. Mah. Marmara San. Sitesi Marmara M Blok Sokak No: 16 34307 Küçükçekmece / İSTANBUL
ÜRETİCİ FİRMA VE ADRESİ: TEKNOVET İlaç San. ve Tic. A.Ş.
Ç.O.S.B. Gazi Osman Paşa Mahallesi 18. Sokak No: 3 59500 Çerkezköy / TEKİRDAĞ