Dağ Gelinciği

Mustela altaica

Dağ Gelinciği

Dağ Gelinciği

Dağ gelinciği 2 bin yıl önce evcilleştirilmiş bir hayvan olup orta çağda tavşan avı ve sıçan fare mücadelesinde kullanılmış bir hayvandır.

1930 lu yıllardan itibaren Amerika’da deney hayvanı olarak kullanmak amacıyla yetiştirilmiş, fakat 1960 lardan sonra bu amaçla kullanılan bir dert hayvanı olmuştur.

1999 da Avrupa birliği ülkelerinde bu amaçla toplam 1653 Dağ gelinciği kullanılmıştır.

İnfluenza virüsünün araştırılmasında, köpeklerde distemper hastalığının araştırılmasında, insanlarda helicopter bakterisinin sebep olduğu mide ülserinin anlaşılmasında deney hayvanı olarak Dağ gelinciği kullanılmıştır.

Dağ gelinciğinin sahip olduğu vücut ağırlığının küçük olması ve laboratuvar ortamına çabuk uyumluluğu bu hayvanın deney hayvanı olarak kullanılmasının bazı avantajlarıdır.

Özellikle enfeksiyon biyolojisinde kullanımı yaygındır.

Dağ gelinciğinin myocardiumu iskemi ve iyon transportunun anlaşılmasında deney hayvanı olarak kullanılmıştır.
İnsanların beyin ve sinir rahatsızlıkları alanında, görme ve duyma hislerinin araştırılmasında da deney hayvanı olarak kullanılmaktadır günümüzde.

Dağ Gelinciğinin Biyolojisi

9-12 ayda cinsel olgunluğa erişir. 5-8 yıl yaşar. Gebelik süresi 38-44 gündür. Ortalama 8 yavru doğurur. Doğumda yavruların ağırlığı 7-10 gramdır. Yetişkin bir dağ gelinciğinin vücut ağırlığı 600-2000 gramdır.

Veteriner Hekimi Kemal ALTINTAŞ

Exit mobile version