Coronavirus buzağı ishali, diğer bir adlandırma olarak Neonatal Calf Diarrhoea yani doğum sonrası buzağı ishali 5-21 günlük buzağıların ince bağırsak ve kolonlarda akut ve ishalle seyreden lokal bir enfeksiyondur.
Hastalık ilk defa 1971 yılında tespit edilmiştir.
Hastalık Etkeni
Hastalığın etkeni yani etiyolojisi olan coranaviruslar sığırlar için spesifiktir. Aside dayanıklı olan virusa ince bağırsakların ve kolonların epitel hücreleri çok duyarlıdır.
Coronavirus Buzağı İshali Enfeksiyonun Klinik Belirtileri
Deneysel enfeksiyonlarda inkübasyon süresi 18-36 saattir. Hastalarda bitkinlik, iştahsızlık, sarı renkte inatçı bir ishal görülür. İshal 2-3 gün daha devam edebilir. Şiddetli bir dehidrasyon ve dolaşım yetmezliği oluşur. Vücut ısısı normal sınırlarda kalır günümüzde ki insanlarda ortaya çıkan covid-19 ‘da olduğu gibi yüksek ateş bu dönemde yoktur. Sekunder enfeksiyonlar olmaksızın ölümler görülebilir. Mortalite oranı % 50’ye kadar çıkabilir. Hastalığı atlatanlarda reenfeksiyonlara karşı bir bağışıklık şekillenir.
Villi intestinalislerin atrofisi ve villilerdeki kalınlaşmalar başlıca patolojik anatomik değişikliklerdir.
Tanı ve Ayırıcı Tanı
Coronavirus buzağı ishali hastalığın teşhisi, elektron mikroskop yardımıyla gaitada direkt virusun saptanması veya enfekte hayvanların ince bağırsak kesitlerinde immunnoresans teknik yardımıyla endirekt olarak mümkündür.
Ayırıcı teşhiste E. coli ve rotavirusların neden olduğu ishaller göz önünde bulundurulur.
Coronavirus Nasıl Tedavi Edilir?
Sağaltım için mutlaka Hekim ‘inize başvurun. Burada yazılan tedaviler bilgi amaçlıdır. Burada verilen bilgilerle tedavi edilmeye çalışılan hastanın oluşabilecek olumsuz tüm sonuçlar için hiçbir sorumlukluk kabul edilmez.
Coronavirus buzağı ishali hastalığında semptomatik tedavi yapılır. Sekunder enfeksiyonlara karşı parenteral antibiyotik uygulanır.
Coronavirusten Nasıl Korunmalıyız?
Coronaviruslara karşı etkili koruyucu tedbirler şunlardır:
-Ahırda doğum yapan ineklerden fazla olan kolostrum alınır ve konservasyonu yapılır (1 kg kolostrum içine % 37’lik formaldehit’ten 1.35 gr ilave edilir) ve tehlike peryodu dikkate alınmadan yeni doğan buzağılara küçük porsiyorlar şeklinde (ilk gün 3-4 öğün halinde ve buzağı ağırlığının l1/10 ’u miktarında) verilir.
–Uygun hijyen şartları sağlanır.
-Doğumdan hemen sonra attenue edilmiş canlı virus aşılarla buzağılar aşılanır (koruyucu etkisi 48-78 saat içinde oluşur). Aşılar özellikle anne kuruya ayrıldıktan sonra 1 ay rapelli olmak kaydıyla 2 doz şeklinde yapılır. Bu aşılar genellikle 3 hastalığa karşı bağışıklık sağlarlar. Coronavirus, Rotavirus ve E.coli hastalıklarından daha doğmadan anne karnında iken bağışıklık sağlanmış olur.