Combivet
Sadece Hayvan sağlığında Kullanılır.
Enjeksiyonluk Süspansiyon Veteriner Sistemik Antibakteriyel
BİLEŞİMİ:
Beyaz – mat beyaz arası renkte, homojen ve süt görünümlü steril sulu süspansiyondur. 1 ml enjeksiyonluk süspansiyon içeriğinde:
Prokain penisilin 200 mg, Dihidrostreptomisin sülfat 250 mg (200 mg dihidrostreptomisin baza eşdeğer) bulunur.
FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Combivet Enjeksiyonluk Süspansiyon, penisilin ve dihidrostreptonıisine duyarlı bakterilerderi ileri gelen enfeksiyonların tedavisinde kullanılmaya mahsus, geniş spektrumlu, bakterisidal etkili ve sinerjistik nitelikte bir kombinasyondur. Penisilin bakteri hücre duvar sentezini; dihidrostreptomisin ise, bakteri ribozomlarında protein sentezini durdurmak suretiyle baktersit etki gösterir. Penisilin etkisiyle hücre duvarı geçirgenliğinin artması, streptomisinin bakteri hücresi içine nüfuz etmesini kolaylaştırır.
Bu kombinasyon hayvanlarda rastlanan çeşitli bakteriyel enfeksiyonların belli başlı etkenlerinden olan Streptococcus spp., Staphylococcus spp., Corynebacterium spp., Gostridium SDP., Actinobacillus sp., Erysipelothrix insidosa, Usteria spp, Moraxella sp, Leptospira sp., Bacillus anthrads, Haemophilus spp., E. coli, Klebsiella spp., Pasteurella haernolytica, Pasteurella multodda, Actinobacillus Iignieresii ve zorunlu anaerob bakteriler gibi çok sayıda gram pozitif ve gram negatif bakteriyi kapsayan geniş antibakteriyel etkinliğe sahiptir.
Combivet tavsiye dozunda kas içi enjeksiyonda prokain penisilin yavaş emilir. Kandaki penisilin konsantrasyonu 3 – 4 saat içinde en yüksek düzeye çıkar ve bakterisidal etkisini 24 saat korur. Dihidrostreptoınisinin 1 – 1,5 saat içinde kandaki konsantrasyonu en yüksek düzeye çıkar ve 12 saat süreyle bakterisidal etkin düzeyi korur. Her iki antibiyotik kısmen kan proteinlerine bağlı ve kısmen de serbest halde vücuda dağılır. Karaciğerde düşük oranda metabolize olurlar ve 96 70’den fazlası metabolik değişikliğe uğramamış halde olmak üzere, esas olarak böbreklerden idrar ile vücuttan atılırlar. Safra yoluyla atılma oranları 96 3 – 4 dolayındadır.
Combivet KULLANIM SAHASI / ENDİKASYONLAR
Combivet Enjeksiyonluk Süspansiyon sığır, at, koyun ve köpeklerde penisilin ve dihidrostreptomisine duyarlı bakterilerden ileri gelen sistemi( ve septisemik enfeksiyonların; viral enfeksiyonlann komplikasyonu olan sekunder bakteriyel enfeksiyonların sağaltımında kullanılır: Başlıca Gurm, Erizipel, Listeriosis, Leptospirosis, Pasteurellosis, Actinomycosis, Actinobadllosis, Yanıkara, Çatal Çürüğü, Septisemilerde, Peritonitis, Pyelonefritis, Sistitis, Flegmon, Akne, Omphalophlebitis, Apse gibi yumuşak doku enfeksiyonlannda, yara enfeksiyonlarında, ayrıca mastitis ve metritislerde sistemik olarak kullanılır.
KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU
Combivet Enjeksiyonluk Süspansiyon sığır, at ve koyunlar da derin kas içi enjeksiyon yoluyla ve köpeklerde de deri altı enjeksiyon şeklinde kullanılır. Damar içi yolla uygulanmamalıdır. Farmakolojik etkin madde dozu 1 kg vücut ağırlığı için 8000 lU penisilin ve 10 mg dihidrostreptomisin bazdır. Veteriner hekim tarafından başka şekilde önerilmediği taktirde, köpek hariç diğer türler için pratik dozu 1 ml / 25 kg vücut ağılığıdır. Köpeklerdeki tavsiye dozu 1 ml/ 10 kg vücut ağırlığında.
Bu dozlar 24 saat aralıklarla 3 gün süreyle uygulanır. Uygulamadan önce şişe çalkalanmalı, asepsi ve antiseptiye dikkat edilmeli, bir enjeksiyon noktasına at ve sığılarda 10 ml, koyunda 3 ml, köpeklerde cüsseye göre 1 – 3 ml’den fazla hacimde süspansiyon enjekte edilmemelidir. Fazlası başka bir vücut bölgesine enjekte edilmelidir.
Özellikle atlarda olmak üzere aynı bölgeye tekrarlayan enjeksiyonlardan kaçınılmazdırlar.
ÖZEL KINLIK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN UYARILAR
Gebelikte kullanım: Fare, kobay ve tavşanlar üzerinde yapılan denemeler streptoinisin ve dihidrostreptomisinin, teratojenl( etkisi olmadığını, sperma kalitesini, dölerme etkinlikleri ve embriyonal gelişmeyi olumsuz etkilemediğini ortaya koymuştur.
İSTENMEYEN /YAN ETKİLER:
Combivet bütün beta – laktam antibiyotiklerde olduğu gibi, penisilinler duyarlı hayvanlarda ürtiker benzeri alerjik belirtilerden anjiyografi ödem, solunum güçlüğü ve anafilaktik şok sonu ani ölüme kadar değişen aşırı duyarlılık reaksiyonlarına sebep olabilirler. Bu gibi durumlarda, uygulama derhal durdurulmalı, antihistaminik ilaçlar uygulanmalı, aşırı solunum güçlüğü ve şok hallerinde küçük dozlarda adrenalin uygulanmalıdır. Böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalarda ilaçların böbreklerden atılmasının aksaması sebebiyle vücutta dihidrostreptomisin birikiminden kaynaklanan nörotoksik, ototoksi( ve nefrotoksik etkiler (işitme ve denge bozukluğu, nefroz vb.) ortaya çıkabilir. Bu gibi durumlarda uygulama durdurulmalı veya doz azaltılmadır.
İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ
Combivet bakteriostatik etkili antibakteıiyeller (tetrasiklinler, kloramfenirol, sülfonamidler, makrolid antibiyotitler) ile penisilinler arasında antagonistik etkileşim bulunduğundan birfkte kullanılmamalıdılar. çözelti halindeki gentamisin, kalsiyum, sodyum, potasyum, dekstroz ve diğer infüzyon çözeltileri ile prokain penisilin arasında kimyasal geçimsizlik bulunduğundan karıştırılmamalıdılar. Dihidrostreptomisinin muhtemel toksik etkilerinden dolayı nefrotoksir, ototoksik ve nörotoksit etkileri olan ve / veya dihidrostreptomisinin bu etkilerini artıan ilaçlar (diğer aminoglikozidler, furosemid, sülfoiıamidler, tetrasiklinler, sefolosporinler, anestezikler vb.) ile birlikte kullanılmamalıdı. Penisilin – streptomisin kombinasyonları genel anestezi ve/ veya kas gevşeticisi uygulanmış hayvanlarda bu ilaçların nöromuskuler blokaj etkisini artırarak ölüme yol açabilirler.
DOZ AŞIMINDA BEURİILEILTEDBIRLER VE ANTIDOT
Pratikte yüksek doz penisilin uygulamalarının zehirlenmeye sebep olduğuna dair bilgi yoktur. Yüksek dozlarda ve uzun süreli dihidrostreptomisin uygulamalannda işitme kaybı, baş dönmesi, üriner sistem fonksiyon bozuklukları ortaya çıkabilir. Antidotu yoktur. Uygulama durdurulmalı, hayvana bol su içirilmelidir. Gerektiğinde semptomatik sağaltım uygulanır.
GIDALARDA İLAÇ KALINTI UYARILARI
İlaç Kalıntı Arınma Süresi (l.K.A.S.): Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra 60 gün geçmeden sığır ve
koyunlar kesime gönderilmemelidir. ‘Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra 8 gün (16 sağım) boyunca elde edilen süt insan tüketimine sunulmamalıdır. Sütteki ilaç kalıntı arınma süresinin uzun olması nedeniyle insan tüketimi için süt elde edilen koyun ve ineklere uygulanması tavsiye edilmez.
KONTRENDIKASYONLARI:
Penisilinler, sefalosporinler ve diğer beta – laktam antibiyotiklere duyarlı oldukları bilinen hayvanlarda; böbrek fonksiyon bozukluğu ve karaciğer yetmezliği olan hastalarda kullanılmamalıdır.
GENEL UYARILAR:
Kullanmadan önce veteriner hekime danışınız ve prospektüsü okuyunuz.
Kullanmadan önce şişeyi iyice çalkalayınız.
Çocukların ulaşamayacağı yerlerde bulundurunuz.
UYGULAYICININ ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER VE HEKİMLER için UYARI:
Penisiline aşırı duyarlılığı olan kişiler ilaca hiçbir şekilde temas etmemelidir. Duyarlı kişilerin ilaçla deri, ağız veya inhalasyon yolu ile teması sonucu yüz, göz ve dudaklarda şişme, nefes almada zorluk gibi belirtilerin meydana gelmesi halinde acil tıbbi müdahale gerekir. İlaç ve etiketi ile beraber derhal doktora başvurulmalıdır.
MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF Ömrü:
lşıktan korunarak ve 25 C°’nin altındaki ortamlarda dondurulmaksızın muhafaza edilir. Bir bölümü kullanıldıktan sonra arta kalan süspansiyon, asepsi şartlarına uymak ve buz dolabında +2°C ile +8°C ısıda kendi ambalajı içinde muhafaza edilmek şartıyla 28 gün süreyle etkinliğini korur.
Raf ömrü üretim tarihinden itibaren 24 aydır.
KULLANIM SONU IMHA VE HEDEF OLMAYAN TURLER IÇIN UYARILAR:
Kullanılmayan artık ilacın ve ambalaj kabının parçalanmadan, açık alanlara ve su sistemlerine dökülmeden dikkatlice imha edilmesi gerekir. Diğer penisilinlerde olduğu gibi hamster, kobay, tavşan gibi küçük kemiricilerde; kaz ve ördek gibi perde ayaklı kanatlı türlerinde kullanılmamalıdır. Kediler dihidrostreptomisine duyarlı olduklarından dihidrostreptomisin ihtiva eden ilaçlar kedilerde kullanıma.
TICARI TAKDIM ŞEKLI:
50 ve 100 ml’lik amber renkli cam şişelerde karton kutularda satışa sunulmuştur.
SATIŞYERI VE ŞARTLARI:
Veteriner hekim reçetesi ile eczanelerde, veteriner hekim muayenehane, polikiniklerinde ve hayvan hastanelerinde satılır (VHR).
PROSPEKTÜS ONAY TARİHİ: 28.05.2007
GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI PAZARLAMA İZNİ TARİHİ VE No: 28.03.2007 – 17/ 096
PAZARLAMA IZNI SAHIBI: TOPKIM – Topkapı İlaç Premiks San.ve Tic. AŞ.
Ali NihatTarlan Cad. Karakartal Sok. Nevzat İpek İş Merkezi No: 4 Daire: SAtaşehi / İstanbul
ÜRETİM YERİ:
ProvetVeteriner Urünleri San. veTıc. A.Ş.
Polatlı Org. San. Böl. 210. (ad. No: 7 Polatlı/ Ankara